Sięgnij po szklankę zdrowia, czyli co powinniśmy wiedzieć o sokach

Jabłkowy, pomarańczowy, przecierowy czy filtrowany. Szeroka gama smaków, barw i konsystencji niejednokrotnie sprawia nam nie lada kłopot. Jaki sok wybrać? Który ma najwięcej witamin? Picie którego soku wzmocni naszą odporność?
Jak to jest z tym sokiem?
W zależności od metod produkcji, wyróżniamy soki, nektary, napoje owocowe i warzywne, soki bezpośrednie oraz soki z soku zagęszczonego, soki naturalnie mętne, klarowne, przecierowe, zagęszczone. Poniżej krótka charakterystyka każdego z produktów oraz jego właściwości.
Sok
Z prawdziwym sokiem mamy doczynienia w momencie, gdy mamy przed sobą produkt otrzymany z co najmniej jednego gatunku dojrzałych,świeżych i schłodzonych owoców. Co istotne, posiada barwę i smak które są charakterystyczne dla owoców,z których został otrzymany. Sok często jest wzbogacany w miazgę owocową. Prawodawstwo zakazuje dodawania do soku barwników i konserwantów uzyskanych z innych składników, niż z pulpy i miazgi które powstały w trakcie produkcji soku. Soki naturalne można dodatkowo podzielić na owocowe, warzywne czy owocowo-warzywne.Ze względu na pasteryzację, można wyróżnić soki niepasteryzowane, o krótkim terminie przydatności do spożycia (tzw. Jednodniowe) oraz pasteryzowane.
Nektar
Nektar zawiera od 25%do prawie 100% naturalnego soku lub przecieru owocowego. W przypadku niższego niż 100% dodatku soku/przecieru, różnicę uzupełnia się wodą. Dozwolone są dodatki miodu i cukru, jednak do nektaru zabronione jest dodawanie barwników i konserwantów.
Napój owocowy/ warzywny
GUS podaje, że napój owocowy/warzywny zawiera min. 20% dodatku soku lub przecieru owocowego. Napoje poddawane są pasteryzacji, dzięki czemu nie ma potrzeby dodawania konserwantów. Do napojów dozwolone jest dodawanie np. przypraw.
Sok bezpośredni
Jest to rodzaj soku, wyprodukowanego bezpośrednio z soku surowego. Tego typu soki poddawane są pasteryzacji lub schładzaniu, zaś ich termin przydatności do spożycia jest odpowiednio krótki.
Sok mętny
Soki mętne uzyskuje się z soków, które nie są poddawane klarowaniu i filtracji dzięki czemu zawierają fragmenty miąższu. Bogate są w bioaktywne składniki, jak flawonoidy.
Soki klarowane
To rodzaj soków, które po otrzymaniu poddaje się bezpośredniej obróbce w postaci klarowania, czyli oddzielenia cząstek stałych- miąższu- od części płynnych. Zawiera mniej związków bioaktywnych niż sok mętny, jednak nadal jest źródłem wielu witamin.
Sok przecierowy
Otrzymywany jest z przetartych owoców i/lub warzyw. Zawiera wiele składników bioaktywnych, witamin, pektyn.