Zaloguj
Reklama

Dieta przy zaparciach

Układ trawienny
Fot. panthermedia
Układ trawienny
(5)
Dieta przy zaparciach
Reklama

Zaparcia, zaliczane są do bardzo nieprzyjemnych dolegliwości. Problem z wypróżnieniem się, uczucie sytości w żołądku oraz skręty jelit znane są wielu pacjentom. Zaparcia towarzyszą zarówno kobietą jak i mężczyzną.

Dieta przy zaparciach - Objawy i przebieg

Pamiętajmy jednak, iż można sobie z nimi poradzić. Przyczyn zaparć jest bardzo wiele i są kwestią indywidualną dla każdego pacjenta, są to np. brak ruchu, zbyt mała ilość błonnika w pokarmach, zażywanie niektórych leków, choroby, ciąża, starzenie się czy spożywanie zbyt dużej ilości mleka. W przypadku problemów z zaparciami kluczową rolę odgrywa dieta.

Warto zatem, zwrócić uwagę na rodzaj i ilość spożywanych w ciągu dnia pokarmów.
 
Dieta przy zaparciach
 
W celu zrozumienia problemów z zaparciami należy „zajrzeć w jelita”. W przypadku zaparć ściany jelit wchłaniają za duże ilości wody a często towarzyszą im także zbyt słabe i powolne skurcze. Konsekwencją tego jest to, że stolec bardzo wolno przesuwa się przez całe jelito grube, co powoduje iż ulega on wysuszeniu i utwardzeniu.

W takiej sytuacji warto wprowadzić dietę stosowaną przy zaparciach i nie zapominać o regularnym ruchu (jazda na rowerze, basen, karate i inne). Osoby cierpiące na zaparcia powinny spożywać m.in.: płatki owsiane, ciemny makron, jabłka, gruszki, śliwki (suszone i świeże), maliny, truskawki, kapustę, brokuły, szparagi, marchewkę, pełnoziarnisty chleb czy kasze jęczmienną. Nie zapominajmy także o piciu dużej ilości płynów, najlepiej wody niegazowanej. Warto, przy tym wszystkim unikać np. słodyczy, czekolady, coca-coli, sera żółtego czy tłustego mięsa.
 
Sposób postępowania przy zaparciach jest kwestią indywidualną dla każdego pacjenta. Pamiętajmy o tym, by nie sięgać zaraz po różnego rodzaju środki o działaniu przeczyszczającym.
 
 

Piśmiennictwo

Bibliografia:

National Center for Health Statistics. Dietary Intake of Macronutrients, Micronutrients and Other Dietary Constituents: United States, 1988–94, Vital and Health Statistics, Series 11, Number 245, July 2002.

Kategorie ICD:


Reklama
(5)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Komentarze