Baza szkodliwych dla zdrowia izomerów trans dostępna online

O szkodliwości tłuszczów trans mówi się coraz częściej. Rośnie również świadomość konsumentów, którzy, po pierwsze, chętniej czytają etykiety produktów spożywczych i, po drugie, edukują się, czytając opracowania naukowe. Stworzona baza online umożliwi szybsze wyszukanie szkodliwych izomerów trans w żywności.
Izomery trans kwasów tłuszczowych występują naturalnie w wielu produktach spożywczych, jak przetwory mleczne czy wołowina. Niestety wiele izomerów trans powstaje na skutek procesów utwardzania tłuszczów roślinnych i rybnych, smażenia na tym samym oleju (fryturze), co skutkuje tym, że coraz łatwiej o produkty, które zawierają szkodliwe tłuszcze trans. Bogatym źródłem szkodliwych izomerów trans są np. margaryny, chipsy, produkty typu fast food.
Udowodniono, że tłuszcze trans podwyższają ryzyko zachorowania na nowotwory (przede wszystkim raka prostaty), cukrzycę, wywołują zaburzenia laktacji, powodują bezpłodność. Istotne jest więc propagowanie wiedzy o szkodliwości izomerów trans i wskazywanie, jakie produkty spożywcze są ich źródłem. Instytut Żywności i Żywienia postanowił wyjść naprzeciw konsumentom i udostępnił bazę izomerów trans, gdzie można odnaleźć takie informacje, jak wartość izomerów trans w przeliczeniu na g/100 g, g/porcję, g/cały produkt. Baza stanowi doskonałe źródło wiedzy dla konsumentów, którzy mogą sprawdzić, które z produktów wymienionych w 7 kategoriach zawierają szkodliwe tłuszcze trans. Z informacji, jakie przedstawił Instytut Żywności i Żywienia wynika, że baza docelowo ma być rozszerzona do 20 kategorii.
Link do bazy izomerów trans: https://www.izomery.izz.waw.pl/.
Piśmiennictwo
Informacja prasowa
Adres www źródła:
- https://www.izomery.izz.waw.pl/
- https://ncez.pl/choroba-a-dieta/alergie-i-nietolerancje-pokarmowe/izomery-trans-a-choroby-alergiczne
Kategorie ICD:
- Tagi:
- izomery trans,
- otyłość,
- żywność