Konserwanty obecne w żywności

Fot. medforum
Zakupy
Prawie każdy produkt dostępny w sklepie zawiera różnego rodzaju konserwanty. Ich zadaniem jest poprawa wyglądu zewnętrznego produktów, walorów smakowych czy zapachowych. Nie są one jednak zdrowe i bezpieczne dla nas.
Reklama
Konserwantami najczęściej dodawanymi do pokarmów są m.in.:
- substancje zakwaszające (kwas octowy, chlorki potasu, wapnia i magnezu). Stanowią one niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia a w szczególności nerek, wątroby i żołądka
- barwniki syntetyczne, które znajdują się prawie we wszystkich produktach spożywczych. Mogą powodować alergie.
- sacharyna oraz spartan, których zadaniem jest zastąpienie cukru
- kwas benzoesowy, który bardzo podrażnia śluzówkę jelit oraz żołądka
Każda z tych substancji może prowadzić do problemów zdrowotnych, zgłasza u małych dzieci.
Piśmiennictwo
Reklama