Dieta na zdrowe oczy

Tylko niewielka liczba osób wie w jak sposób prawidłowo odżywiać oczy. Nie rozumiemy, że spożywane przez nas każdego dnia pokarmy mają kluczowy wpływ na jakość widzenia oraz stan naszych oczu. Każdy z nas chociaż raz odczuwał ból oczu, ich swędzenie, pieczenie, łzawienie czy zaczerwienienie. Wielu pacjentów skarży się także na tzw. piasek pod powiekami oraz uczucie zmęczenia oczu. Jest to konsekwencja wysuszenia śluzówki oka na skutek działania alergenów, dymu tytoniowego, czy promieni UV. Ból oczu pojawia się także na skutek długotrwałego czytania książek, oglądania telewizji, pracy przy komputerze czy używania niewłaściwych kosmetyków.
Problem ten dotyka pacjentów w różnym wieku, zarówno kobiet jak i mężczyzn. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, że objawy te mogą być przyczyną choroby oczu. Jeśli ulegają one nasileniu powinniśmy jak najszybciej zgłosić się do okulisty.
Jaka dieta jest najlepsza dla naszych oczu? Jakie objawy powinny nas zaniepokoić? Kiedy powinniśmy udać się do lekarza?
Dieta na zdrowe oczy - Objawy i przebieg
Prawidłowa dieta to zdrowe oczy
Jeśli chcemy mieć zdrowe oczy powinniśmy po prostu się zdrowo odżywiać. Mowa tutaj o spożywaniu zróżnicowanych, bogatych w witaminy i minerały pokarmów. Ważne jest to by były one w formie łatwo przyswajalnej dla organizmu człowieka.
Witaminami mającymi kluczowy wpływ na nasz wzrok są tzw. witaminy o właściwościach antyoksydacyjnych tj. witamina E, A oraz C. Likwidują one wolne rodniki, które prowadzą do rozwoju stresu oksydacyjnego. Witaminami niezbędnymi dla zdrowia naszych oczu są: - witamina A, której niedobór prowadzi do zespołu suchego oka oraz kurzej ślepoty. Znaleźć ją można w szpinaku, marchwi, dyni oraz wątróbce. Dzięki niej prawidłowo widzimy (odbieramy bodźce wzrokowe).
Witamina C, ma duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Badania naukowe pokazują, że może mieć znaczenie w hamowaniu rozwoju zaćmy. Znajdziemy ją w papryce czerwonej, winogronach, cytrusach oraz owocach dzikiej róży.
Witamina E, neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Źródłem tej witaminy jest olej słonecznikowy, orzechy, migdały, kiełki pszenicy, margaryna oraz olej sojowy .
Bardzo ważną kwestią w diecie naszych oczu odgrywają także wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, magnez, selen, cynk oraz miedź.
Piśmiennictwo
Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.