Zaloguj
Reklama

Dieta kobiety aktywnej - cz.2

Autor/autorzy opracowania:

Adres www źródła:


Dieta kobiety aktywnej - cz.2
Fot. Pantherstock
(3)

Oczywiście sama regularna aktywność fizyczna stopniowo pozwoli Ci zrzucić zbędne kilogramy i ładnie wyrzeźbić ciało, ale jeśli zależy Ci na tym, aby nie tylko szybko osiągnąć efekt w postaci spadku masy ciała, ale też chcesz robić to z głową nie narażając swojego organizmu, najlepszym rozwiązaniem będzie połączenie treningu z dietą.

Reklama

Wsparcie treningu indywidualnie dobranym planem żywieniowym spotęguje cele treningowe i dodatkowo poprawi kondycję i funkcjonowanie wszystkich układów. Dopasowanie diety ma również ogromne znaczenie dla regeneracji, od której zależy to, czy skorzystamy z wysiłku, jaki włożyło się w trening.

Wracając do diety… Trudno w gąszczu różnorodnych opinii i zaleceń odnaleźć najlepsze dla siebie rozwiązanie, czyli co jeść, żeby trening nie poszedł na marne, być zdrową, mieć piękne ciało, skórę, włosy, paznokcie, smukłą sylwetkę oraz świetne samopoczucie? Jaka jest recepta na dietę idealną dla kobiety aktywnej?

Dieta idealna to dieta najbardziej zrównoważona, bogata w antyoksydanty. Prawie wszystkie składniki zawarte w pożywieniu są dobre o ile odpowiednio je dawkujemy, urozmaicając jadłospis. Przeciętne zapotrzebowanie energetyczne dorosłej kobiety o średniej aktywności fizycznej o prawidłowej masie ciała wynosi ok. 2000-2400kcal. Przy takiej podaży energii masa ciała będzie utrzymywała się na stałym poziomie, z niewielkimi fizjologicznymi, naturalnymi odchyleniami. Bardzo częstym błędem popełnionym przez kobiety jest codzienne, niekiedy nawet kilkakrotne w ciągu dnia stawanie na wadze łazienkowej. Apeluję: nie waż się codziennie! Jest to recepta na frustrację i wcale nie zapewnia użytecznych informacji..

Masa ciała może się wahać nawet do 2.5 kg w ciągu doby, w zależności od ilości wypijanych napojów, jedzenia, aktywności fizycznej, a także warunków zewnętrznych. Każda z nas może osiągnąć swój efekt treningowy (zredukować tkankę tłuszczową lub nabrać masy mięśniowej) pod warunkiem konsekwentnego i długotrwałego zmniejszenia lub zwiększania ilości jedzenia i odpowiedniego dawkowania aktywności fizycznej.

Wykorzystanie zapasów tkanki tłuszczowej jest możliwe tylko wtedy, gdy liczba dostarczonych w pożywieniu kilokalorii nie przekracza wydatku energetycznego. Jeśli chcesz zbudować masę mięśniową, konieczne będzie utrzymywanie dodatniego bilansu energetycznego. Jeśli natomiast nie masz ani potrzeby redukowania masy ciała, ani jej przyrostu, ilość dostarczanych przez Ciebie kalorii powinna równoważyć wydatki związane z aktywnością fizyczną, innymi słowy powinnaś wyjść na zero.

Bez względu na to, czy Twój bilans jest zerowy, dodatni, czy ujemny, 60% całkowitego zapotrzebowania powinny stanowić węglowodany (w tym węglowodany proste nie więcej niż 10%), 15% białko, 25% tłuszcz.

Reklama
(3)
Komentarze