Reklama:

Betaglukany – właściwości rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Betaglukany – właściwości rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego

panthermedia

Zboże, pola uprawne

Betaglukany są składnikiem stanowiącym rozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego i zaliczają się do polisacharydów. Znajdziemy je w ścianie niektórych bakterii czy drożdży, ale także są obecne w zbożach, takich jak pszenica, żyto czy owies. Wpływ betaglukanów na nasz organizm jest oparty na ich działaniu pomagającemu w regulacji poziomu glukozy we krwi czy w obniżaniu poziomu cholesterolu. Ponadto wykazują one silne działanie immunostymulujące oraz antybakteryjne, co również stanowi o profilaktycznym i pozytywnym działaniu tego składnika pokarmowego na nasz organizm.

Reklama:

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Zdrowie

Hospitalizacja
Jakie są kryteria, jakie musi spełnić cukrzyk by kwalifikował się na pobyt na oddziale diabetologii?
gość
EBK korekcja laserowa
Hej, Ostatnio dużo słyszałam o korekcji laserowej metodą EBK, czy może ktoś mi powiedzieć czym się różni ta metoda, że tyle ludzi ją chwali ?
Reklama:
Reklama: