Przestrzeń internetowa jest miejscem gdzie następuje bardzo szybki i sprawny przepływ informacji. Niesie to za sobą zarówno możliwości jak i zagrożenia dla lekarza, jako profesjonlaisty. Dostęp do...
Oddychanie to jeden z najważniejszych procesów zachodzących w naszym organizmie. Dzięki temu, że oddychamy- żyjemy. Różnego rodzaju schorzenia, sytuacje silnie stresujące czy wypadki mogą doprowadzić...
Początkowo anyż gwiaździsty, nazywany także gwiazdkowym stosowany był jako przyprawa w naszej kuchni. Warto wspomnieć tutaj o tym, że już starożytni Grecy stosowali go do „leczenia” niektórych...
Badania przedstawione przez naukowców, informują, że jedzenie mięsa prowadzi do rozwoju nowotworów. Czy w związku z powyższym każdy z nas powinien zrezygnować z jego jedzenia?
W sklepach znajduje się bardzo duża ilość przeróżnych odmian ryżu. Większość z nas je biały ryż warto jednak zastanowić się, który jest najzdrowszy dla naszego organizmu.
Coraz więcej słyszymy o tym, że rodzaj oraz jakość spożywanych przez nas pokarmów ma ogromny wpływ na naszą odporność.
Imbir znany jest od bardzo dawna. Nie wielka liczba osób wie, że posiada ona wiele bardzo cennych dla naszego zdrowia właściwości.
Kaloryczna, niezdrowa. Czy aby na pewno? Czekolada w zamierzchłych czasach była uznawana za dar bogów, dostępna dla nielicznych. W pewnym momencie uznawana za środek płatniczy. Dziś parę słów o...
Unikaj fast food! Nie jedz „śmieciowego” jedzenia. Nie jedna z nas to słyszała. Jak to jest z jedzeniem typu fast food? Czy rzeczywiście przynosi więcej szkody niż pożytku dla naszego organizmu?
W ostatnim czasie coraz więcej osób podejmuje próby szybkiego odchudzania. Dotyczy to zarówno kobiet jak i mężczyzn. Chcemy być piękni, szczupli, wyglądać młodo i dodatku zdrowo. Pamiętajmy o tym, że...
W reklamach pojawia się hasło: węglowodany złożone. Czym są i dlaczego warto je jeść? Dowiecie z naszego artykułu.
Cały czas trwają badania nad witaminą D. Wykazano jak dotąd, że ma ona ogromny wpływ na nasze zdrowie i pełni wiele bardzo ważnych funkcji w naszym organizmie.
Trójglicerydy to organiczna substancja lipidowa, która tanowi w naszym organizmie największy magazyn energii. Jej nadmiar prowadzi do poważnych chorób w tym: otyłości, cukrzycy, chorób serca i układu...
Mikroflora jelitowa, inaczej flora bakteryjna to nic innego jak zespół mikrobów, które bytują w naszym układzie pokarmowym. Są to najczęściej bakterie.
Popularne na forum
Tylko niewielka liczba osób wie w jak sposób prawidłowo odżywiać oczy. Nie rozumiemy, że spożywane przez nas każdego dnia pokarmy mają kluczowy wpływ na jakość widzenia oraz stan naszych oczu. Każdy...
Badania prowadzone przez naukowców pokazują, że telomery (zakończenia chromosomów) wraz z wiekiem ulegają skracaniu. Mają one ponadto bardzo duży wpływ na nasze zdrowie oraz długość życia.
Wegetarianizm zaliczany jest do bardzo zdrowych diet. Nie mylmy tego jednak z dietą cud! Jego założeniem jest całkowite wyeliminowanie mięsa z jadłospisu oraz wszelkich jego pochodnych. Co sądzą o...
Od dawna poszukiwane są naturalne substancje, które prowadziłyby do zablokowania wytwarzania przez bakterie toksyn ale także uniemożliwiłyby ich komunikowanie się.
Zapraszamy do udziału w katowickim festiwalu filmu, animacji, gier wideo i muzyki – Ars Independent 2015! Festiwal odbędzie się w Katowicach w dniach 22-27 września.
Najnowsze badania podają, że coraz więcej osób ma alergię na owoce cytrusowe. Problem ten dotyka nie tylko dzieci ale także osoby dorosłe oraz starsze.