Czy glutaminian sodu faktycznie jest szkodliwy?

„Bez glutaminianu sodu”, „glutaminian to zło”- znasz te hasła? Czy glutaminian sodu faktycznie jest tak zły, jak przedstawiają go producenci żywności? Poniżej, fakty i mity na temat glutaminianu.
Co to jest glutaminian?
Glutaminian sodowy jest jednym z dodatków do żywności, oznaczony jako E 621. Często stosowany jest jako wzmacniacz smaku i aromatu w wielu produktach spożywczych.
Produkty z E 621
Glutaminian sodu możemy odnaleźć praktycznie w każdym produkcie żywnościowym. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, ze glutaminian jest naturalnym aminokwasem produkowanym przez nasz organizm! W związku z tym produkowany jest również np. przez zwierzęta, dlatego znajduje się nabiale, mięsie, rybach, a nawet niektórych warzywach. Glutaminian sodu dodawany jest do produktów spożywczych, ze względu na silne właściwości podwyższania walorów smakowych i zapachowych. Kojarzysz intensywny zapach pomidorów i grzybów? To właśnie pochodne glutaminianu nadają im te wyraziste aromaty! E 621 dodawane jest do żywności wg ściśle określonych norm wytyczonych przez Unię Europejską. Można go spotkać w gotowych zupach, mrożonkach czy daniach w proszku. Dodawany jest też do sosów, sałatek, ryb czy mięsa. Glutaminian produkowany jest na drodze chemicznej syntezy w laboratorium.
Czy glutaminian faktycznie jest szkodliwy?
W prasie naukowej można odnaleźć informacje, że niewielki odsetek ludności na świecie cierpi na nadwrażliwość na glutaminian.