Zaloguj
Reklama

Pora na pomidora

Autor/autorzy opracowania:


Pora na pomidora
Fot. medforum
(0)

Początkowo uważane za trujące i hodowane wyłącznie dla ozdoby, obecnie trafiają na nasze stoły pod wieloma postaciami. Cenimy je nie tylko za smak i apetyczny kolor.

Reklama

Pomidory mają również korzystny wpływ na nasze zdrowie i urodę, dlatego teraz, kiedy trwa sezon na te warzywa, warto po nie sięgać

Choć dziś trudno wyobrazić sobie bez nich naszego menu, z początku sądzono, że są niejadalne. Pomidory dotarły do Europy z Ameryki Południowej w XV wieku za sprawą Krzysztofa Kolumba. Bardzo szybko zagościły w ogrodach i w domach jako… roślina ozdobna.

Potrzeba było wiele czasu, by trafiły także do europejskich kuchni. Jako pierwsi przekonali się do pomidora Włosi, nazwali go pomodoro, czyli złote jabłko. Rozsmakowali się w nich na tyle, że stały się podstawą większości włoskich dań.

Likopen – siła w kolorze

Pomidory zawierają tak liczne witaminy i składniki mineralne, że dbając o ich stałą obecność w codziennym jadłospisie, realnie wpływamy na stan naszego zdrowia. Za kolor pomidorów odpowiedzialny jest likopen – barwnik, który posiada cenne właściwości zdrowotne.

Przede wszystkim działa przeciwnowotworowo, chroni m.in. przed rakiem prostaty. Zapobiega również zawałom serca oraz miażdżycy.

Dzięki witaminom C i E pomidory wpływają korzystnie na cerę, wzmacniając naczynia krwionośne i opóźniając procesy starzenia się skóry. Ponieważ zawierają witaminę A, działającą korzystnie na nerwy wzrokowe, są dobrym wsparciem dla osób, które na co dzień pracują przed monitorem komputera.

Istotny jest również potas, neutralizuje bowiem szkodliwy nadmiar soli w naszej diecie i obniża ciśnienie krwi, oraz kwas foliowy - bardzo ważny dla kobiet w ciąży.

Reklama
(0)
Komentarze