Zaloguj
Reklama

Owocami i warzywami w grypę ! Co jeść, aby wzmocnić odporność ?

Gorączka, złe samopoczucie
Fot. Panthermedia
Gorączka, złe samopoczucie
(0)

Sezon zachorowań na grypę w pełni. Zmienna pogoda, kontakt z chorymi w centrach handlowych czy komunikacji miejskiej sprzyja szybkiemu zarażeniu się grypą. Czy można włączyć do swojej diety odpowiednie produkty, które pobudzą nasz układ odpornościowy i wspomogą odporność ? Odpowiedź brzmi … TAK ! Wystarczy sięgnąć po owoce i warzywa !

Reklama

Dobroczynne owoce i warzywa

Owoce i warzywa są niezastąpionym, naturalnym źródłem wielu witamin i mikroelementów. Witaminy biorą udział w tzw. szlakach metabolicznych zachodzących w organizmie każdego człowieka, które są odpowiedziane m.in. za syntezę hormonów czy produkcję białek wzmagających odporność. Warto sięgać po owoce i warzywa, które zawierają duże ilości witaminy C, PP, K czy witamin z grupy B.

  • Czarna porzeczka – przetwory z czarnej porzeczki są fantastycznym źródłem witaminy C. Spożywanie czarnej porzeczki zwłaszcza w trudnym okresie nasilonych zachorowań na grypę powoduje zwiększenie odporności organizmu. Zawarte w niej antyoksydanty dodatkowo stymulują zwalczanie chorobotwórczych patogenów. Sok z czarnej porzeczki polecany jest również w walce z anginą, która może towarzyszyć grypie.
  • Cytryna i pomarańcze – to znane źródła witaminy C. Witamina C stymuluje pobudzanie komórek układu odpornościowego, przez co zaleca się dodawanie plasterków cytryny do herbaty czy spożywanie soków ze świeżo wyciśniętych pomarańczy.
  • Natka pietruszki – często nie doceniana w kuchni, jest bogatym źródłem wielu witamin – m.in. B, C, PP, A ale również żelaza czy fosforu. Dodawanie natki do potraw polecane jest zwłaszcza tym osobom, które borykają się z osłabieniem po chorobie.
  • Czosnek – znany „ domowy” antybiotyk, ze względu na zawartość lotnych związków siarki, znany jest z właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych.
  • Jeżyny i maliny – polecane w walce z pierwszymi objawami przeziębienia i grypy. Zawierają duże ilości flawonoidów oraz witaminy C, dzięki czemu wspomagają pracę organizmu przy zwalczaniu chorób,
  • Cebula – znana jako „siostra” czosnku. Ze względu na zawartość związków lotnych, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
  • Jabłka – mało kto wie, że osoby spożywające duże ilości jabłek … rzadziej chorują na infekcje górnych dróg oddechowych. Okazuje się, że witaminy zawarte w skórce jabłek świetnie stymulują układ odpornościowy przez co pomagają walczyć z nawracającymi infekcjami.

Jak spożywać, aby owoce nie traciły swoich właściwości ?

W sezonie zimowym ciężko o świeże maliny czy czarną porzeczkę. Warto więc sięgnąć po :

  • Soki owocowe zawierające dużą koncentrację naturalnego soku ( np. sok z malin, jeżyn, aronii),
  • Suszoną natkę pietruszki – badania dowodzą, że suszona natka również zawiera wiele witamin i mikroelementów !
  • Świeże jabłka – dostępne cały rok,
  • Cebulę i szczypior – cebulę wystarczy umieścić w słoiku, zalać do ¾ wodą i … zaczekać na świeży szczypiorek, który jest świetnym dodatkiem do potraw.

Co poza warzywami i owocami ?

Nie tylko zdrowa dieta odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia ! Pamiętajmy o regularnym myciu rąk ! Zwłaszcza w sezonie nasilonych zachrowań na choroby wirusowe, warto dodatkowo zadbać o higienę. Dbajmy o wymianę powietrza w mieszkaniu – regularne wietrzenie zapobiega „zastaniu się” powietrza, zaś wzmożona cyrkulacja pozwoli na to, aby pozbyć się wirusów i bakterii krążących w powietrzu.

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze