Aspartam – czy jest bezpieczny?

Aspartam jest powszechnie znaną substancją słodzącą, która jest około 200 razy słodsza od cukru.
Jako substancja dodatkowa stosowana jest do napojów, deserów, słodyczy, produktów mlecznych i słodzików. Do pożądanej słodyczy produktów potrzebne są minimalne ilości aspartamu, dlatego uznaje się go za środek słodzący bezkaloryczny o wartości energetycznej 4kcal/g. Ma również właściwości utrwalania i wzmacniania aromatów owocowych zwłaszcza cytrusowych.
Sztuczne substancje słodzące są skutecznymi środkami w walce z otyłością i nadwagą ze względu na swoją małą kaloryczność. Stosowane są również w leczeniu cukrzycy i próchnicy zębów. EFSA – Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał opinię na temat aspartamu (E951) na podstawie dostępnych badań naukowych. Eksperci uznali, że substancja ta nie wywołuje uszkodzenia genów i nie powoduje raka.
Wykluczono również jego negatywny wpływ na mózg i system nerwowy niekorzystne działanie na funkcje poznawcze zarówno dzieci jak i dorosłych. Produkty rozpadu aspartamu – fenyloalanina, metanol i kwas asparaginowy nie stanowią zagrożenia dla zdrowia przy obecnym poziomie narażenia.
Obecnie przyjęta wartość dopuszczalna dziennego spożycia (ADI) to 40mg/kg masy ciała/dobę. Wartość ta w Unii Europejskiej nie jest przekraczana. Pamiętać należy, że nie każdy może spożywać aspartam, ponieważ u chorych na fenyloketoniurię substancja ta może wywołać szkody w organizmie. Powstająca z rozkładu fenyloalanina nie jest metabolizowana do tyrozyny u chorych na fenyloketoniurię, stąd wysokie stężenie tej substancji we krwi może działać toksycznie i doprowadzić do wystąpienia nieodwracalnych uszkodzeń mózgu i przedwczesnej śmierci.
Obecnie na opakowaniach żywności zawierającej aspartam i fenyloalaninę umieszczane są ostrzeżenia o tym, że dany produkt jest źródłem fenyloalaniny.