Zaloguj
Reklama

Celiakia - choroba, która zamienia się w modę

Celiakia - choroba, która zamienia się w modę
Fot. medforum
(0)

Celiakia znana jest jako choroba objawiająca się nietolerancją glutenu. Coraz więcej słyszymy o znanych i sławnych, którzy nagle odkrywają, że cierpią na celiakię i wprowadzają w życie dietę pozbawioną glutenu. Jak to jest z tą nietolerancją ?

Reklama

Celiakia jest chorobą o podłożu immunologicznym; znana jest również jako „choroba trzewna”. Głównym objawem choroby, jest nie tolerowanie glutenu, zawartego w produktach spożywczych. Gluten, prowadzi do zaniku kosmków jelitowych, co przyczynia się do zaburzeń perystaltyki jelit, a także zmniejsza powierzchnię wchłanialną jelit. Na chwilę obecną jedyną metodą leczenia jest zastosowanie diety pozbawionej glutenu. 

Badania dowodzą, że na celiakię może cierpieć nawet 1% populacji.  Choroba daje różne objawy, niektórzy dotkliwiej odczuwają jej skutki, inni mniej. Co ważne, choroba może ujawnić się w każdym wieku. Mitem jest rozpowszechniana przez jakiś czas w mediach informacja, że celiakia dotyka tylko dzieci, które z wiekiem „wyrastają z niej”. Niestety, choroba ta może dać pierwsze symptomy nie tylko w dzieciństwie, ale również w dorosłym życiu.


fot. panthermedia

Co przyczynia się do wystąpienia cieliakii?
Naukowcy przez długi czas spierali się, czy przyczyna nadwrażliwości na gluten leży po stronie genetycznej czy środowiskowej. Na drodze consensusu, przyjęto założenie, że celiakia występuje na skutek złożonego działania czynników genetycznych jak i środowiskowych.

Objawy
Do objawów zalicza się  przede wszystkim nawracające biegunki, spadek wagi, słabnięcie a niekiedy nawet anemia, zahamowanie miesiączkowania czy osteoporoza.

Moda?
Niestety, opinie o diecie bezglutenowej i spadku wagi z tym związanym stały się inspirujące dla wielu osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Pamiętajmy - każda dieta ogranicza dostarczanie pewnych mikro- i makroskładników, które muszą być dostarczone w pożywieniu.
 

Reklama
(0)
Komentarze