Mam pytanie. Podczas zabiegów magnetronikiem dostałam okres i dalej je...
Forum: Diabetologia - grupa dla osób leczących się na cukrzycę i jej powikłania
Temat: DIETA PRZY CUKRZYCY (100)
- https://www.fozik.pl/forum/dieta-przy-cukrzycy/watek/547627/8.html#p585125https://www.fozik.pl/forum/dieta-przy-cukrzycy/watek/547627/1.html DIETA PRZY CUKRZYCY GośćZalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.- Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
- Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
- Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
- Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
- Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
- VIP - więcej niż 6001 postów
Odkrycie przez dr Jana Kwaśniewskiego sposobu żywienia przywracającego zdrowie jest wydarzeniem, z którego nie umiemy jeszcze korzystać. Ciągle lękamy się cholesterolu w tłuszczu, choć już dawno naukowcy stwierdzili, że cholesterol z posiłków nie ma wpływu na jego poziom we krwi i w o góle nie jest główną przyczyną miażdżycy.
Może warto przpomnieć, że prof. dr hab. Jan Hasik dowodzi (w książce "DIETETYKA"), że dorosły człowiek zdolny jest strawić i przyswoić 4-5 razy tyle tłuszczu, co aktualnie zjada się dziennie w żywieniu tradycyjnym. Ważnym jest też, że zjadany tłuszcz nie obciąża pracą wątroby, bowiem po strawieniu w jelitach trafia do ukladu chłonnego, omijając wątrobę. Wątroba odpoczywa, dzięki czemu sprawniej oczyszcza organizm z toksyn i odpadów przemiany materii, przez co dłużej jesteśmy młodzi.
Dla niektórych osób model żywienia optymalnego wydaje się zbyt trudny do zastosowania, bowiem wymaga liczenia ilości bialka, tłuszczu i węglowodanów w posiłkach. Zapewniam wszystkich, że można się żywić optymalnie bez większych błędów, nie licząc codziennie składników pokarmowych. Liczenie skladników pokarmowych ma miejsce na początku, w czasie nauki żywienia optymalnego, później wszystko wiemy "na pamięć". Ponadto żywienie optymalne możemy zacząć bez liczenia białka, tłuszczu i węglowodanów, korzystając z przykladowych jadłospisów zamieszczonych w poradniku "Co każdy z nas powinien wiedzieć o żywieniu optymalnym". Kiedy doznamy pozytywnych skutków tego modelu żywienia, z dużo większym entuzjazmem zaczniemy się przyglądać sposobowi przekształcania potraw tradycyjnych w optymalne.
Sposób przyrządzania potraw z optymalnymi proporcjami opisany jest w wymienionym wyżej poradniku, w rozdziale pt. "Żywienia optymalnego można się łatwo nauczyć" Najlepiej uczyć się w niedużej grupie, w której jedna osoba pisze na tablicy szkolnej ( może być karton zawieszony na wieszaku + mazak) nazwy produktów przewidzianych do posiłku a wszyscy pozostali uczestnicy szkolenia - z podręcznymi tabelkami w ręku, wyszukują ilości białka, tłuszczu i węglowodanów w produktach, z których składa się posiłek. Panów uczestniczących kilka lat temu w tego typu spotkaniach szkoleniowych w ARKADII w Warszawie przy ulicy Gniazdowskiej ogarniało zdumienie, że w ciągu niecałej godziny nauczyli się przyrządzania posiłków ( na tablicy) z optymalnymi proporcjami. Podręczne tabelki z wykazem białka, tłuszczu i węglowodanów w produktach spożywczych też są w poradniku. Warto nauczyć się żywienia optymalnego, tym bardziej, że jest to najlepiej przebadana dieta świata i że dzięki temu zywieniu można uwolnić się od cukrzycy i innych schorzeń.
Chwała niech będzie dr Janowi Kwaśniewskiemu za odkrycie ozdrowieńczego modelu zywienia. Optymalnie żywię się już 16 rok, jestem zdrowa i w ramach wolontariatu podpowiadam jak unikać błędów przy stosowaniu tego sposobu żywienia. Pytania można kierować na adres emailowy : [email protected] lub telefon 510 054 490. Powtarzam po raz wtóry, że sprawdzenie skuteczności działania optymalnego modelu żywienia niczym nie grozi i nic nie kosztuje. Naukowcy przekonują, że od tłuszczu się nie tyje, wagi przybywa nam od nadmiaru węglowodanów. "JEDZ TŁUSTO I BĄDŹ ZDROWY" to tytuł książki dr F. Perugini Billi, którą warto przeczytać po zapoznaniu się z książkami dr Jana Kwaśniewskiego
www.cukrzyca.akcjasos.pl/content/view/576/ - https://www.fozik.pl/forum/dieta-przy-cukrzycy/watek/547627/8.html#p587837https://www.fozik.pl/forum/dieta-przy-cukrzycy/watek/547627/1.html DIETA PRZY CUKRZYCY
DIETA CUKRZYCOWA - sposób odżywiania zgodny z zasadami zdrowego żywienia
Oprócz leków obniżających poziom cukru we krwi podstawą leczenia cukrzycy jest dobrze opracowana, niskokaloryczna dieta. Cukrzyk wcale nie musi rezygnować z dobrej kuchni. Dieta cukrzycowa też może być smaczna i urozmaicona, należy tylko przestrzegać kilku zasad. Pomoże w tym 5-dniowy jadłospis.
Cukrzyca zbiera coraz większe żniwo. Szacuje się, że w Polsce choruje na nią ponad 2 mln. osób. U ok. 1 mln. choroba przebiega bezobjawowo. Najpowszechniejsza jest cukrzyca typu 2, atakuje w 90 proc przypadków. To typowa choroba cywilizacyjna. Najczęściej zapadają na nią osoby otyłe, po 40. roku życia. Ta choroba to nie wyrok. Z cukrzycą typu 2 można normalnie żyć (oczywiście jeśli została w porę wykryta i nie doprowadziła do powikłań) i często nie trzeba też przyjmować insuliny. Podstawą jej leczenia jest dobrze opracowana i niskokaloryczna dieta plus leki, obniżające poziom cukru w krwi.
Założenia diety cukrzycowej pokrywają się z zasadami zdrowego żywienia
Nalepiej, jeśli dieta cukrzycowa zostanie ustalona indywidalnie dla każdego pacjenta w zależności od jego wieku, płci, aktywności fizycznej, masy ciała, wzrostu, współistniejących chorób i przyjmowanych leków (np. insuliny). Osoby z nadwagą i otyłością powinny przede wszystkim zredukować masę ciała, żeby uniknąć ewentualnych powikłań.
Dieta dla cukrzyka,
jak każda inna, powinna pokrywać zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz witaminy i składniki mineralne. Posiłki należy przyjmować regularnie 4-5 razy dziennie (przy cukrzycy typu 1 aż 6-7 razy dziennie).
Pamietaj!
Źródłem większości białka powinny być: chudy drób, cielęcina, wołowina, ryby, chude wysokogatunkowe wędliny, chude mleko i jego przetwory, jaja. Dietę wzbogać w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli olej sojowy, kukurydziany lub sojowy oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli oliwę z oliwek i olej rzepakowy, jednocześnie unikając nasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak smalec, słonina, tłuste mięso, wędliny, masło, tłuste mleko i jego przetwory. Zwiększ też udział w diecie związków antyoksydacyjnych, czyli witamin C, E i β-karotenu, związków polifenolowych oraz zwróć uwagę na prawidłową podaż witamin B6, B12 i kwasu foliowego, żeby nie dopuścić do homocysteinemii.
Ostrożnie z owocami
Wybieraj mniej słodkie owoce czyli takie, które zawierają w 100 g do 10 g węglowodanów, np. arbuz, cytryna, grejpfrut, truskawki oraz wiśnie. Nie przesadź z anansem, brzoskwiniami, gruszkami jabłkami, pomarańczami, morelami, śliwkami, czereśniami, jagodami, kiwi i malinami (mają 10- 15 g cukrów w 100 g). Ich porcja nie powinna przekroczyć 150 g. Unikaj natomiast winogron i bananów. Soki pij niesłodzone, świeżo wyciskane, najlepiej rozcieńczaj je wodą.
