Gen, który rozróżnia cukier od słodzika

Fot. medforum
Badania laboratoryjne
Prowadzone w ostatnim czasie badania na mózgu muszki owocowej (Drosophila melanogaster), wykazały, że ma ona zdolność do odróżniania słodzika od cukru w spożywanych produktach.
Reklama
Ponieważ podobne zjawisko może mieć miejsce także u ludzi, konieczne są badania i obserwacje na naszym gatunku. Kluczowym pytaniem jest to, czy to gen/y (i jeśli tak to jakie?) są w stanie odróżnić słodzik od cukru. Badania na muszce owocowej, nie mają w chwili obecnej przełożenia na badania u pacjentów, gdyż takich obserwacji nie poczyniono.
Poznanie genu bądź hormonu, którego receptory występują m.in. w mózgu, mogłoby w przyszłości pomóc w rozpoznawaniu cukrzycy i leczeniu pacjentów, a co ważne poszerzyć wiedzę na temat budowy oraz funkcji naszego mózgu.
Piśmiennictwo
Adres www źródła:
- http://blogs.scientificamerican.com/mind-guest-blog/tricking-taste-buds-but-not-the-brain-artificial-sweeteners-change-braine28099s-pleasure-response-to-sweet/
- http://www.ns.umich.edu/new/multimedia/videos/22948-regular-soda-please-hormone-that-differentiates-sugar-diet-sweeteners-could-exist-in-humans
Reklama