Zaloguj
Reklama

Wideo czat z ekspertem odbędzie się w dniu 28-02-2017 o godzinie 19:00, do rozpoczęcia pozostało:

  • 0DNI
  • 00GODZIN
  • 00MINUT
  • 00SEKUND

Czat z naszym ekspertem już trwa.

Przejdź do czatu z ekspertem

Czy "zdrowe, eko rośliny" dają faktycznie zdrową żywność?

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Kowalczuk-Vasilew E. i wsp. Żywność ekologiczna w opinii studentów różnych lat studiów uczelni lubelskich. Probl.Hig.Epidemiol. 2011.92(4): 96--964

Adres www źródła:


Czy
Fot. medforum
(0)

Eko, bio, super zdrowe- takie reklamy często biją nas po oczach w sklepach. Ceny produktów bio często są dwukrotnie wyższe niż ich „normalnych” odpowiedników.  Czy faktycznie zdrowe rośliny, dają zdrową żywność? 

Pestycydy

Komisja Europejska opublikowała raport, zawierający informacje na temat ilości pestycydów przedostających się do warzyw i owoców, które spożywamy wraz z nimi. Największym zagrożeniem jest oczywiście rtęć i kadm, które w bardzo łatwy sposób przenikają do roślin rosnących przy drogach (np. do sałaty czy marchwi). W związku z nadmiernym spożywaniem pestycydów i ich pochodnych przez mieszkańców UE, komisja wystosowała szereg wytycznych, aby zwiększyć bezpieczeństwo konsumentów. 

Bio, eko czyli bez oprysków?

Jak przekonują plantatorzy upraw ekologicznych, ich uprawy nie są spryskwiane środkami ochrony roślin, powstałymi na drodze chemicznej syntezy. Unia Europejska wydała kilka dyrektyw dotyczących warunków uprawy roślin ekologicznych oraz odległości od dróg i innych, tradycyjnych  upraw, skąd mogłyby się przedostać pestycydy. Jak wskazuje raport z 2015 roku, w 96% upraw ekologicznych nie wykazano przekroczenia norm dopuszczalnych dla pestycydów i ich pochodnych. Stworzono odpowiednie zapisy, regulujące tzw.  Maksymalne dopuszczalne poziomy pozostałości (MRLP), dzięki czemu skutecznie monitoruje się plantacje ekologiczne.

Jak do tej pory, władze danego kraju miału prawo ustalać maksymalne poziomy pozostałości pestycydów będących w obrocie handlowym na terenie danego kraju. Produkty wytwarzane w jednym z krajów Unii Europejskiej nie mogły być sprzedawane w innych krajach, w których obowiązywały bardziej restrykcyjne przepisy.

W związku z powyższym Komisja Europejska zaproponowała, że jeżeli na szczeblu europejskim nie zostały oszacowane maksymalne poziomy pozostałości pestycydów w środkach spożywczych, to ich stężenie nie powinno przekraczać 0,01 mg/kg produktu.

Gdy naukowa ocena wszystkich pestycydów zostanie zakończona, Unia Europejska opublikuje w odrębnym tekście legislacyjnym wszystkie dozwolone poziomy pozostałości substancji chemicznych stosowanych w ochronie roślin.

Jeżeli środki chemiczne chroniące rośliny przed chorobami i pasożytami będą w uprawach stosowane rozważnie i zgodnie z przepisami, bez obaw możemy sięgać po zdrowe i ładnie wyglądające owoce i warzywa.

fot. panthermedia

 

Jak rozpoznać czy dany produkt jest wyprodukowany zgodnie z zaleceniami dla upraw ekologicznych?

Kupując produkty spożywcze, zawierające poniższe znaki możemy być pewni, ze żywność jest zdrowa, przebadana i nie zawiera żadnych substancji, które negatywnie wpłyną na nasz organizm.

Czy żywność ekologiczną można uznać za zdrowia?

W opinii wielu naukowców i lekarzy, żywność ekologiczną można uznać za zdrowszą dla człowieka. Wielu naukowców wskazuje, że produkty eko opatrzone odpowiednim znakiem, faktycznie zawierają więcej mikroelementów tak pożądanych przez organizm człowieka. Nie bójmy się więc wyrobów ekologicznych!

(0)
Reklama
Komentarze