Nie wiecie w których aptekach stacjonarnych jest najtaniej? szukam jakiegoś taniego...
Forum: Nasze zdrowie
Temat: Zdrowa Japońska kuchnia,dla zdrowia,urody i zbędnych kg. (65)
- https://www.fozik.pl/forum/zdrowa-japonska-kuchnia-dla-zdrowia-urody-i-zbednych-kg/watek/631167/1.html#p631167https://www.fozik.pl/forum/zdrowa-japonska-kuchnia-dla-zdrowia-urody-i-zbednych-kg/watek/631167/1.html Zdrowa Japońska kuchnia,dla zdrowia,urody i zbędnych kg.
Kuchnia Japońska słynie nie tylko z oryginalnych dań, ale przede wszystkim ze sposobu ich podawania.Japończycy uważają że to co znajduje się na stole ma cieszyć wszystkie zmysły.
Jedna z zasad,do których odniesienie jest niezbędne to sezonowość produktów i samych potraw.
Same potrawy,ich składniki oraz dodatki są układane według zasad rządzących estetyką.Jedzenie staję się czymś więcej niż tylko zaspokojeniem głodu.
Posiłki zawsze są ze świeżych dodatków,dlatego są takie zdrowe i polecane,zwłaszcza dla osób z nadwagą,podwyższonym cholesterolem,itd.
Wspaniałość potraw nie tylko urozmaici nasze codzienne jedzenie a może nawet całkowicie odmieni menu?
Podstawowymi składnikami dań japońskich są: makarony, ryż, warzywa, kraby, ryby, tofu, wodorosty i mięsa. Istotnym elementem kuchni japońskiej są zapożyczone z tradycji kuchni chińskiej makarony. - https://www.fozik.pl/forum/zdrowa-japonska-kuchnia-dla-zdrowia-urody-i-zbednych-kg/watek/631167/1.html#p631168https://www.fozik.pl/forum/zdrowa-japonska-kuchnia-dla-zdrowia-urody-i-zbednych-kg/watek/631167/1.html Zdrowa Japońska kuchnia,dla zdrowia,urody i zbędnych kg.
Charakterystyka kuchni japońskiej
Owoce, takie jak: daidai, mikan, yuzu, persimmon, kasztan, gruszka Nashi, kabosu są nieodłączną częścią kuchni japońskiej. Wiele japońskich dań przyrządza się z mięsa, w tym z wieprzowiny, kurczaka oraz wołowiny. Równie istotnymi składnikami potraw japońskich są owoce morza (krewetki, kalmary, ośmiornice) oraz ryby - tuńczyk, makrela, węgorz i langusta. Typowy japoński posiłek składa się z miski ryżu (gohan), zupy miso (miso shiru), marynowanych warzyw (tsukemono), a także z ryb lub mięsa. Ze wzgledu na fakt, że Japonia to państwo wyspiarskie, mieszkańcy często spożywają owoce morza i ryby, które są podstawą dania sushi.
portal.abczdrowie.pl/kuchnia-japonska - https://www.fozik.pl/forum/zdrowa-japonska-kuchnia-dla-zdrowia-urody-i-zbednych-kg/watek/631167/1.html#p631169https://www.fozik.pl/forum/zdrowa-japonska-kuchnia-dla-zdrowia-urody-i-zbednych-kg/watek/631167/1.html Zdrowa Japońska kuchnia,dla zdrowia,urody i zbędnych kg.
Kuchnia japońska słynie przede wszystkim z wielu gatunków ryżu i sushi. Istnieje kilka tysięcy odmian ryżu uprawianych w Japonii, a do najbardziej popularnych należą: Koshihikari i Akita Komachi. Ryż używany jest także do wyrobu mochi (ciastek ryżowych), senbei (krakersów ryżowych) i sake (wina ryżowego). Warto zwrócić uwagę także na Noodles – Udon i Soba. Makaron Udon jest wykonywany z mąki pszennej, gotowany i podawany w bulionie, zwykle na gorąco. Kuchnia japońska słynie również z produktów sojowych. Nasiona soi i ryżu są używane do miso pod postacią past, wykorzystywanych do aromatyzowania zup i marynowania ryb. Wraz z sosem sojowym (shōyu), miso jest podstawą kuchni japońskiej. Tofu to twaróg sojowy i popularne źródło białka, szczególnie dla miłośników wegetarianizmu.
