Spożycie owoców wśród kobiet

„Spożywaj dużo warzyw i owoców” to jedna z zasad zdrowego żywienia według Instytutu Żywności i Żywienia, która powinna obowiązywać w codziennym jadłospisie.
Warzywa i owoce są przede wszystkim źródłem cennych witamin z grupy B witaminy C i A. O tym, że są ważne dla kobiet decyduje fakt, że są mało kaloryczne (wysoka zawartość wody) i bogate w kwas foliowy oraz błonnik. Zawierają również dużo składników mineralnych: sód, wapń, magnez i potas.
Spożywane regularnie zmniejszają ryzyko występowania chorób układu krążenia i nowotworów. Jak podaje Raport Światowej Organizacji Zdrowia, niskie spożycie warzyw i owoców odpowiada za około 31% zawałów serca i 11% udarów na świecie. Ponadto obliczono, że ponad 2,7 miliona osób mogłoby być ocalonych każdego roku, gdyby spożycie warzyw i owoców istotnie wzrosło.
World Cancer Research Fund podaje, że spożywanie 400 g na dobę lub więcej różnorodnych warzyw i owoców może zmniejszyć o 20% występowanie nowotworów jamy ustnej i gardła, przełyku, krtani, płuc, żołądka, jelita grubego, trzustki, piersi i pęcherza.
Codziennie powinno się spożywać minimum 400 g warzyw i owoców (bez ziemniaków), w 5 porcjach. Porcja to średniej wielkości owoc lub warzywo (jabłko, marchewka) lub kilka mniejszych sztuk (truskawki, czereśnie), lub 1 szklanki sałatki, a także szklanka soku.
Z badań wynika, że ulubionymi owocami wśród kobiet są: truskawki, winogrona, brzoskwinie, mandarynki, jabłka, czereśnie, pomarańcze i arbuzy. Mniej lubiane natomiast są: mango, melony, granaty i awokado. Niestety kobiety nie spożywają zalecanej porcji owoców. Większość spożywa owoce 1, 2 lub 3 razy dziennie.
66% kobiet zwiększa spożycie owoców w ciąży, co jest istotne ze względu na rozwój dziecka.
Piśmiennictwo
- Tagi:
- owoce,
- profilaktyka,
- witaminy