Zaloguj
Reklama

Ser żółty zapobiega próchnicy

Autorzy: Klaudia Tomala
Źródło: Ser zamiast gumy do żucia. Focus, nr 223, kwiecień 2014
Ser żółty zapobiega próchnicy
Fot. Pantherstock
(0)

Jedzenie sera żółtego może mieć lepsze efekty dla zdrowia naszych zębów niż żucie gumy.

Reklama

Powstawanie próchnicy spowodowane jest występowaniem w jamie ustnej bakterii, czerpiących energię z cukrów.

Bakterie wytwarzają kwas, prowadząc do obniżenia pH. Okazuje się, że ser żółty zapobiega zakwaszaniu środowiska jamy ustnej. Naukowcy z Uniwersytetu Hebrajskiego udowodnili, iż spożywanie sera żółtego podnosi pH płytki nazębnej zapobiegając powstawaniu próchnicy.

Wzrost pH po zjedzeniu sera następuje od razu i utrzymuje się bardzo długo. Substancje zawarte w serze żółtym pobudzają produkcję śliny, która zabezpiecza przed obniżeniem pH. Ponadto występujące w serach difosforany wspomagają remineralizację szkliwa wystawionego na działanie kwasów.

Piśmiennictwo

Kategorie ICD:


Reklama
(0)
Komentarze