Fleksitarianizm – co o nim wiesz?

Wegetarianizm, weganizm a ostatnio…. feleksitarianizm. Czym jest ten styl żywienia? Czym się charakteryzuje? Jakie produkty spożywcze wchodzą w skład diety fleksitarianina?
Spis treści:
- Czym jest fleksitarianizm?
- Co mówią badania naukowe?
- Co znajduje się w jadłospisie fleksitarian?
- Co zrobić, gdy nie chcesz zrezygnować z mięsa a jedynie chcesz je ograniczyć?
- Zanim zdecydujesz się na felksitarianizm
Czym jest fleksitarianizm?
Fleksitarianizm w wolnym tłumaczeniu oznacza „elastyczny wegetarianizm”. Idea zakłada ograniczenie spożywania mięsa a z czasem i produktów pochodzenia zwierzęcego. Podstawę diety stanowią produkty roślinne, a mięso spożywane jest sporadycznie. Nie ma jednoznacznej przesłanki, co oznacza „sporadyczne spożywanie”. Dla jednych, będzie to jeden posiłek z produktami zwierzęcymi dziennie, dla innych – jeden w miesiącu. Stąd ta „elastyczność” o której mowa. Fleksitarianizm stanowi dobre rozwiązanie dla osób, które z różnych względów chciałyby ograniczyć spożycie mięsa. Należy pamiętać, że zmiana diety z dnia na dzień i nagłe zaprzestanie spożywania produktów mięsnych może negatywnie odbić się na pracy przewodu pokarmowego i samopoczuciu. Stąd dieta flekistriańska może być idealna w stopniowym ograniczaniu spożycia mięsa, aż do opcji wegetariańskiej czy wegańskiej.
Co mówią badania naukowe?
Badania naukowe dotyczące zachowania organizmu wraz z ograniczaniem mięsa w diecie wskazują, że przyczyniają się do zmniejszenia złego cholesterolu we krwi. Dieta felksitariańska i jej wpływ została poddana badaniu Adventist Health Study – 2, w którym w latach 2002 – 2007 wzięło udział blisko 70 tysięcy osób! Badanie wykazało, że osoby, których dieta to „elastyczny wegetarianizm” maja zdecydowanie niższą masę ciała niż osoby spożywające mięso na co dzień. Co więcej, analizowano również ryzyko występowania chorób u osób, które stosują fleksitarianizm, weganizm, wegetarianizm oraz u osób spożywających mięso . Okazało się, że kobiety ograniczające mięso w diecie, wykazywały niższe ryzyko zachorowania na raka piersi. Korzyści ze stosowania diety roślinnej obserwowano również w przypadku ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. Wśród innych, udowodnionych naukowo korzyści płynących ze spożywania ograniczonej ilości mięsa, jest również obniżenie ryzyka chorób serca. Jak wskazują niektórzy badacze, osoby ograniczające lub nawet całkowicie eliminujące mięso w swojej diecie są o blisko 1/3 mniej narażone na wystąpienie chorób serca. Oczywiście, dodatkowym plusem diety fleksitariańskiej jest pomoc w utracie masy ciała. Dieta eliminująca tłuste, ciężkostrawne potrawy przyczynia się do pomocy w reedukacji masy ciała.
Co znajduje się w jadłospisie fleksitarian?
Co znajdziemy na talerzu fleksitarian? Znajdziemy zarówno duże ilości warzyw i owoców, jak i produkty pochodzenia zwierzęcego – choć w dużo mniejszych ilościach niż w tradycyjnej kuchni.
Co zrobić, gdy nie chcesz zrezygnować z mięsa a jedynie chcesz je ograniczyć?
Dietetycy i lekarze wskazują, że w takiej sytuacji najlepiej wybrać chude mięso drobiowe, przy czym warto wybierać mięso z ekologicznych hodowli. Jak wskazują eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia, spożywanie mięsa wysoko przetworzonego, bogatego w tłuszcze nasycone, sól i konserwanty, może przyczyniać się do wzrostu ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. Stąd, jeśli chcesz zostawić mięso w swojej diecie – sięgaj po mięso chude, pochodzące ze sprawdzonych hodowli.
Zanim zdecydujesz się na felksitarianizm
Zmiana nawyków żywieniowych to wbrew pozorom nie taka prosta sprawa. W okresie przejściowym, czyli początkowych dniach nowej diety organizm może się lekko buntować. Zanim zdecydujesz się na przejście na nową dietę, warto zasięgnąć porady u dietetyka, który pomoże w ułożeniu zbilansowanego jadłospisu. To ważne! Odpowiednio dobrane wartości odżywcze pozwolą na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a Ty – pomimo zmiany w sposobie żywienia, nie będziesz odczuwać zmęczenia. Niedobór mikroelementów i makroelementów może przynieść skutki widoczne nawet po dłuższym czasie – np. w postaci nadmiernie wypadających włosów czy osłabionych paznokci. Zanim więc zdecydujesz się na żywieniową rewolucję – omów to z dietetykiem.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Orlich MJ i in. (2015) Vegetarian dietary patterns and the risk of colorectal cancers. JAMA Intern Med 175:767–776
Adres www źródła:
- fulltext
- DagevosH._Flexibility
- in
- the
- frequency
- of
- meatconsumption–empiricalevidence
- from
- the
- Netherlands.
- EuroChoices.
- 2014