Zasady diety cukrzycowej
*** zwiększ ilość ryb w diecie ze względu na korzystne kwasy Omega-3,
*** dieta powinna być bogata w błonnik pokarmowy (gruboziarniste kasze, warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe, ziemniaki) - nawet 40g/dobę,
*** z białek powinno pochodzić 12-15% energii (połowa to białko zwierzęce), z węglowodanów 55-60% energii, z tłuszczów 20-30%,
*** do każdego posiłku powinno się spożywać warzywa i owoce, najlepiej na surowo. Dzienna ich podaż to co najmniej 300-500g,
*** dzienne spożycie cholesterolu wynosi poniżej 300 mg, ogranicz podroby i żółtka jaj do 2-3 tygodniowo,
*** dzienna ilość soli kuchennej (NaCl) nie powinna przekraczać 6g,
*** alkohol oraz słodycze należy wykluczyć z diety, gdyż powodują wzrost stężenia glukozy, triglicerydów i cholesterolu oraz hiperlipidemię (nadmiar lipidów we krwi).
Zrezygnuj ze smażenia. Wybieraj te techniki obróbki kulinarnej, które nie wprowadzają tłuszczu do potraw, np. gotowanie w wodzie, na parze, duszenie albo pieczenie.
przykładowy jadłospis na 5 dni
Dzienna dawka kalorii ok. 1500
I dzień
Śniadanie:
chleb żytni razowy (70 g) (dwie kromki), cienko posmarowane masłem (10 g), z polędwicą sopocką (40 g), sałatą (20 g) i pomidorem (70 g), pomarańcza (130 g), zielona herbata
II śniadanie:
jogurt (150 g) z płatkami owsianymi (50 g), orzechy laskowe (20 g), brzoskwinia (100 g)
Obiad:
zupa koperkowa (350 g)
dorsz pieczony w folii z ziołami (180 g), ryż brązowy (80 g), brokuł gotowany (250 g), oliwa z oliwek (10 g)
Podwieczorek:
sok pomidorowy (300 g)
Kolacja:
serek wiejski lekki (150 g) z ogórkiem, szczypiorkiem, rzodkiewką
II dzień
Śniadanie:
pumpernikiel (90 g) (dwie kromki), posmarowany twarożkiem (100 g), z rzodkiewką (30 g), kawa zbożowa z mlekiem 1,5%, kiwi (100 g)
II śniadanie:
gruszka (100 g), jogurt 1,5% (250 g) z musli (50 g)
Obiad:
barszcz czerwony (350 g)
mięso z piersi kurczaka bez skóry (180 g) duszone z cukinią (100 g) i pomidorami (250 g), oliwa z oliwek (10 g), natka pietruszki, koperek. Kasza gryczana (80 g).
Podwieczorek:
sok wielowarzywny (300 g)
Kolacja:
tuńczyk w sosie własnym (150 g) z sałatą (40 g), kukurydzą (30 g), pomidorem (50 g)
III dzień
Śniadanie:
chleb razowy (2 kromki) (70 g), cienko posmarowany masłem (10 g), z szynką z indyka (40 g), sałatą (20 g), pomidorem (50 g), papryką (80 g), nektarynka (100 g), herbata czerwona
II śniadanie:
maliny (150 g), kefir (300 g)
Obiad:
zupa krem z pomidorów (350 g)
chuda cielęcina (150 g) duszona z selerem naciowym (50 g), cykorią (40 g), papryką (80 g), pieczarkami (60 g) i pomidorami (60g), oliwa z oliwek (10 g), 2 ziemniaki gotowane (150 g)
Podwieczorek:
twarożek ze szczypiorkiem (200g) i kiełkami fasoli mung (20g), grejpfrut (170 g)
Kolacja:
omlet ze szpinakiem (160 g) i czosnkiem, surówka z marchewki i jabłka (80 g)
IV dzień
Śniadanie:
chleb pełnoziarnisty (60 g) (dwie kromki), z serkiem homogenizowanym (np. Bieluch) (100 g), ogórek (40 g), szczypiorek, papryka (80 g), jabłko (100 g)
II śniadanie:
borówka amerykańska (150 g), jogurt (150 g)
Obiad:
zupa kalafiorowa (350 g)
papryka faszerowana: papryka (400 g), pierś z kurczaka (100 g), pieczarki (50 g), cukinia (40 g), cebula (20 g), seler naciowy (50 g), kapusta kiszona (120 g), oliwa z oliwek (15 g)
Podwieczorek:
sałatka: ananas świeży (50 g), arbuz (50 g), pomarańcza (50 g)
Kolacja:
risotto z mięsem drobiowym i warzywami (200 g)
V dzień
Śniadanie:
bułka razowa z ziarnami (70 g), masło (10 g), jajko na twardo (100 g), rzodkiewka (30 g), ogórek (50 g), gruszka (150 g), herbata zielona
II śniadanie:
sałatka z kapusty pekińskiej, papryki i ogórka małosolnego (120 g)
Obiad:
zupa grzybowa (350 g)
pulpety z dorsza (120 g), kasza jęczmienna (80 g), kalafior (80 g), mizeria z jogurtem (60 g)
Podwieczorek:
serek wiejski 3% (150 g), pestki słonecznika (20 g), pestki dyni (20 g), nektarynka (100 g)
Kolacja:
leczo (400 g): pierś kurczaka (130 g), papryka (45 g), cukinia (45 g), bakłażan (45 g), pieczarki (45 g), pomidory (45 g), seler naciowy (45 g) - https://www.fozik.pl/forum/dieta-przy-cukrzycy/watek/547627/8.html#p625856https://www.fozik.pl/forum/dieta-przy-cukrzycy/watek/547627/1.html DIETA PRZY CUKRZYCY Gość
Na pewno dowiesz sie wiecej na tej stronie internetowej - www.medigo.pl/twoje-zdrowie-cukrzyca/indeks-glikemiczny-i-cukrzyca
- https://www.fozik.pl/forum/dieta-przy-cukrzycy/watek/547627/8.html#p632539https://www.fozik.pl/forum/dieta-przy-cukrzycy/watek/547627/1.html DIETA PRZY CUKRZYCY Treść zablokowana przez moderatora
- https://www.fozik.pl/forum/dieta-przy-cukrzycy/watek/547627/8.html#p742581https://www.fozik.pl/forum/dieta-przy-cukrzycy/watek/547627/1.html DIETA PRZY CUKRZYCY GośćTreść zablokowana przez moderatora
- https://www.fozik.pl/forum/dieta-przy-cukrzycy/watek/547627/8.html#p750796https://www.fozik.pl/forum/dieta-przy-cukrzycy/watek/547627/1.html DIETA PRZY CUKRZYCY GośćTreść zablokowana przez moderatora
- https://www.fozik.pl/forum/dieta-przy-cukrzycy/watek/547627/8.html#p758488https://www.fozik.pl/forum/dieta-przy-cukrzycy/watek/547627/1.html DIETA PRZY CUKRZYCY Treść zablokowana przez moderatora
- https://www.fozik.pl/forum/dieta-przy-cukrzycy/watek/547627/8.html#p768282https://www.fozik.pl/forum/dieta-przy-cukrzycy/watek/547627/1.html DIETA PRZY CUKRZYCY GośćTreść zablokowana przez moderatora
- https://www.fozik.pl/forum/dieta-przy-cukrzycy/watek/547627/8.html#p768449https://www.fozik.pl/forum/dieta-przy-cukrzycy/watek/547627/1.html DIETA PRZY CUKRZYCY
W każdej przychodni diabetologicznej są ulotki z ilością kalorii dla każdego rodzaju cukrzycy.
Nie proponowałabym kalorii 1500- bo to jest dla anorektyków. Opadniesz z sił. tak od 1700 w z wyż, zależy jaka wykonujesz, bo opadniesz sił i nabawisz się jeszcze innej choroby. Dieta nie jest monotonna, tylko nie jadaj wieprzowiny. białego pieczywa. Kupuj czysto żytnie. Niestety jest troszkę gliniaste, bo takie jest czyste żyto Najgorsza trucizna w cukrzycy jest właśnie wieprzowina.Ostatnia edycja: - https://www.fozik.pl/forum/dieta-przy-cukrzycy/watek/547627/8.html#p777779https://www.fozik.pl/forum/dieta-przy-cukrzycy/watek/547627/1.html DIETA PRZY CUKRZYCY Treść zablokowana przez moderatora
- Gość
- Menstruacja a magnetronikForum: Nasze zdrowie
- Leczenie i leki
Witam. Zdiagnozowano u nie cukrzyce typu 1 ok. 10r.ż. (2012r.)Od tamtej pory jestem leczona...
- Infekcje intymne
Proszę o pomoc/radęOd kilku miesciecy zmagam się z infekcja intymna (nawracajace...
Forum: Co warto wiedzieć o masażu - Uciążliwa astma
Jestem astmatyczką, w okresie wiosennym wręcz boję się wychodzić z...
Forum: Nasze zdrowie
- Tematy:
- cukrzyca
- leczenie
- diabetologia