Prebiotyki

Fot. panthermedia
Stetoskop i tabletki
Prebiotyki to nic innego jak wyciągi roślinne bądź różnego rodzaju substancje naturalne, które posiadają zdolności do pobudzania układu odpornościowego człowieka, a zarazem jego wspierania. Występują w dużych ilościach w czosnku, cebuli, ziemniakach, cykorii, karczochach oraz bananach.
Reklama
Prebiotyki mają bardzo korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Przeprowadzone jak dotąd badania w różnych instytutach na świecie pokazują, że pełnią one wiele różnych funkcji. Do sprawdzonych zaliczamy:
- Zapobieganie powstawaniu nowotworów w jelicie grubym (regularne przyjmowanie prebiotyków powoduje zahamowanie rakotwórczego działania „złych” dla organizmu bakterii
- Łagodzenie objawów nietolerancji laktozy (widoczne zarówno u dzieci jak i u osób dorosłych)
- Produkowanie witamin z grupy B
- Poprawę przemiany materii
- Poprawę perystaltyki jelit
- Zapobieganie biegunkom np. podczas podróży
- Zwalczanie wrzodów żołądka
- Ochronę jelit przed działaniem obcych patogenów
- Stymulację układu immunologicznego
Prebiotyki wykazują także zdolność do utrzymywania odpowiedniej kwasowości jelit, co z kolei wpływa na poprawę wchłaniania różnego rodzaju witamin.
Piśmiennictwo
Reklama