Ser żółty zapobiega próchnicy

Fot. Pantherstock
Zakupy spożywcze
Jedzenie sera żółtego może mieć lepsze efekty dla zdrowia naszych zębów niż żucie gumy.
Reklama
Powstawanie próchnicy spowodowane jest występowaniem w jamie ustnej bakterii, czerpiących energię z cukrów.
Bakterie wytwarzają kwas, prowadząc do obniżenia pH. Okazuje się, że ser żółty zapobiega zakwaszaniu środowiska jamy ustnej. Naukowcy z Uniwersytetu Hebrajskiego udowodnili, iż spożywanie sera żółtego podnosi pH płytki nazębnej zapobiegając powstawaniu próchnicy.
Wzrost pH po zjedzeniu sera następuje od razu i utrzymuje się bardzo długo. Substancje zawarte w serze żółtym pobudzają produkcję śliny, która zabezpiecza przed obniżeniem pH. Ponadto występujące w serach difosforany wspomagają remineralizację szkliwa wystawionego na działanie kwasów.
Piśmiennictwo
Reklama
- Tagi:
- ser żółty,
- próchnica