Zaloguj
Reklama

Kawa czy herbata? Wybór może zależeć od … genów

Kawa czy herbata? Wybór może zależeć od … genów
Fot. shutterstock
(0)

Czy wybór między kawą a herbatą może być spowodowany naszymi genami? Okazuje się, że tak! Udowodnili to naukowcy z Australii i USA.

Reklama

Wypicie gorącego napoju każdego ranka jest dla wielu osób bardzo ważnym rytuałem. Najczęściej dokonują oni wyboru między kawą a herbatą. Temu, co może wpływać na ten wybór, postanowili się bliżej przyjrzeć naukowcy z Uniwersytetu z Illinois (USA) i QIMR Berghofer Medical Research Institute (Australia).

Nasze badanie pozwala wyjaśnić, dlaczego preferujemy niektóre napoje. Niezbędna może okazać się percepcja substancji o gorzkim smaku – powiedziała jedna z jej autorów, Marilyn Cornelis z Northwest University.

Geny mogą odgrywać ważną rolę w postrzeganiu różnych smaków

Wyniki badania wykazały, że popularność kawy, herbaty czy alkoholu może zależeć od indywidualnych różnic w postrzeganiu gorzkiego smaku. To, jaki rodzaj napoju preferujemy, może być związane z obecnością lub brakiem genów. Osoby z wersją genów, który zwiększa wrażliwość na gorzki smak kofeiny, częściej piją kawę. Natomiast osoby pijące herbatę są mniej wrażliwi na gorzki smak kofeiny, ale mają wersje genów, które zwiększają wrażliwość na gorycz innych substancji chemicznych.

Wpływ picia kawy i herbaty na zdrowie

Kawa i herbata mają pozytywny, jak i negatywny, wpływ na nasz organizm. Kawa na pewien czas podnosi ciśnienie krwi, zwiększa wydzielanie kwasów żołądkowych, poprawia nastrój i sprawność myślenia oraz ma działanie moczopędne. Jednak negatywnie wpływa na wiele aspektów naszego zdrowia, ponieważ wypłukuje z organizmu witaminy i sole mineralne, takie jak witaminy z grupy B, magnez czy wapń. Może powodować również wzrost ryzyka wystąpienia chorób serca, bóle głowy, drażliwość i nerwowość. Napój ten jest niewskazany osobom z nadciśnieniem, kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym.

Herbata natomiast jest bogata w związki, które działają przeciwutleniająco i przeciwnowotworowo. Ma w swoim składzie teinę, która podobnie jak kofeina działa pobudzająco, zmniejsza senność i poprawia nastrój. Posiada garbniki, które przeciwdziałają biegunkom, ma właściwości moczopędne i usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Natomiast działaniami niepożądanymi herbaty jest możliwość interakcji z niektórymi lekami (na przykład przeciwdepresyjnymi), co może doprowadzić do złego lub gorszego ich wchłaniania. Łączenie herbaty z cytryną może natomiast zwiększyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Teina w dużych ilościach prowadzi do osłabienia pamięci, uczucia lęku, a nawet uzależnienia, podobnie jak kofeina. Może również osłabiać wchłanianie żelaza.

Należy pamiętać, że zarówno kawę, jak i herbatę należy pić z umiarem. Nie należy pić tych napojów, tak jak wodę mineralną. Jedna czy dwie filiżanki w ciągu dnia zdecydowanie wystarczą!

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze