Zaloguj
Reklama

Ser żółty zapobiega próchnicy

Autor/autorzy opracowania:

Kategorie ICD:


Ser żółty zapobiega próchnicy
Fot. Pantherstock
(0)

Jedzenie sera żółtego może mieć lepsze efekty dla zdrowia naszych zębów niż żucie gumy.

Reklama

Powstawanie próchnicy spowodowane jest występowaniem w jamie ustnej bakterii, czerpiących energię z cukrów.

Bakterie wytwarzają kwas, prowadząc do obniżenia pH. Okazuje się, że ser żółty zapobiega zakwaszaniu środowiska jamy ustnej. Naukowcy z Uniwersytetu Hebrajskiego udowodnili, iż spożywanie sera żółtego podnosi pH płytki nazębnej zapobiegając powstawaniu próchnicy.

Wzrost pH po zjedzeniu sera następuje od razu i utrzymuje się bardzo długo. Substancje zawarte w serze żółtym pobudzają produkcję śliny, która zabezpiecza przed obniżeniem pH. Ponadto występujące w serach difosforany wspomagają remineralizację szkliwa wystawionego na działanie kwasów.

Reklama
(0)
Komentarze