Zaloguj
Reklama

Sok owocowy = sok 100%

Informacja prasowa

Autor/autorzy opracowania:

Kategorie ICD:


Sok owocowy = sok 100%
Fot. medforum
(0)

Szklanka soku owocowego może być jedną z zalecanych porcji owoców dziennie. Tymczasem pojawiają się obawy, gdy sięgamy po soki, ponieważ narosło wokół nich sporo mitów. Efekt jest taki, że zaczynamy pomijać w codziennej diecie ważne źródło pochodzących z owoców witamin i innych składników odżywczych.

Reklama

Czy cukier w sokach jest naturalny?

Warto w tym miejscu także przypomnieć, że cukier, jaki widzimy w tabeli odżywczej na opakowaniu soku owocowego, to cukier naturalnie występujący w owocach, z których sok powstał. Nie znajdziemy go jednak na liście składników soku owocowego, ponieważ w procesie produkcji cukier nie został dodany. Tymczasem konsumenci często mylą te informacje, myśląc, że w tabeli wartości odżywczych soku owocowego pokazany jest cukier dodany w procesie produkcji, co jest nieprawdą. Skoro więc sok owocowy to produkt powstały w 100% z owoców, to podobnie jak one jest dla naszego organizmu źródłem cennych witamin, mikro- i makroelementów oraz substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Dzieje się tak, między innymi dzięki temu, że nowoczesna technologia, jaką dysponują producenci, pozwala na przeprowadzenie procesu pasteryzacji, który jest bardzo podobny do znanego nam, domowego procesu robienia przetworów na zimę, w taki sposób, aby zachować większą ilość witamin, niż w procesie domowym. W czasie pasteryzacji nie ma też istotnych strat soli mineralnych i makroelementów.

Rolą tego procesu jest zniszczenie w sokach drobnoustrojów i enzymów, które doprowadziłyby do psucia soku i przedłużenie dzięki temu jego terminu przydatności do spożycia. Zawartość witamin i składników mineralnych w soku pasteryzowanym powinna być prawie taka sama od momentu produkcji, do otwarcia soku, bez względu na rodzaj jego opakowania (np. karton, butelka szklanka lub plastikowa), które nie wywiera wpływu na produkt, jaki się w nim znajduje.

Jak dodaje dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia – „Może się nawet zdarzyć, że soki świeżo wyciskane, które powstaną z owoców przechowywanych w chłodni, np. w okresie zimowym mogą mieć niższą zawartość witaminy C niż pasteryzowane soki z kartonu. A to dlatego, że te ostatnie powstają z zagęszczonego soku z owoców zebranych w szczycie sezonu, kiedy owoce są najbogatsze w witaminy. Dzięki temu, na przykład szklanka pasteryzowanego pomarańczowego soku zaspokaja ok. 60 – 70% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której nasz organizm nie potrafi gromadzić.”

Warto na koniec także podkreślić, że polscy producenci soków, przechodzący kontrole zarówno Europejskiego Systemu Kontroli Jakości (EQCS), krajowego Dobrowolnego Systemu Kontroli (DSK), jak i polskiej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, są liderem na rynku jeśli chodzi o jakość produktów i przestrzeganie przepisów prawnych. Dotyczy to zarówno jakości warzyw i owoców, z jakich powstają soki, samego procesu produkcji, jak i prawidłowości oznakowania produktów końcowych. Tylko rzetelna i oparta na faktach, a nie mitach, wiedza na temat soków owocowych pomoże nam w świadomym planowaniu ich odpowiedniego udziału w naszej codziennej diecie, dzięki czemu będziemy mogli czerpać z zawartych w nich, cennych dla zdrowia składników odżywczych, których nasz organizm potrzebuje każdego dnia.

fot. panthermedia

1. Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/WE z dnia 19 kwietnia 2012 odnosząca się do soków owocowych oraz Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. – Dz. U. 2013 poz. 327 2. Dane KUPS, badanie wykonane przez MillwordBrown, luty 2015 r. Badanie CATI, mamy dzieci w wieku 3-12 lat, N=200 3. Dane KUPS, badanie wykonane przez GFK Polonia, marzec 2016 r. Badanie CAWI, mamy dzieci w wieku 3-12 lat, N=180.

Reklama
(0)
Komentarze