Zaloguj
Reklama

Dieta wysokobiałkowa – co jeść, a czego unikać?

Jajko
Fot. ojoimages
Jajko
(0)

Dieta wysokobiałkowa zawiera zazwyczaj duże ilości białka przy niewielkiej ilości węglowodanów. Białko pomaga poczuć się sytym, dzięki czemu zostaje zmniejszone spożycie kalorii. Właśnie dlatego osoby chcące schudnąć decydują się na tego typu dietę. Co powinny jeść?

Reklama

Poza walorami związanymi z utratą wagi dieta bogata w białko dostarcza organizmowi enzymów wspomagających tysiące reakcji chemicznych w całym organizmie. To nie jest jedyna korzyść, ponieważ produkty białkowe pomagają w utrzymywaniu zdrowej kondycji włosów, skóry, mięśni i kości. Białko dostarcza także aminokwasy – istnieją 22 aminokwasy, z czego aż 9 pozyskiwanych jest z pożywienia.

Dla osiągnięcia pożądanych efektów wybór odpowiedniej żywności i przestrzeganie diety wysokobiałkowej są bardzo ważne. Większość osób ogranicza wówczas węglowodany – rezygnuje z przetworzonej żywności, jasnego pieczywa, słodyczy oraz białego makaronu i ryżu.

W tego typu diecie powszechne jest wprowadzenie do jadłospisu mięsa, ryb, produktów mlecznych, fasoli i roślin strączkowych, jaj i warzyw stosunkowo bogatych w białko. Do takich zaliczyć można m.in. szparagi oraz szpinak. Poniżej przedstawiamy listę polecanych produktów:

  • jajka,
  • chuda wołowina,
  • filety z kurczaka i indyka,
  • fasola,
  • krewetki,
  • orzechy i nasiona: pestki dyni, orzeszki ziemne, migdały,
  • ryby,
  • soczewica, ciecierzyca,
  • komosa ryżowa,
  • produkty mleczne, takie jak jogurt grecki, mleko krowie, sery, wysokobiałkowe serki,
  • warzywa, w tym brukselka i brokuły.

Podpowiadamy również, czego osoby na diecie wysokobiałkowej powinny unikać:

  • produktów zawierających rafinowany cukier: cukierki, wypieki i napoje gazowane,
  • żywności wysokoprzetworzonej,
  • żywności, którą producenci reklamują jako produkty „dietetyczne”, ponieważ często zawiera nadmierne ilości sztucznego słodzika.

Niektóre badania sugerują, że niektóre problemy zdrowotne mogą wynikać ze stosowania diety wysokobiałkowej przez dłuższy czas. Naukowcy ostrzegają, że zbyt duża ilość białka w diecie może prowadzić do większego obciążenia kwasami nerek, oraz że istnieje ryzyko chorób związanych ze spożywaniem dużych ilości tłuszczu zwierzęcego.

Mimo to większość badań wskazuje, że diety wysokobiałkowe są korzystne dla utraty wagi, przynajmniej w krótkim okresie.

 

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze