Kilka sposobów na polepszenie pamięci i koncentracji

Problemy z pamięcią i koncentracją są nie tylko skutkiem atakującej choroby. Stres, zła dieta, brak ćwiczeń umysłowych również przyczyniają się do pojawienia się problemów z pamięcią. Jak sobie radzić w sytuacji kiedy zaobserwujemy u siebie lub bliskich pierwsze niepokojące objawy ? Przede wszystkim, należy skupić się na naszych codziennych przyzwyczajeniach - małe zmiany, mogą pomóc funkcjonowaniu naszego mózgu !
Po pierwsze – ćwiczenia
Badania prowadzone przez naukowców dowodzą, że proste i z pozoru błahe ćwiczenia przyczyniają się do poprawy funkcjonowania mózgu, wspomagają połączenia nerwowe. Jak więc prawidłowo ćwiczyć mózg ?
- Krzyżówki, kalambury, łamigłówki – tak, to świetne ćwiczenia dla mózgu ! Rozwiązywanie krzyżówek czy łamigłówek wymusza, aby mózg pracował intensywniej i wyszukiwał szeregu informacji, które kiedyś przyswoił.
- Czytanie – pozwala nie tylko na poszerzenie słownictwa, ale przede wszystkim wspomaga zapamiętywanie, kojarzenie i – co ważne – pobudza połączenia nerwowe !
- Powtarzanie nowych słówek w obcym języku – badania naukowe dowodzą, że powtarzanie nowych słów wspomaga budowę połączeń nerwowych w mózgu,
Po drugie – dieta
Już blisko pół wieku temu naukowcy udowodnili, że sposób odżywiania jest nieodłącznie związany z funkcjonowaniem mózgu. Skąd ta zależność? Należy pamiętać, że każda potrawa którą spożywamy, jest tak naprawdę zbudowana ze składowych – białka, tłuszczu, węglowodanów. Dobrane w odpowiednim stosunku ww. składniki są ważne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Mózg działa nieustannie – ciągle przetwarza i analizuje informacje i bodźce. Nawet gdy śpimy – mózg funkcjonuje ! Głównym pokarmem dla mózgu są glukoza i tlen. Co ciekawe, sam mózg zużywa blisko 25 % energii, jaka jest dostarczana do organizmu ! Głównym źródłem glukozy są węglowodany, czyli cukry. Co więc jeść, aby odżywiać mózg i wspomagać jego funkcjonowanie ?
W swojej diecie warto uwzględnić :
- Witaminy z grupy B – odżywiają mózg, odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie neuroprzekaźników. Najważniejsze dla mózgu, są niacyna i cholina. Niedobór tych witamin objawia się problemami z pamięcią, bezsennością i rozkojarzeniem. Za największe źródło niacyny i choliny uznawane są : tuńczyk, wątroba, mięso z indyka, nasiona zbóż, orzechy.
- Lecytyna – stanowi główne źródło choliny. Niedobór lecytyny objawia się ospałością, nagłym spadkiem koncentracji, wzmaga demencję starczą.
- Żelazo – uznawane jest za nośnik tlenu. Niedobór żelaza, poza anemią, wywołuje m.in. problemy z uczeniem się. Głównym źródłem żelaza są orzechy, rośliny strączkowe, owoce pestkowe, warzywa liściaste.
- Magnez – odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu witamin B1 i B6. Odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu neurotransmiterów.
- Kwas linolowy i kwasy z rodziny omega – 3 i omega – 6 – wspomagają koncentrację, pozwalają na lepsze funkcjonowanie połączeń komórek nerwowych. Główne źródło to mięso ryb, jaja.
Po trzecie – sen
Sen i regeneracja są niezbędne, aby mózg funkcjonował prawidłowo. Zaleca się, aby sypiać 8 godzin dziennie. Pamiętajmy, że przed snem warto porządnie wywietrzyć pokój – świeże powietrze pozwala nie tylko szybciej zasnąć, ale dotlenienie umożliwia lepszą regenerację komórek mózgowych.
Piśmiennictwo
- Tagi:
- dieta,
- sen,
- mózg,
- pamięć,
- koncentracja