Zaloguj
Reklama

Gotowanie w 20,30,40,50 minut - recenzja książki

Autor/autorzy opracowania:


Gotowanie w 20,30,40,50 minut - recenzja książki
Fot. ojoimages
(5)

Książka Ewy Aszkiewicz Gotowanie w 20,30,40,50 minut to świetna pozycja dla każdego – niezależnie od posiadanych umiejętności kulinarnych. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.

Reklama

Książka jest podzielona na 4 części – dania w 20,30,40,50 minut – w każdej z nich opisane są przepisy na przekąski, sałatki i surówki, zupy, dania główne, desery i napoje.

Dla osób zapracowanych lub spodziewających się gości, świetną opcją są dania, które każdy z nas może przygotować w 20 minut (np. pikantna sałatka ze śledzi lub wytrawny krem wiśniowy). Jeśli mamy więcej czasu możemy oddać się kulinarnemu szaleństwu i przygotować posiłki, które wymagają więcej czasu.

W ciągu zaledwie 30 minut możemy przyrządzić pysznego fileta z kurczaka zapiekanego z serem, na deser możemy zaserwować niskokaloryczny krem z twarożku. Dysponując czasem 40-stu minut można ugotować zupę krem z brukselki oraz pikantną jarzynkę z dyni. 50 minut to już prawdziwy raj dla lubiących gotować – krokiety orzechowe, makrela w śmietanie, malinowa pianka - to tylko niewielki wycinek, tego, co można wyczarować dla siebie i swoich bliskich.

Ogromną zaletą książki Ewy Aszkiewicz są informacje znajdujące się na każdej stronie. Wskazówki ondoszą się do ilości porcji, które można zrobić z podanych składników, stopnia trudności wykonania potrawy, kaloryczności (ważne dla osób na diecie) oraz cenie potrawy. Najważniejsze jest to, że składniki podane w przepisach są dostępne na każdym targu, czy też w sklepach, a ich ceny nie są zbyt wygórowane.

 

fot.Wydawnictwo Publicat

 

Kuchnia polska, staropolska oraz przepisy rodzinne autorki to kolejny powód, dla którego warto mieć tę pozycję u siebie. Jest to także świetny pomysł na urodziny, imieniny dla osób, które lubią gotować. Dodatkowo książka jest zbiorem pięknych fotografii potraw, które dodatkowo zachęcają do ich przyrządzenia.

Gorąco polecam książkę Ewy Aszkiewicz – za nieskomplikowane pomysły na ciekawe dania, dostępne produkty i łatwość wykonania. Już nieraz przekonałam się, że w ciągu 20-stu minut można przygotować się na odwiedziny niezapowiedzianych gości.

Reklama
(5)
Komentarze