Zaloguj
Reklama

Źródło witamin w owocach

Źródło witamin w owocach
Fot. medforum
(0)

Owoce pod różną postacią powinny stanowić najważniejszy składnik naszej diety. Powinniśmy jeść nie tylko świeże owoce ale także suszone i pić soki owocowe. Ważne jest to by znajdowały się one w naszym jadłospisie każdego dnia a nie tylko sporadycznie.

Reklama

Każdy owoc zawiera w swym składzie ważne dla nas witaminy oraz mikroelementy, które pozwalają na to by nasz organizm funkcjonował prawidłowo a skóra była piękna i zdrowa. Jakie witaminy zawierają poszczególne owoce? Jak wpływają one na nasz organizm?

Jak wykazano, owoce stanowią dla nas główne źródło nie tylko witamin ale także błonnika pokarmowego, minerałów oraz składników odżywczych. Co ważne zawierają oksydanty oraz flawonoidy, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki.

Kumulują się one w wyniku różnego rodzaju chorób, infekcji, stanów zapalnych,  silnego stresu, niewłaściwego trybu życia czy palenia papierosów.

W skład owoców wchodzą także kwasy, które są sprzymierzeńcami naszego organizmu (regenerują, odmładzają i odbudowują skórę).

Wśród owoców, które powinny znaleźć się w diecie każdego z nas znajdują się:

  • brzoskwinie, które zawierają duże ilości żelaza, wapnia, magnezu, potasu oraz witaminy C, A i beta-karotenu. Owoc ten polecany jest pacjentom z zaburzeniami układu krążenia oraz problemami z sercem (różnego rodzaju choroby serca). Wiele osób stosuje go w dietach odchudzających czy podczas kuracji skóry twarzy. 
  • jabłka zawierają duże ilości flawonoidów (substancje działające przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo) oraz pektyny (mają korzystny wpływ na pracę naszego układu pokarmowego).  Wykazano także, że owoce ten wzmacnia nasz układ immunologiczny a co za tym idzie wpływa korzystnie na naszą odporność i posiada zdolność do uszczelniania naczyń krwionośnych dzięki dwóm witaminom: C oraz P.
  • czereśnie zawierają bardzo duże ilości witaminy A oraz C, które posiadają właściwości antyoksydacyjne, miedzi, żelaza oraz magnezu. Szczególnie zalecane są pacjentom chorującym na serce oraz choroby reumatyczne
  • śliwki zawierają głównie witaminy z grupy A oraz B, fosfor, wapń, żelazo oraz potas. W ich skład wchodzą duże ilości błonnika, dlatego polecane są pacjentom cierpiącym na zaparcia
  • cytryna wykazuje silne właściwości prozapalne, zawiera duże ilości witamin oraz flawonoidów.
  • grejpfruty  oraz soki z tych owoców mają bardzo dobry wpływ na prawidłową prace naszego układu pokarmowego, stosowane są w różnego rodzaju dietach a co ważne obniżają ciśnienie krwi i poziom glukozy w organizmie. Zalecane są przez lekarzy głównie pacjentom dotkniętym cukrzycą.
  • banany regulują gospodarkę wodną organizmu, bardzo korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy i pracę mózgu gdyż zawierają duże ilości magnezu, potasu i witaminy B.
  • agrest oczyszcza organizm i zaliczany jest do regulatorów przemiany materii w naszym organizmie. Co ważne wykazuje on działanie moczopędne.
  • truskawki zawierają witaminę C oraz A i B. W ich skład chodzi także witamina PP, żelazo, fosfor oraz wapń. Nie należy także zapominać o magnezie, który bardzo dobrze wpływa na nasz układ nerwowy. Truskawki poprawiają koloryt oraz wygląd skóry oraz stan naszych naczyń krwionośnych.

Owoce są szczególnie smaczne i pełnowartościowe w okresie wiosenno-letnim. Nie powinniśmy zapominać o ich jedzeniu także jesienią oraz zimą. Zamiast inwestować w suplementy diety oraz minerały obecne w aptekach-zainwestujmy w owoce!

 

 

Reklama
(0)
Komentarze