Jadłospis wspomagający odporność

Wrzesień to miesiąc ostatnich ciepłych dni. Musimy przygotować nasz organizm na chłód i mróz.
Najważniejsze żeby jesienią i zimą nasza dieta była jak najbardziej zróżnicowana - radzi dietetyk.
Tak aby dostarczyć do organizmu wszystkie niezbędne substancje. Nie może w niej zabraknąć świeżych lub przetworzonych warzyw i owoców, produktów z pełnego przemiału, chudego mięsa oraz mleka i nabiału.
Oto lista kilku produktów wzmacniających odporność:
- Jogurt - zawiera bakterie kwasu mlekowego korzystnie wpływające na mikroflorę jelit;
- Zielona herbata – bogata w aminokwasy wspomagające nasz organizm w walce z wirusami, a także przeciwutleniacze, które z kolei pomagają pokonać wolne rodniki, dodatkowo działa pobudzająco;
- Owoce cytrusowe – źródło witaminy C wspomagającej układ odpornościowy poprzez wzmacnianie naczyń krwionośnych;
- Czosnek – zawierający substancje bogate w siarkę, które pomagają w zwalczaniu infekcji, działa bakteriobójczo;
- Marchewka bogata w beta karoten – silny przeciwutleniacz;
- Grzyby - zawierają beta glukany, które przyśpieszają produkcję komórek NK i limfocytów T walczących z infekcjami w naszym organizmie;
- Kapusta - w której w dużych ilościach obecna jest glutamina pomagająca zachować wysoką odporność organizmu;
- Tłuste ryby - bogate w kwasy omega, które stanowią budulec hormonów przeciwzapalnych;
- Jajka – mają najlepszy skład aminokwasowi wśród białek zwierzęcych, ponieważ zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w niezbędnych dla naszego organizmu proporcjach i stanowią tym samym świetne źródło materiału budulcowego dla wszystkich komórek naszego ciała, także tych biorących udział w odpowiedzi immunologicznej.
Czego powinniśmy unikać?
- Alkohol;
- Wysokokaloryczne przekąski –poza kaloriami nie mają żadnych wartości odżywczych;
- Zbyt dużo cukrów prostych w diecie - które stanowią pożywkę dla patogennych drobnoustrojów, mogących zaburzać prawidłową mikroflorę jelit.
- Tagi:
- odporność,
- witaminy