Zaloguj
Reklama
(0)

Od dawna poszukiwane są naturalne substancje, które prowadziłyby do zablokowania wytwarzania przez bakterie toksyn ale także uniemożliwiłyby ich komunikowanie się.

Reklama

Przedstawione niedawno badania pokazują, że zawarte w wyciągu z liści kasztana jadalnego substancje uniemożliwiają gronkowcowi złocistemu (Staphylococcus aureus) wytwarzanie toksyn oraz wirulencję. Prawdopodobnie są to dwie pochodne substancji: ursenu i oleanenu. Związki te co prawda nie zabijają bakterii, ale w bardzo skuteczny sposób „pozbawiają je zdolności do produkcji toksyn uszkadzających tkanki”.

Badanie przeprowadzono nie tylko na skórze zwierzęcej (myszy) ale także ludzkiej, która zakażona została gronkowcem złocistym. Wyciąg z kasztana jest całkowicie bezpieczny dla skóry a jego skuteczność utrzymywała się nawet po dwóch tygodniach od zastosowania.

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze