Zaloguj
Reklama

Korelacja pomiędzy fruktozą obecną w diecie a nieswoistym zapaleniem jelit

Korelacja pomiędzy fruktozą obecną w diecie a nieswoistym zapaleniem jelit
Fot. panthermedia
(0)

Dieta bogata w produkty zawierające fruktozę zaostrza nieswoiste zapalenie jelit, a wpływ na to mogą mieć zmiany w bakteriach jelitowych. Tak sugerują najnowsze badanie przeprowadzone przez naukowców z Nowego Jorku.

Reklama

Nieswoiste zapalenie jelit (IBD) to grupa przewlekłych chorób zapalnych związanych z przewodem pokarmowym. Najczęściej występujące typy IBD to wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz choroba Leśniowskiego-Crohna.

Wśród najczęstszych objawów znajdują się: biegunka, bóle brzucha, krwawienie z odbytu, nagły spadek wagi, a także ogólne osłabienie i zmęczenie.

Liczba osób cierpiących na nieswoiste zapalenie jelit z roku na rok jest coraz większa. Wcześniejsze badania na zwierzętach wykazały, że dieta bogata we fruktozę może uszkodzić okrężnicę i wywołać stan zapalny. Mając na uwadze fakt, że producenci żywności dodają do napojów gazowanych, słodyczy i innych wysoko przetworzonych produktów syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, jej rosnące spożycie może odgrywać dużą rolę w zwiększonej liczbie zachorowań.

Rosnąca zapadalność na IBD odpowiada wyższemu poziomowi spożycia fruktozy w Stanach Zjednoczonych i innych krajach – przekonuje kierownik najnowszego badania, dr David Montrose, który wraz ze współtwórcami zbadał, czy fruktoza rzeczywiście pogarsza stan zapalny. Badanie przeprowadzono na myszach.

Naukowcy przeprowadzili szereg doświadczeń, które miały na celu sprawdzenie wpływu diety bogatej we fruktozę na trzy różne mysie modele IBD. Naukowcy zauważyli, że podawanie myszom antybiotyków zmniejszyło szkodliwy wpływ diety bogatej we fruktozę na okrężnicę, co sugeruje, że bakterie w jelitach pośredniczyły w uszkodzeniach. Z kolei przeszczepy materiału kałowego od myszy karmionej produktami zawierające duże ilości fruktozy wykazały, że stan zapalny zaostrzył się, co potwierdza tezę badaczy.

Nasze odkrycia dostarczają dowodów na bezpośredni związek między fruktozą w diecie a nieswoistym zapaleniem jelit i potwierdzają koncepcję, że wysokie spożycie fruktozy może pogorszyć chorobę u osób z nieswoistym zapaleniem jelit. Jest to ważne, ponieważ może dostarczyć wskazówek dotyczących wyboru diety dla tych pacjentów, czego obecnie brakuje  podsumowuje dr Montrose.

Uczeni przyznają, że modele choroby, których używali, mogą nie odzwierciedlać dokładnie złożonej interakcji diety, mikrobioty i chorób u ludzi, dlatego potrzebne są kolejne badania. Osoby z nieswoistym zapaleniem jelit są narażone na zwiększone ryzyko raka okrężnicy, w związku z tym planowana jest rozszerzona analiza także w tym zakresie.

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze