Zaloguj
Reklama

Wiem co jem – czyli co etykiety mówią o składzie produktów?

Autorzy: Kampania "Poznaj się na tłuszczach"
Jedzenie
Fot. shutterstock
Jedzenie
(0)

Oznakowanie produktów spożywczych podlega regulacjom prawnym, które zapewniają bezpieczeństwo żywności i żywienia, a konsumentom jej świadomy wybór. Które informacje muszą znaleźć się na etykiecie obowiązkowo, a których umieszczać nie można? Co etykieta mówi o zawartości tłuszczu i czy może zawierać dane o izomerach  trans? Na te pytania odpowiada ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach” dr hab. n. farm. Hanna Mojska, z Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ).

Reklama

Jakie informacje muszą znaleźć się na etykiecie obowiązkowo?

Czytając etykiety możesz dowiedzieć się: Ile waży dany produkt? Co dokładnie zawiera? Jaka jest jego wartość odżywcza? Kto i gdzie go wyprodukował?

Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)  na etykiecie produktu muszą znaleźć się następujące informacje:

  • Nazwa żywności;
  • Wykaz składników (zawartość składników obecnych w produkcie w chwili jego wytwarzania, podana w kolejności malejącej);
  • Wszelkie składniki lub substancje pomocnicze w przetwórstwie (powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (Alergeny));
  • Ilość określonych składników lub kategorii składników;
  • Ilość netto żywności;
  • Data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia;
  • Warunki przechowywania;
  • Nazwa i adres producenta;
  • Kraj pochodzenia (jeśli brak takiej informacji mógłby wprowadzać w błąd, co do rzeczywistego kraju pochodzenia produktu);
  • Instrukcja użycia (w przypadku, gdy jej brak może utrudnić odpowiednie użycie danego środka spożywczego).

 Do obowiązkowych danych o wartości odżywczej produktu zaliczamy wartość energetyczną, ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli. Dodatkowe informacje na temat ilości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasyconych, mogą, ale nie muszą być podawane przez producenta. Taki sam status prawny posiadają dane na temat alkoholi wielowodorotlenowych, skrobi, błonnika oraz 14 witamin i 13 składników mineralnych – mówi ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach” dr hab. n. farm. Hanna Mojska z IŻŻ.

fot. panthermedia

Warto dodać, że wszystkie informacje podawane na etykiecie produktu spożywczego powinny być rzetelne, jasne i łatwe do zrozumienia dla konsumenta.

Piśmiennictwo

Informacja prasowa

Źródło tekstu:

  • [1] ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.

    [2]Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci

Kategorie ICD:


Reklama
(0)
Komentarze