Zaloguj
Reklama

Efekt Eskimosa – co to takiego?

Efekt Eskimosa – co to takiego?
Fot. panthermedia
(0)

Efekt Eskimosa jest niezwykle rzadkim schorzeniem, które występuje u niewielkiej liczby osób na całym świecie. Czym jest efekt Eskimosa i dlaczego to tak niezwykłe schorzenie?

Reklama

Niezwykły efekt Eskimosa

Efekt Eskimosa zaliczany jest do chorób rzadkich. Chorobę diagnozowano przede wszystkim na dalekiej Alasce i w północnych regionach Kanady. Częstotliwość występowania choroby na terenie Europy szacowana jest na 1:5000. Przyczyną choroby jest występowanie mutacji w obrębie tzw. genu SI. W międzynarodowym rejestrze chorób efekt Eskimosa figuruje jako CSID E74, co oznacza wrodzony niedobór sacharazy-izomaltazy. Sacharaza i izomaltaza to enzymy, które odpowiadają za trawienie węglowodanów (min. popularnej sacharozy, którą na co dzień słodzimy herbatę). Osoby, które borykają się z niedoborem sacharazy-izomaltazy, cierpią na bóle brzucha i problemy trawienne, kiedy tylko w ich pożywieniu znajdą się produkty zawierające cukry złożone.

Dieta chorych

Ze względu na to, że węglowodany (in. cukry) występują w wielu produktach spożywczych, dieta osób cierpiących na efekt Eskimosa jest niezwykle rygorystyczna. Wykluczone są z niej owoce, jarzyny, makarony, kasze czy pieczywo. Dieta chorych oparta jest praktycznie… na spożywaniu produktów mięsnych. Okazuje się, że cierpiący na chorobą nie mogą spożywać praktycznie większości produktów leczniczych, które na co dzień można kupić w aptece. Dostępne na rynku antybiotyki czy leki przeciwbólowe w przeważającej ilości zawierają otoczki, w których skład wchodzą cukry, których organizm chorego nie trawi. Ze względu na to, że największą liczbę chorych na syndrom Eskimosa odnotowano na terytorium Ameryki Północnej, w tamtejszych aptekach można dostać produkty lecznicze, które nie zawierają w swoim składzie cukrów.

Leczenie

Leczenie chorych cierpiących na efekt Eskimosa oparte jest przede wszystkim na rygorystycznej diecie, która wyklucza produkty zawierające w swoim składzie węglowodany. Bardzo ważną rolę odgrywa jednak suplementacja witaminami i mikroelementami, których niedoboru łatwo się nabawić w przypadku takiej diety. Na rynku Stanów Zjednoczonych dostępny jest produkt leczniczy, który w swoim składzie zawiera enzym, którego nie syntetyzuje organizm chorych. Według informacji producenta przyjmowanie produktu przez minimum pięć lat ma pozwolić na przywrócenie równowagi w organizmie. W Polsce na efekt Eskimosa cierpi jedno dziecko – Piotruś spod Krakowa. Na chwilę obecną lek, który dostępny jest na rynku USA, nie jest refundowany na terenie Polski.

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze