Przyszne imprezowe przekąski

Już za niedługo skończy się czas karnawału i dobrze by ostatnie przyjęcia przyszykować z klasą. Zamiast kolejny raz dawać te same zestawy przekąsek, warto zaproponować gościom coś innego.
Oto Dwa pomysły, które pomogą Wam rozkoszować podniebienia Waszych gości. Piotr Kucharski, zwycięzca drugiej edycji „Gotuj o wszystko” zdradza, jak przygotować pyszne wytrawne babeczki i orzechowe trufle z kaszy jaglanej. Sprawdź, jakie to proste!
Wytrawne babeczki
Składniki:
· 200 g kaszy gryczanej
· 2 opakowania długo dojrzewającej szynki (np. szwarcwaldzka)
· 100 g długo dojrzewającego sera np. bursztyn
· 2 jajka
· 0,5 pęczka natki pietruszki
· sól i pieprz do smaku
· 100 g twarogu
· blaszka do mufinek (12szt)
Sposób przygotowania:
Blaszkę do mufinek wyłożyć szynką w kształcie otwartej róży, dwa plasterki na jedną babeczkę. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Starty ser, posiekaną natkę pietruszki i ugotowaną kaszę, i jajkiem mieszamy w misce, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie wypełniamy różyczki do 2/3 wysokości. Wierzch posypujemy pokruszonym twarogiem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 165o C z włączonym termoobiegiem i zapiekamy ok 15-20 min.
fot. Cruso Public Relations
Orzechowe trufle z kaszy jaglanej
Przepis wykorzystany w Dzień Dobry TVN
Składniki:
· 100 g kaszy jaglanej
· 50 g suszonych moreli
· 50 g suszonych śliwek
· 50 g rodzynek
· 50 g płatków migdałowych
· 50 g orzechów włoskich drobno posiekanych
· 0,5 szklanki soku jabłkowego
· 1 łyżka miodu
· 1 szczypta soli
· 100 g łuskanych pistacji
Sposób przygotowania:
Kaszę przepłukać wrzątkiem i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Po 5 minutach dodać bakalie i gotować na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonie całkowicie wodę. Wlać sok jabłkowy i gotować, aż zostanie całkowicie wchłonięty. Odstawić do ostygnięcia. Dodać miód i sól do smaku. Z ostygniętej masy formować kulki.
fot. Cruso Relations
W waszych domach n pewno zrobi się bardzo smacznie po przygotowaniu takich przekąsek. Dodam, że to fajny i oryginalny sposób przygotowania przekąsek nie tylko na przyjęcia, ale także w życiu codziennym dla całej rodziny.