- https://www.fozik.pl/forum/zdrowa-japonska-kuchnia-dla-zdrowia-urody-i-zbednych-kg/watek/631167/1.html#p631170https://www.fozik.pl/forum/zdrowa-japonska-kuchnia-dla-zdrowia-urody-i-zbednych-kg/watek/631167/1.html Zdrowa Japońska kuchnia,dla zdrowia,urody i zbędnych kg.
Tradycyjne nazwy dań japońskich
Ze względu na sposób przyrządzania dania japońskie można podzielić na kilka grup:
dania niepoddawane obróbce cieplnej – namasumono,
dania gotowane – nikomono,
dania grillowane – teppanyak,
dania pieczone na ruszcie – yakimono,
dania smażone – agemono,
dania poddane procesowi fermentacji – sukemono,
sałatki – sunomon,
dania z ryżu – gohanmono,
sushi, w którego skład wchodzą: ryż, nori oraz ryba. - https://www.fozik.pl/forum/zdrowa-japonska-kuchnia-dla-zdrowia-urody-i-zbednych-kg/watek/631167/1.html#p631171https://www.fozik.pl/forum/zdrowa-japonska-kuchnia-dla-zdrowia-urody-i-zbednych-kg/watek/631167/1.html Zdrowa Japońska kuchnia,dla zdrowia,urody i zbędnych kg.
Kuchnia japońska jest jedną z najzdrowszych i najbardziej harmonijnych na całym świecie. Ze względu na składniki, takie jak ryby oraz inne owoce morza, a także owoce, warzywa oraz ryż, jest niezwykle bogata w cenne składniki odżywcze. Japończycy uchodzą za jeden z najzdrowszych narodów świata i żyją statystycznie najdłużej. Wynika to m.in. z ich diety – niskokalorycznej, bogatej w aminokwasy, żelazo, a ubogiej w tłuszcze nasycone i cholesterol. Zestawiając kuchnię japońską z innymi kuchniami świata, wydaje się ona praktycznie pozbawiona przypraw. Niemniej jednak nie ustępuje ona kunsztem smakowym innym daniom na świecie. Warto poznać bliżej kuchnię japońską, by nasza wiedza o kuchni Japonii nie ograniczała się jedynie do sushi i tego, że w Japonii spożywa się posiłki, używając pałeczek.
- https://www.fozik.pl/forum/zdrowa-japonska-kuchnia-dla-zdrowia-urody-i-zbednych-kg/watek/631167/1.html#p631172https://www.fozik.pl/forum/zdrowa-japonska-kuchnia-dla-zdrowia-urody-i-zbednych-kg/watek/631167/1.html Zdrowa Japońska kuchnia,dla zdrowia,urody i zbędnych kg.
Imbirowa wieprzowina
Kluczem do sukcesu jest tu pokrojenie wieprzowiny na bardzo cienkie plasterki – by to się udało, wieprzowina musi być wcześniej zamrożona i przed krojeniem tylko częściowo rozmrożona (tak, żeby była dalej twarda ale możliwe będzie jej krojenie). Ważne też jest, by nie marynować mięsa w sosach zbyt długo, najlepiej zamoczyć tuż przed smażeniem, inaczej mięso stwardnieje i będzie za słone.
Spróbujcie, jeżeli szukacie oryginalnego i szybkiego dania. Oczywiście najlepiej smakuje z ryżem.
składniki na 2 duże lub 4 mniejsze porcje:
400g łopatki albo karkówki wieprzowej
1 łyżka startego, świeżego imbiru
90 ml sosu sojowego
60 ml mirinu
olej roślinny do smażenia
Mięso wieprzowe uprzednio zamroź i przed przygotowaniem częściowo rozmroź (przełóż z zamrażalnika do lodówki rano).
Potnij mięso na jak najcieńsze plasterki, następnie delikatnie rozbij je tłuczkiem pod folią. Pozostaw mięso by osiągnęło pokojową temperaturę.
Zmieszaj sos sojowy i mirin i dodaj imbir.
Rozgrzej trochę oleju na patelni na dużym ogniu. Smaż mięso uprzednio maczając w miksturze z sosów i imbiru. Mięso będzie gotowe jak zbrązowieje na patelni.
Podawaj z ryżem. Artykuły wybrane dla Ciebie
- https://www.fozik.pl/forum/zdrowa-japonska-kuchnia-dla-zdrowia-urody-i-zbednych-kg/watek/631167/1.html#p631173https://www.fozik.pl/forum/zdrowa-japonska-kuchnia-dla-zdrowia-urody-i-zbednych-kg/watek/631167/1.html Zdrowa Japońska kuchnia,dla zdrowia,urody i zbędnych kg.
ABURA-AGE
składniki (na 4 porcje):
4 plastry twardego tofu (12 x 6 x 1 cm)
olej do głębokiego smażenia
garnek wrzątku, cedzak
przygotowanie:
tofu owijamy w papierowe ręczniki, obciążamy np. deską do krojenia i zostawiamy na ok. 2 godz., żeby usunąć nadmiar wilgoci
olej rozgrzewamy (najlepiej w woku)
wrzucamy tofu i smażymy na złoto
tofu przekładamy do cedzaka i przelewamy wrzątkiem
opłukane z tłuszczu tofu osuszamy papierowym ręcznikiem - https://www.fozik.pl/forum/zdrowa-japonska-kuchnia-dla-zdrowia-urody-i-zbednych-kg/watek/631167/1.html#p631174https://www.fozik.pl/forum/zdrowa-japonska-kuchnia-dla-zdrowia-urody-i-zbednych-kg/watek/631167/1.html Zdrowa Japońska kuchnia,dla zdrowia,urody i zbędnych kg.
ANKŌ
składniki (na 4 porcje):
szklanka fasolki azuki
10 szklanek wody
1/2 szklanki cukru
przygotowanie:
do rondla wlewamy 4 szklanki wody i wsypujemy fasolkę, doprowadzamy do wrzenia
zdejmujemy z ognia i odcedzamy
do fasolki dolewamy 6 szklanek wody i gotujemy ok. godziny (do miękkości)
zlewamy nadmiar wody, wsypujemy cukier
podgrzewamy fasolkę na małym ogniu do rozpuszczenia cukru
podajemy po ostudzeniu i ew. przetarciu - https://www.fozik.pl/forum/zdrowa-japonska-kuchnia-dla-zdrowia-urody-i-zbednych-kg/watek/631167/1.html#p631176https://www.fozik.pl/forum/zdrowa-japonska-kuchnia-dla-zdrowia-urody-i-zbednych-kg/watek/631167/1.html Zdrowa Japońska kuchnia,dla zdrowia,urody i zbędnych kg.
DASHI
składniki (na 4 porcje):
1 l. wody
garść płatków bonito
1 kawałek kombu (ok. 10 cm)
przygotowanie:
kombu przecieramy wilgotną ściereczką i pozostawiamy do nasiąknięcia na ok. 30 min.
w garnku zagotowujemy wodę z kombu
dorzucamy bonito
zmniejszamy ogień i gotujemy przez minutę
przecedzamy bulion przez gęste sito, wyciskamy do niego z bonito płyn - https://www.fozik.pl/forum/zdrowa-japonska-kuchnia-dla-zdrowia-urody-i-zbednych-kg/watek/631167/1.html#p631177https://www.fozik.pl/forum/zdrowa-japonska-kuchnia-dla-zdrowia-urody-i-zbednych-kg/watek/631167/1.html Zdrowa Japońska kuchnia,dla zdrowia,urody i zbędnych kg.
MISO-SHIRU
składniki (na 4 porcje):
1 litr dashi
3 łyżki pasty miso
ew. dodatki wg uznania ***
przygotowanie:
doprowadzamy dashi do wrzenia
dorzucamy dodatki wymagające gotowania i gotujemy do miękkości
w małej miseczce rozrabiamy miso z odrobiną gorącego dashi; wlewamy do garnka
dodajemy składniki nie wymagające gotowania: tōfu, szczypiorek itp.
podgrzewamy przez chwilę, nie doprowadzamy do wrzenia
UWAGA: po dodaniu do bulionu pasty miso nie wolno doprowadzać zupy do wrzenia!
*** np.: tōfu, daikon, kapusta pekińska lub zwykła, szczypiorek, wakame, pasta nattō, małże, krewetki, grzyby enoki, dynia (najlepiej japońska: kabocha), bakłażan, zielony groszek, szpinak, ziemniaki, cebula itd…. - Gość
- tania aptekaForum: Nasze zdrowie
- Co to może być, jak mogę sobie ulżyć
Hej. Od dłuższego czasu zmagałam się biegunkami, luźnymi stolcami a od...
Forum: Nasze zdrowie - Długie siedzenie za biurkiem i ciężkie nogi
Witam, Od pewnego czasu mam prbelm z moimi nogami, do tej pory ratowałam się...
Forum: Nasze zdrowie