Zaloguj
Reklama

Przyszne imprezowe przekąski

Autorzy: Informacja Prasowa Cruso Public Relations, Kupiec (producent kaszy)
Impreza w klubie
Fot. ojoimages
Impreza w klubie
(5)

Już za niedługo skończy się czas karnawału i dobrze by ostatnie przyjęcia przyszykować z klasą. Zamiast kolejny raz dawać te same zestawy przekąsek, warto zaproponować gościom coś innego.

Reklama

Oto Dwa pomysły, które pomogą Wam rozkoszować podniebienia Waszych gości.  Piotr Kucharski, zwycięzca drugiej edycji „Gotuj o wszystko” zdradza, jak przygotować pyszne wytrawne babeczki i orzechowe trufle z kaszy jaglanej. Sprawdź, jakie to proste!

Wytrawne babeczki

Składniki:

·         200 g kaszy gryczanej

·         2 opakowania długo dojrzewającej szynki (np. szwarcwaldzka)

·         100 g długo dojrzewającego sera np. bursztyn

·         2 jajka

·         0,5 pęczka natki pietruszki

·         sól i pieprz do smaku

·         100 g twarogu

·         blaszka do mufinek (12szt)

Sposób przygotowania:

Blaszkę do mufinek wyłożyć szynką w kształcie otwartej róży, dwa plasterki na jedną babeczkę. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Starty ser, posiekaną natkę pietruszki i ugotowaną kaszę, i jajkiem mieszamy w misce, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie wypełniamy różyczki do 2/3 wysokości. Wierzch posypujemy pokruszonym twarogiem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 165o C z włączonym termoobiegiem i zapiekamy ok 15-20 min.


  

fot. Cruso Public Relations

 

Orzechowe trufle z kaszy jaglanej

 Przepis wykorzystany w Dzień Dobry TVN

Składniki:

·         100 g kaszy jaglanej

·         50 g suszonych moreli

·         50 g suszonych śliwek

·         50 g rodzynek

·         50 g płatków migdałowych

·         50 g orzechów włoskich drobno posiekanych

·         0,5 szklanki soku jabłkowego

·         1 łyżka miodu

·         1 szczypta soli

·         100 g łuskanych pistacji


Sposób przygotowania:

Kaszę przepłukać wrzątkiem i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Po 5 minutach dodać bakalie i gotować na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonie całkowicie wodę. Wlać sok jabłkowy i gotować, aż zostanie całkowicie wchłonięty. Odstawić do ostygnięcia. Dodać miód i sól do smaku. Z ostygniętej masy formować kulki.

 

  

fot. Cruso Relations

W waszych domach n pewno zrobi się bardzo smacznie po przygotowaniu takich przekąsek. Dodam, że to fajny i oryginalny sposób przygotowania przekąsek nie tylko na przyjęcia, ale także w życiu codziennym dla całej rodziny.

Reklama
(5)
Komentarze