Zaloguj
Reklama

Częsta konsumpcja słodzonych napojów wiąże się ze zwiększonym ryzykiem przedwczesnej śmierci

Częsta konsumpcja słodzonych napojów wiąże się ze zwiększonym ryzykiem przedwczesnej śmierci
Fot. medforum
(0)

Osoby, które często piją słodzone napoje, mają o 17 procent większe ryzyko przedwczesnej śmierci od osób, które ograniczają spożycie tego typu napojów. Według naukowców tendencja ta związana jest z dużą ilością cukrów w tych produktach i występujących w nich sztucznych słodzikach. Dlatego eksperci zalecają, aby ludzie zamiast słodzonych napojów pili wodę.

Reklama

W nowym badaniu, które trwało 16 lat przeanalizowano dane więcej niż 450 tysięcy ludzi z 10 krajów europejskich. Ankietowanych pytano o ich styl życia. Badacze byli zainteresowani ich ruchem fizycznym, paleniem, wagą lub nawykami żywieniowymi. Jedno z pytań dotyczyło spożywania słodzonych napojów bezalkoholowych, syropów owocowych lub napojów energetycznych.

Naukowcy doszli do wniosku, że ludzie, którzy często spożywali słodzone napoje, mieli o 17 procent wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci niż ci, którzy pili ten rodzaj płynów rzadziej niż raz w miesiącu. Częste spożywanie sztucznie słodzonych napojów wiązało się z wyższym ryzykiem śmierci z powodu chorób układu krążenia, podczas gdy napoje słodzone cukrem podnosiły ryzyko śmierci z powodu chorób układu pokarmowego. Oba rodzaje napojów były ponadto związane ze zwiększonym ryzykiem śmierci z powodu choroby Parkinsona.

Naukowcy zalecają zastąpienie słodkich napojów wodą

Chociaż badanie nie twierdzi, że spożywanie słodkich napojów jest bezpośrednią przyczyną śmierci, jego wyniki wspierają obecne wysiłki społeczne na rzecz ograniczenia ich spożycia.

Nasze ustalenia dotyczące napojów bezalkoholowych słodzonych cukrem dostarczają dodatkowych argumentów na rzecz ograniczenia ich konsumpcji i zastąpienia ich innymi zdrowszymi napojami  najlepiej wodą – powiedział Neil Murphy ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

Czy cukier jest faktycznie niebezpieczny?

Naukowcy i lekarze od dawna ostrzegają przed niebezpieczeństwem nadmiernego spożycia cukru. Kilka lat temu Paul van der Velpen, szef służby zdrowia w Amsterdamie w Holandii, zasugerował, że opakowania słodkich napojów powinno zawierać podobne ostrzeżenia jak paczki papierosów. Według niego cukier jest obecnie najniebezpieczniejszą substancją.

Niektóre kraje, takie jak Wielka Brytania, Francja, Norwegia i Meksyk, w celu zmniejszenia konsumpcji napojów słodzonych wprowadziły już tak zwany podatek od cukru.

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze