Zatrucie grzybami – kiedy wezwać pomoc

Sezon na grzyby otwarty! Jesienna aura, która zaczyna nam towarzyszyć sprzyja wycieczkom do lasu i grzybobraniu. Pomyłka w czasie zbierania grzybów może skutkować poważnym zatruciem a w skrajnych przypadkach – śmiercią.
Zatrucie grzybami to jedna z częstszych dolegliwości żołądkowych, które przytrafiają się późnym latem i jesienią. O pomyłkę łatwo – stąd warto wiedzieć, jakie objawy mogą sugerować zatrucie grzybami i kiedy należy niezwłocznie udać się po pomoc lekarską.
Podział zatruć grzybami wyróżnia dwie grupy:
- zatrucia o tzw. krótkim okresie utajenia (objawy pojawiają się od około pół godziny do kilku godzin po spożyciu, obejmują bóle brzucha, nudności, biegunkę)
- zatrucia o długim okresie utajenia (pojawiają się po ponad 6 godzinach od spożycia).
Grzyby, których spożycie wywołuje ostre zapalenie żołądka i jelit to przede wszystkim wieruszka ciemna, tęgoskóra pospolita, mleczaj wełniany, mleczaj płowy oraz gołąbek wymiotny. Grzyby wywołujące zatrucie o długim okresie utajenia to muchomory (sromotnikowy, wiosenny czy cytrynowy), piestrzenica kasztanowata, czy zasłonak rudy.
Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:
Do najczęstrzych objawów zatrucia substancjami obecnymi w grzybach zaliczamy:
- Nudności
- Biegunka
- Zimne poty
- Gorączka
- Zaburzenia widzenia
- Zawroty głowy
Co robić w przypadku zatrucia grzybami
Po pierwsze – zawsze warto skontaktować się z pogotowiem, bez względu czy zatruło się dziecko czy dorosły. Tym bardziej, jeśli nie jesteśmy pewni jakie grzyby zostały spożyte. Szczególnie niebezpieczne jest spożycie muchomora sromotnikowego – może bowiem prowadzić do uszkodzenia nerek i wątroby, co jest groźne dla życia. Przy zatruciu grzybami najważniejszy jest więc czas – im szybciej grzyby zostaną usunięte z organizmu, tym lepiej. Lekarz może zalecić hospitalizację i obserwację.