Zaloguj
Reklama

Uporczywa anemia? Sprawdź, czy nie masz celiakii

Autorzy: Agnieszka Łapajska, testDNA
Uporczywa anemia? Sprawdź, czy nie masz celiakii
Fot. panthermedia
(0)

Badania wykazują, że ok. 9% osób z anemią z niedoboru żelaza ma również celiakię. Co więcej, u 46% celiaków z utajoną postacią choroby występuje właśnie anemia! [1] Może być ona jedynym objawem tej choroby. Tymczasem jeśli masz jednocześnie anemię i celiakię, leczenie tego pierwszego schorzenia (suplementacja, odpowiednia dieta) może wcale nie przynieść odpowiedniego rezultatu! Jak to możliwe?

Reklama

Celiakia – gdy przyswajanie witamin i minerałów może być zaburzone

Celiakia to choroba o podłożu immunologicznym – jeśli chory dostarcza organizmowi gluten, on nie trawi go prawidłowo, a atakuje własne tkanki. Chodzi o kosmki jelitowe, czyli małe wypustki powiększające powierzchnię chłonną jelita. Gdy są zdegradowane, pojawiają się problemy z wchłanianiem dostarczanych składników odżywczych, a w konsekwencji – niedobory i niedożywienie organizmu.

Mogą wystąpić m.in. niedobory żelaza i spowodowana nimi anemia. Co ważne, dopóki zaburzenia wchłaniania będą występować, wyleczenie anemii może być bardzo utrudnione. Nawet stosowanie bogatej w żelazo diety czy suplementów może nie dać efektów, ponieważ witamina po prostu nie będzie mogła prawidłowo się wchłonąć.

Nie tylko anemia... inne objawy celiakii

Oprócz anemii nieleczona celiakia może objawiać się też szeregiem różnego rodzaju objawów, które u każdego mogą być inne... Są to m.in. przewlekłe zmęczenie, afty w jamie ustnej, bóle głowy, bóle mięśni, kłopoty skórne czy nawet niepłodność, depresja, osteoporoza i poronienia! Kojarzone z celiakią objawy, czyli np. bóle brzucha, biegunki, wzdęcia czy wymioty, obecne są tylko u 10% chorych [2]. U dzieci nierzadko pojawiają się też problemy ze wzrostem i przybieraniem na wadze.

Z tego powodu trwała nietolerancja glutenu jest bardzo rzadko diagnozowana – tylko 5% chorych ma świadomość obecności celiakii! [3] Tymczasem postawienie odpowiedniej diagnozy i rozpoczęcie leczenia (eliminacja glutenu) może znacznie poprawić jakość życia, a także uchronić przed dalszymi objawami i powikłaniami.

Na celiakię można zachorować w każdym wieku

Chociaż panuje przekonanie, że celiakia to choroba wieku dziecięcego, zachorować można w każdym momencie życia. Źródła naukowe mówią, że: „obecnie 60% nowo rozpoznawanych przypadków celiakii dotyczy osób dorosłych” [4].

Do aktywacji choroby niezbędne są 3 elementy: predyspozycje genetyczne, gluten i czynnik aktywujący. Czynnikiem tym mogą być np. ciąża, spadek odporności, infekcja, zawał, przebyta operacja, przewlekły stres czy podeszły wiek.

Warto również zdawać sobie sprawę, że jeśli celiakia zostanie wykryta u dziecka, nie minie i nie zniknie w dorosłym życiu. Na diecie bezglutenowej trzeba być więc od momentu postawienia diagnozy do końca życia.

Jak sprawdzić, czy to celiakia?

Jeśli masz uporczywą anemię, warto sprawdzić, czy nie stoi za nią celiakia. To da Ci szansę dobrania odpowiedniego leczenia i uwolnienia się od przykrych objawów. Jak to zrobić? Nie ma jednego badania, które diagnozuje celiakię, dlatego diagnostyka przebiega kilkuetapowo.

Na początku najlepiej sprawdzić, czy obecne są genetyczne predyspozycje do zachorowania, wykonując badanie DNA. Jeśli okaże się, że tych predyspozycji nie ma – celiakię można wykluczyć teraz i w przyszłości. A jeśli okaże się, że są? Wówczas sprawdza się aktywność choroby badaniami krwi. Gdy celiakia nie będzie w danym momencie aktywna, warto przeprowadzać badania krwi co jakiś czas i kontrolować swój stan zdrowia, żeby w razie czego szybko zareagować.

Piśmiennictwo

Informacja prasowa

Źródło tekstu:

  • [1] R.R. Roy, M. R. Thomas: 25-letnia kobieta z niedokrwistością. tłum. A. Jabłońska-Som, „Medycyna po Dyplomie” 2011, t. 20, nr 2.
    [2] Źródło dostępne online: http://www.celiakia.pl/objawy/
    [3] M. Pawlaczyk, S. Milewska, A. Rokowska-Waluch, K. Korzeniowska: Leczenie dietetyczne w celiakii i opryszczkowatym zapaleniu skóry. „Farmacja Współczesna” 2012, nr 5, s. 10.
    [4] D. Satora, K. Bochen, A. Prystupa, J. Pietraszek-Mamcarz, J. Mosiewicz, J. Schabowski: Celiakia – choroba nie tylko dziecięca. „Family Medicine & Primary Care Review” 2011, nr 13(1), s. 91.

Adres www źródła:


Reklama
(0)
Komentarze