Zaloguj
Reklama

Na wakacjach Polacy nie żałują sobie jedzenia! Nowy raport o odżywianiu podczas wyjazdów

Autorzy: Cateromarket
Spotkanie z przyjaciółmi
Fot. medforum
Spotkanie z przyjaciółmi
(0)

Wyjazd na wakacje to szansa na beztroski odpoczynek i ucieczkę od codziennych problemów. Dla wielu osób to także czas, kiedy można pozwolić sobie na więcej niż na co dzień, również pod względem jedzenia. Jedno jest pewne – Polacy uwielbiają próbować wakacyjnych specjałów, jednak nie zawsze idzie to w parze z zasadami zdrowego odżywiania.

Reklama

Swój sposób odżywiania na co dzień oceniamy dość neutralnie, z większym wskazaniem na zdrowy. Okazało się jednak, że podczas wakacji sytuacja trochę się zmienia i częściowo porzucamy zdrowe nawyki dotyczące jedzenia – 42% Polaków przyznaje wprost, że zwraca wtedy mniejszą uwagę na to, co je. Wyniki badania pokazują, że zarówno na wakacjach, jak i na co dzień, zdrowiej odżywiają się kobiety.

Szybko schudnąć do wakacji – nie tędy droga

Aż 43% badanych przynajmniej raz stosowało dietę odchudzającą przed sezonem wakacyjnym, w tym 9% robiło to wielokrotnie, a 20% kilkukrotnie. Dietetyczka Dagmara Wójtowicz podkreśla jednak, że zmiany w odżywianiu mają sens tylko wtedy, kiedy są wprowadzane na stałe, a nie chwilowo czy na konkretną okazję:

– Dieta „do wakacji” jest jednym z najczęstszych haseł pojawiających się w gabinecie dietetyka. O ile może być dobrą motywacją do zmiany nawyków żywieniowych na stałe, to niestety zazwyczaj jest to tylko chęć osiągnięcia czasowego efektu. Główny problem stanowi skupianie uwagi tylko na okresie wakacyjnym, co powoduje zwiększenie presji osiągnięcia wyznaczonego celu. Szukamy szybkich efektów, korzystając na własną rękę z mocno restrykcyjnych diet. W konsekwencji zmiany te są tylko chwilowe, co wprowadza nas w błędne koło odchudzania – mówi Dagmara Wójtowicz.

Polacy uwielbiają jeść podczas urlopu

Dla 75% z nas jedzenie stanowi ważny aspekt podróżowania, a poznawanie nowych miejsc oraz tradycji i kultury odwiedzanego regionu poprzez próbowanie lokalnych specjałów wpisuje się z trend turystyki kulinarnej. Odwiedzanie miejscowych knajpek i restauracji to ulubiona forma wyżywienia Polaków podczas wakacji, co deklaruje średnio 59% respondentów. Wśród turystów wyjeżdżających za granicę popularne jest również all inclusive – taką opcję wskazało 36% ankietowanych z tej grupy. Wyniki badania pokazują, że podczas wyjazdu nie próbujemy oszczędzać na jedzeniu (robi to tylko 16% badanych). Natomiast aż 81% deklaruje, że chętnie próbuje nowych dań, a nieco ponad połowa stara się odtworzyć je po powrocie we własnej kuchni.

Wakacyjne powroty z bagażem doświadczeń i dodatkowych kilogramów

Około połowa respondentów przyznaje, że zdarzyło im się wrócić do domu z uczuciem przybrania na wadze – odnotowało to 47% turystów krajowych i 54% wyjeżdżających za granicę. Takie następstwo urlopowego folgowania częściej zauważają panie (53% kobiet w porównaniu do 42% mężczyzn). Osoby, którym zdarzyło się przytyć podczas wakacji, w większości starają się jednak wprowadzić zmiany żywieniowe po powrocie, aby odzyskać wcześniejszą sylwetkę – deklaruje to 56% respondentów. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Dietetyk Arkadiusz Matras przyznaje, że w pracy ze swoimi pacjentami stawia na edukację żywieniową i wynikające z niej racjonalne podejście do jedzenia na wakacjach oraz podkreśla rolę aktywności fizycznej: Warto korzystać z każdej okazji do ruchu i spalenia ewentualnych nadwyżek kalorycznych. Dzięki temu nawet po zjedzeniu o jednego gofra za dużo, nic się nie stanie.

Pełny raport Podróże z apetytem, czyli jak Polacy jedzą na wakacjach? można przeczytać na blogu.

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze