Zaloguj
Reklama

Fakty i mity o dodatkach do żywności

Autor/autorzy opracowania:

Adres www źródła:

Kategorie ATC:


Fakty i mity o dodatkach do żywności
Fot. ojoimages
(0)

Czytając skład opakowania dostępnych w sklepach produktów, można być nieco skonsternowanym, widząc niejasne dla nas E i datę ważności produktu, sięgającą kilka lat w przód.

Co kryje się za cyferkami i literkami to nic innego jak wzmacniacze smaku. Czy są one dla nas szkodliwe? Są pewne mity i fakty, które eksperci z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego – PZH obalają. Oto kilka z nich.

Glutaminian sodu i inne wzmacniacze smaku są szkodliwe dla konsumenta. MIT

Każdy ze wzmacniaczy smaku ma swoją określoną przepisami maksymalną dawkę, której producent nie możne przekraczać. Szczególnie złą sławą cieszy się glutaminian sodu, jednak niesłusznie, ponieważ badania jakie dowiodły jego szkodliwego wpływu na układ nerwowy były przeprowadzane na zwierzętach i to w bardzo dużych dawkach, których człowiek nie ma możliwości zjeść ( w przeliczeniu na masę ciała).

Niektóre E są rakotwórcze MIT

Każda substancja dodawana do żywności oznaczana symbolem E musi posiadać ocenę bezpieczeństwa dla zdrowia nadaną przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Akceptację otrzymują tylko te substancje, które przejdą wszechstronne badania toksykologiczne bez wyniku budzącego jakiekolwiek zastrzeżenia. Po badaniach danej substancji ustalane jest jej akceptowalne, dzienne pobranie (ADI). Wartość ADI jest zazwyczaj ok. 100 krotnie niższa od ilości substancji, przy której nie zaobserwowanego negatywnego wpływu na zwierzęta doświadczalne.

Dodatki do żywności są zbędne  MIT

Współczesny przemysł spożywczy nie może bez nich istnieć. Substancje dodatkowe przedłużają trwałość produktów i zapobiegają tym samym niekorzystnym zmianom powodowanym przez drobnoustroje, enzymy i procesy utleniania. Produkt zabezpieczony jest dzięki np. azotynom przed rozwojem pałeczki jadu kiełbasianego, a przeciwutleniacze przeciwdziałają jełczeniu tłuszczu. Substancje dodatkowe (wzmacniacze smaku, stabilizatory) budzą wiele obaw wśród konsumentów, jednak jest to w większości związane z brakiem świadomości. Każdy konsument chciałby jeść produkty bezpieczne, smaczne, o atrakcyjnym wyglądzie i długim okresie przechowania, ale najlepiej bez substancji dodatkowych. Jest to niemożliwe. Wystarczy iść do sklepu i zobaczyć, co konsumenci wybierają.

Nikt z nas nie kupuje produktów z krótką datą przydatności i bladym kolorem. Jesteśmy tak przyzwyczajeni do wyglądu idealnie różowej szynki, że nie wiedząc, że ta mniej kolorowa jest zdrowsza, nikt by jej nie kupił.

(0)
Reklama
Komentarze