Zaloguj
Reklama

Czym zastąpić cukier w diecie?

Autorzy: Ewa Chodkowska
Cukier
Fot. medforum
Cukier
(0)

Cukier jest nieodłącznym elementem naszej codziennej diety. Jest on niezbędnym składnikiem, gdyż jest głównym związkiem organicznym dostarczającym naszemu organizmowi energię.

Reklama

Jednak spożywanie go w nadmiarze prowadzi do takich chorób jak:

  • cukrzyca,
  • arterioskleroza,
  • osłabienia odporności organizmu
  • próchnica.

Warto wiedzieć, czym zastąpić cukier tak by dostarczyć energię i jedocześnie nie zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Stewia to zioło występujące w Ameryce Środkowej i Południowej. Roślina ta jest 40 razy słodsza od cukru, ma 0 kcal oraz nie powoduje podwyższenia cukru w krwi.

Ksylitol to alkohol który występuje w jagodach, burakach oraz kukurydzy. Ma słodki smak, a nasz organizm tylko częściowo go pochłania przez co jedna łyżeczka zawiera około 9 kalorii.

Można zmieszać również kilka rodzajów agawy. Jest to roślina wykorzystywana w produkcji tequili.

Do deserów jako słodzika możemy użyć syropu klonowego. Nie dość, że osłodzi smak deseru to dodatkowo zawiera ponad 50 antyoksydantów wpływających korzystnie na nasze zdrowie.

Miód nie dość, że jest w 100% naturalny to tak samo jak syrop klonowy zawiera antyutleniacze. Można dodawać go do herbaty lub sałatek.

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze