Czynniki środowiskowe zwiększają ryzyko otyłości

Wyniki badań przeprowadzonych przez międzynarodowy zespół badawczy, dotyczących przestrzennych wzorców rozprzestrzeniania się otyłości sugerują, iż na wzrost powszechności otyłości, silniej niż genetyka i wybory indywidualne,wpływają zachowania zbiorowe.
Wyniki wykazały silną zależność pomiędzy otyłością, a oddziaływaniem szeroko pojętych sił rynkowych.
Ponieważ otyłość wiąże się ze zwiększoną ilością spożywanych kalorii oraz brakiem aktywności fizycznej, zapobieganie koncentruje się głównie na zmianie zachowań osób fizycznych. Jednak częstość występowania chorób niezakaźnych (jak otyłość), charakteryzuje się występowaniem zjawisk skupienia przestrzennego.
Raporty dotyczące rozprzestrzeniania się otyłości wykazały wysoką podatność na nacisk społeczny i oddziaływanie światowych koncernów gospodarczych. Obszary o ponadprzeciętnej koncentracji przedsiębiorców związanych z żywnością, miały wyższy niż przeciętny wskaźnik występowania otyłości i cukrzycy.
Autorzy badań podkreślają, że jeżeli choroba niezakaźna rozprzestrzenia się niczym wirus, przyczyną tego muszą być czynniki środowiskowe.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Scientific Reports, 2012; 2 DOI: 10.1038/srep00454