Mleko sojowe-czy zdrowe?

W nasionach soi stwierdzono duży potencjał prozdrowotny. Wiemy, że zapobiegają chorobom serca oraz rozwojowi osteoporozy.
Ze względu na zawartość fitoestrogenów, czyli substancji, które są bardzo podobne do żeńskich hormonów płciowych wykorzystuje się je również w łagodzeniu objawów menopauzy.
Znaczące wyniki uzyskano w badaniach przeprowadzanych na samicach małp pozbawionych jajników. Miały one imitować kobiety po okresie menopauzy. Stwierdzono, że przeciwutleniające właściwości izoflawonów soi mogą w równy sposób przeciwdziałać powstawaniu choroby Alzheimera co terapia hormonalna.
Istnieją jednak ograniczenia w spożywaniu soi i jej przetworów ze względu na właściwości alergizujące. Jej białka mogą również powodować reakcje krzyżowe z innymi alergenami takimi jak orzeczki ziemne. Szczególnie wrażliwe są niemowlęta, dlatego ograniczono wczesne wprowadzanie mieszanek zastępczych z soi.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Balińska-Miśkiewicz W. "Diagnostyka molekularna alergii pokarmowej–czy wiemy więcej?." Postepy Hig Med Dosw (online) 68 (2014): 754-767