Zaloguj
Reklama

Kiełki - jak wpływają na zdrowie?

Kiełki - jak wpływają na zdrowie?
Fot. ojoimages
(0)

Wiele osób odżywiając się zdrowo sięga po różnego rodzaju owoce, warzywa, zboża. Powszechnie uważa się, że rośliny zawierają dużo wartościowych składników. Natomiast nie każdy wie, że w pędach roślin znajduje się najwięcej składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

W świeżych kiełkach znajdziemy: wartościowe białka, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz błonnik. Dostarczają one energię, posiadają wysoką wartość odżywczą, mimo iż są niskokaloryczne.

Dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacniają układ odpornościowy, dlatego poleca się spożywanie kiełków szczególnie wiosną i jesienią kiedy nasz organizm jest osłabiony. Są bogate w magnez i potas. Pierwiastki te są niezbędnymi makroelementami. Magnez jest składnikiem kości i aktywatorem licznych enzymów, a potas bierze udział w przewodzeniu impulsów oraz wpływa na skurcze mięśni. Zawierają również takie pierwiastki jak wapń, żelazo, siarkę, cynk czy selen.

Kiełki można stosować również jako maseczkę w stanach zapalnych skóry. Kiełki słonecznika pomagają w walce z trądzikiem, kiełki sezamu wzmacniają włosy i wzrok dzięki witaminie E, kiełki gorczycy mają działanie dezynfekujące.

(0)
Reklama
Komentarze