Zaloguj
Reklama

Woda mineralna i jej walory zdrowotno - pielęgnacyjne

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • „Wiadomości źródłowe”, Staropolanka, Uzdrowisko & SPA 1905.

Kategorie ATC:


Woda mineralna i jej walory zdrowotno - pielęgnacyjne
Fot. medforum
(5)

Przeciętny człowiek składa się w 60% z wody, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu - praca każdego organu (m.in. mięśnie, nerki, płuca, serce), uwarunkowana jest od obecności wody. Codziennie organizm ludzki traci 2,5 - 3 litry wody na skutek procesów, jakie w nim zachodzą (praca poszczególnych części ciała). Oznacza to, że co 6 tygodni woda znajdująca się w organizmie - podlega regularnej wymianie.

Zdrowy organizm utrzymuje niezwykle szczegółową kontrolę nad bilansem płynów (nawet jedno procentowy ubytek wody może skutkować negatywnie na funkcjonowanie całego ustroju).

Woda to życie

Dzięki obecnej w organizmie wodzie - pracuje on prawidłowo. Woda to rozpuszczalnik oraz nośnik substancji odżywczych, reguluje ciśnienie tętnicze, usuwa szkodliwe produkty powstałe w wyniku przemiany materii, reguluje temperaturę ciała.

Każdy organ zawiera wodę:

  • mózg (80%),
  • krew (85%),
  • mięśnie (70%),
  • nerki (78%),
  • płuca (80%),
  • komórki ciała (90%).

Niedobór wody objawia się zdecydowanie szybciej aniżeli niedobór jedzenia. Mózg na skutek braku odpowiedniej ilości wody jest gorzej ukrwiony, spada zdolność koncentracji, pojawiają się zaburzenia pamięci.

Człowiek odwodniony ponadto zmaga się z takimi objawami jak:

  • uporczywe bóle głowy,
  • kłopoty z trawieniem,
  • dolegliwości sercowe.

Ważne! Zapotrzebowanie organizmu na wodę zależne jest od wielu czynników (m.in. temperatura otoczenia, masa ciała, wiek). Minimalne zapotrzebowanie na wodę to 1 litr na dobę.

Jednakże, aby procesy wewnątrz organizmu mogły przebiegać w sposób prawidłowy - codziennie powinno się wypijać minimum 2 litry wody (najlepiej mineralnej), przez wzgląd na obecne w niej składniki mineralne.

Woda mineralna - charakterystyka

W codziennej diecie powinna znaleźć się woda mineralna. Zanim jednak po nią sięgniemy - warto zapoznać się z jej różnym stopniem zmineralizowania i wybrać najlepszą dla naszego organizmu.

Wody źródlane (niskozmineralizowane) - cechuje nie więcej, jak 500 mg minerałów na litr. Wody tego typu czerpane są ze złoża podziemnego (są pierwotnie czyste, pozbawione zanieczyszczeń, skład chemiczny może podlegać niewielkim wahaniom). Ten rodzaj wody dobry jest, jako zamiennik „kranówki” do przygotowywania posiłków (m.in. do gotowania).

Ważne! Pomimo że woda źródlana rewelacyjnie gasi pragnienie, w porze upałów warto pić ją zamiennie z wodami średnio oraz wysokozmineralizowanymi (z organizmu wypłukiwane są minerały).

Wody mineralne (średniozmineralizowane) - zawierają 500 - 1500 mg minerałów na litr. Głównym walorem wód tego rodzaju jest to, że nie wypłukują one z organizmu pierwiastków potrzebnych do życia.

Ważne! Nie wpływają na naruszenie równowagi elektrolitycznej organizmu (można je pić w dowolnej ilości). Nawadniają organizm a także uzupełniają w cenne składniki mineralne, tak istotne dla zdrowia i urody.

Wody mineralne (wysokozmineralizowane) - zawierają więcej niż 1500 mg minerałów na litr. Pozwalają one na uzupełnienie niedoboru składników mineralnych w organizmie (w zależności od składu działają profilaktyczno - zdrowotnie wspomagając leczenie różnych schorzeń).

fot. shutterstock

Ważne! Wody tego typu polecane są dla osób ciężko pracujących, aktywnych oraz sportowców. To cenne źródło i duża dawka minerałów.

Wody stołowe - powstają w skutek dodania do wody źródlanej naturalnej wody mineralnej bądź soli mineralnych zawierających jeden lub więcej składników mineralnych (m.in. sód, magnez, potas).

Ważne! Dodane składniki nadają wodzie stołowej charakter profilaktyczno - zdrowotny.

(5)
Reklama
Komentarze