Zaloguj
Reklama

Cynamon, goździki, kardamon – zimowe wzmacniacze odporności

Cynamon
Fot. medforum
Cynamon
(0)

Czy przyprawy, które goszczą w naszych domach zimą, mogą wspomóc odporność? Okazuje się, że… tak! Przyprawy, które chętnie stosujemy, kiedy za oknem zimno, nie tylko pięknie pachną, wzbogacają smak potraw, ale również stymulują nasz układ odpornościowy oraz dzięki właściwościom antyseptycznym skutecznie wspomagają w walce z drobnoustrojami.

Reklama

Zima kojarzy się nie tylko ze świętami, ale również ze specyficznymi zapachami – piernikiem, goździkami, kardamonem czy cynamonem. Okazuje się, że przyprawy, które tak chętnie stosujemy w naszej kuchni, mogą wywierać pozytywny wpływ na nasze zdrowie. 

Goździki

Olejek eteryczny zawarty w goździkach wykazuje potwierdzone działanie antyseptyczne, w kierunku bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych. Bakteriobójcze właściwości olejków znajdują szerokie zastosowanie w profilaktyce i leczeniu chorób układu oddechowego i chorób skóry. Co ciekawe, zarówno goździki, jak i cynamon wykazują potwierdzone działanie hamujące wzrost Listeria monocytogenes – groźnej bakterii, która może namnożyć się w przeterminowanych produktach spożywczych i stanowi istotne zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka. Gożdziki uznawane są  również za produkt, który dzięki bardzo wysokiej zawartości antyoksydantów świetnie radzi sobie z nadreaktywnymi formami tlenu, które mogą negatywnie oddziaływać na organizm.

Cynamon

Jadalna część, czyli kora, wykazuje szereg dobroczynnych właściwości, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Udowodniono wpływ cynamonu na funkcjonowanie układu oddechowego i układu krążenia. Cynamon daje wrażenie „rozgrzewania” organizmu – jest to skutek pobudzania pracy serca, przepływu krwi i czynności oddechowych. Cynamon znany jest z działania przeciwbiegunkowego, ściągającego i stymulującego perystaltykę jelit.

Kardamon

Nazywany przez wielu jest królem przypraw. Picie wyciągu z kardamonu polecane jest zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, ponieważ pomaga zwalczać katar i kaszel. Działa rozgrzewająco, a dzięki pobudzaniu procesów trawiennych wzmaga usuwanie toksyn z organizmu.

Pamiętajmy – jedynie mądra i zbilansowana dieta, aktywność fizyczna i zdrowy tryb życia pomogą zapewnić zdrowie. Przyprawy mogą wspomóc organizm, nie zastąpią jednak prawidłowego żywienia!

 

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • Kudełka W., Kosowska A.: Składniki przypraw i ziół przyprawowych determinujące ich funkcjonalne właściwości oraz ich rola w żywieniu człowieka i zapobieganiu chorobom. „Zeszyty naukowe UE w Krakowie” 2008, nr 781.

Adres www źródła:

Kategorie ICD:


Reklama
(0)
Komentarze