Zaloguj
Reklama

Celiakia, gdy gluten staje się wrogiem!

Celiakia, gdy gluten staje się wrogiem!
Fot. Shutterstock
(0)

Celiakia to choroba trzewna, która charakteryzuje się nietolerancją na gluten. Częściej występuje u kobiet aniżeli u mężczyzn. Ujawnia się najczęściej w dzieciństwie, choć zdarzają się przypadki jej pojawienia w 35tym bądź w późniejszym wieku. Istotą celiakii jest nadwrażliwość organizmu na gliadynę. Co wiemy o celiakii? Dlaczego gluten jest największym wrogiem osób chorych?

Reklama

Gluten to białko obecne w ziarnach jęczmienia, żyta, pszenicy czy owsa. Organizm osoby chorej wykazuje na nie nadwrażliwość, a dokładnie jak podkreślają naukowcy na jego frakcję tzw. gliadynę. W chwili obecnej prowadzone są badania, mające na celu wykazanie dlaczego jedne osoby wykazują tę nadwrażliwość a inne nie. Wstępna hipoteza zakłada, że gluten wywołuje reakcję alergiczną, która z kolei prowadzi do silnego stanu zapalnego jelit a także zniszczenia śluzówki. Ponadto na celiakię częściej zapadają osoby z obciążeniami genetycznymi bądź dotknięte chorobami o podłożu autoagresywnym.

Celiakia u każdego pacjenta ma inny przebieg. Czasem rozwija się z ukrycia, a w innych przypadkach objawia się bólami brzucha, biegunkami, zaparciami czy wzdęciami. Osoba chora nie reaguje początkowo na te objawy gdyż ustępują one samoistnie. Co ważne pacjenci wraz z rozwojem nietolerancji na glukozę zaczynają odczuwać inne objawy takie jak: mrowienie w stopach, padaczka, kurcze i zanik mięśni, anemia, bladość skóry, bóle kości i stawów oraz widoczne w przypadku dzieci częste złamania. Są to standardowe objawy związane z zaburzeniem wchłaniania, a w konsekwencji niedoboru wielu cennych dla organizmu witamin oraz minerałów (żelazo, witamina A, D, K, B, kwasu foliowego, wapnia).

Gluten staje się dla osoby chorej największym wrogiem. To on uszkadza błonę jelita cienkiego. W konsekwencji doprowadza to zaniku kosmków jelitowych. Jest to bardzo niebezpieczne dla naszego organizmu gdyż to dzięki nim przenikają do niego substancje zawarte w pożywieniu. W chwili obecnej na celiakię nie ma lekarstwa. Pacjenci w ciągu swojego życia muszą bardzo przestrzegać diety bezglutenowej. Nawet niewielka ilość glutenu może spowodować pojawienia się, dawno nie widzianych objawów. Choroby tej nie można bagatelizować gdyż niewłaściwie leczona bądź nieleczona w ogóle może doprowadzić do poważnych powikłań (problemy i zmiany neurologiczne, nowotwory, anemia).

Naukowcy na całym świecie prowadzą badania i starają się opracować efektywną metodę leczenia celiakii. Miałaby ona z znaczący sposób poprawić jakość życia pacjentów oraz nadwrażliwość na gluten. W chwili obecnej stosowane jest już nie tylko leczenie przeciwzapalne ale także dodawanie glikokortykosterydów do diety bezglutenowej (hamowanie proliferacji limfocytow B oraz T). Stosowane bywają także inhibitory TNF-alfa oraz INF-gamma, wytwarzane przez limfocyty T nadwrażliwe na gluten. Szczególnym zainteresowaniem cieszy się niepoznany jak dotąd udział w przebiegu celiakii Jelitowych Komórek Macierzystych (ISC) oraz krążących Hematopoetycznych Komórek Macierzystych (HSC).

Reklama
(0)
Komentarze