Zaloguj
Reklama

Co zawiera piwo ? - czyli dobroczynne związki zawarte w złocistym płynie

Autorzy: Edyta Bańcyr
Spożywanie alkoholu przez kobiety
Fot. medforum
Spożywanie alkoholu przez kobiety
(0)

Picie piwa kojarzy się przede wszystkim z grillem, majówką, słońcem i dobrym towarzystwem. Jednak picie złocistego napoju może okazać się dobroczynne dla zdrowia.

Reklama

Piwo nie szkodzi?


W mediach często pojawiają się informacje, że spożywanie piwa przyczynia się do otyłości. Mało jednak kto patrzy na piwo pod kątem produktu, którego spożycie może przyczynić się do polepszenia jakości zdrowia. Okazuje się, że piwo to nie tylko alkohol i goryczka chmielu.
 
Dobroczynne związki
 
Piwo jest jednym z głównych źródeł ksantohumolu i wielu związków flawonoidowych. Zawarty w piwie ksantohumol, wykazuje wiele dobroczynnych właściwości- potwierdzone są jego właściwości przeciwzapalne, antydepresyjne, działa bójczo na komórki nowotworowe hamując ich cykle komórkowy. Dodatkowo, charakteryzuje się wysokimi właściwościami przeciwutleniającymi, przez co uznawany jest za „zmiatacz wolnych rodników”- tak szkodliwych dla naszego zdrowia. 

Poza ksantohumolem, w piwie występuje kwas ferulowy. Związek ten, wykazuje wysokie właściwości przeciwutleniające, atakując przede wszystkim „zły cholesterol”, skutecznie obniżając jego stężenie. Co interesujące, naukowcy ze USA potwierdzili, że kwas ferulowy zapobiega gwałtownemu niszczeniu DNA, działając jako protektant.  Kolejnym z interesujących składników piwa jest beta glukan, zaliczany do związkó polisacharydowych.

Podobniej jak ksantohumol czy kwas ferulowy, beta glukan wykazuje wiele pro zdrowotnych właściwości, jak obniżanie złego cholesterolu we krwi, obniża stężenie cukru we krwi (stąd zaczyna być stosowany w leczeniu hiperglikemii), a także wykazuje zdolność do aktywacji komórek układu immunologicznego, biorących udział w zwalczaniu nowotworów we wczesnych fazach rozwoju choroby.

Artykuł ma charakter informacyjny. Spożywanie piwa w dużej ilości może powodować rozwój wielu chorób w tym alkoholizmu.
 

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • 1. Chadwick LR, Pauli GF, Farnsworth NR. The pharmacognosy of Humulus lupulus L. (hops) with an emphasis on estrogenic properties, w: Chadwick LR, Pauli GF, Farnsworth NR. “Phytomed” 2006; Vol. 13, ss. 119-31.
    2.Van Cleemput M, Cattoor K, De Bosscher K. Hop (Humulus lupulus) – derived bitter acids as multipotent bioactive compounds, w: Van Cleemput M, Cattoor K, De Bosscher K. J, „Nat Prod” 2009; Vol. 72, ss. 1220-30.
    3. Żyromski M.,Bańcyr E. Health benefits of bioactive compounds in beer. Monografia OASSB, Wrocław 2014

Kategorie ATC:


Reklama
(0)
Komentarze