Dzień dobry wszystkim!Czy ktoś może polecić dobre sanatorium/wyjazd/wczasy...
Forum: Diabetologia - grupa dla osób leczących się na cukrzycę i jej powikłania
Temat: Jedzenie wielkich ilości czerwonego mięsa zwiększa zagrożenie cukrzycą (1)
- https://www.fozik.pl/forum/jedzenie-wielkich-ilosci-czerwonego-miesa-zwieksza-zagrozenie-cukrzyca/watek/589393/1.html#p589393https://www.fozik.pl/forum/jedzenie-wielkich-ilosci-czerwonego-miesa-zwieksza-zagrozenie-cukrzyca/watek/589393/1.html Jedzenie wielkich ilości czerwonego mięsa zwiększa zagrożenie cukrzycą GośćZalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.- Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
- Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
- Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
- Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
- Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
- VIP - więcej niż 6001 postów
Pewne badanie opublikowane w zeszłym tygodniu sugeruje, że codzienna konsumpcja czerwonego mięsa, przede wszystkim wędlin, zwiększa bardzo wyraźnie ryzyko zachorowania na cukrzycę, czyli na chorobę, która staje się coraz powszechniejsza w naszych czasach.
Nawet jeśli wiedzieliśmy już, że konsumpcja dużych ilości mięsa czerwonego jest zła dla organizmu, to nowe badanie nie tylko to potwierdza. Albowiem, rezultaty opublikowane w wersji on line American Journal of Clinical Nutrition pokazują, że jedzenie bogate w czerwone mięso, przede wszystkim w postaci wędlin, bardzo wyraźnie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycą u osoby dorosłej.
A bardziej dokładnie, jedzenie 100 g czerwonego mięsa każdego dnia, zwiększa o 19% ryzyko zachorowania na cukrzycę. Co gorsza, ryzyko to ma wzrastać o 51%, jeśli jemy zaledwie 50 gram w postaci „hot-doga” albo wędliny, wyjaśnia Agence France Presse.
Nie jest to pierwszy raz, kiedy badacze ustalają taki związek, ale badanie to jest najbardziej obszernym, jakie do tej pory zostało kiedykolwiek zrealizowane.
Aby uzyskać takie rezultaty, doktor Frank Hu oraz jego koledzy z Fakultetu zdrowia publicznego w Harvard, przeanalizowali odpowiedzi na kwestionariusz, któremu zostało poddane 115 000 osób: 79 570 kobiet obserwowanych przez 28 lat oraz 37.083 mężczyzn obserwowanych przez 20 lat.
Są to dane, do których dorzucono również informacje od 87 504 pielęgniarek, obserwowanych przez 14 lat. Dlatego też, badacze wykonali metaanalizę obejmującą inne badania już przeprowadzone i biorące pod uwagę wiek badanych, ich wskaźnik masy ciała oraz inne czynniki ryzyka. W końcu, w badaniu tym uczestniczyło ponad 442 000 osób, pośród których 28 000 osób zachorowało na cukrzycę.
Inne źródła protein
Bez żadnej wątpliwości, rezultaty tego badania mają wielkie znaczenie dla zdrowia publicznego, biorąc pod uwagę namnożenie przypadków cukrzycy typu 2, która zaczyna przywdziewać maskę epidemii, w połączeniu z coraz większą konsumpcją czerwonego mięsa na świecie, ocenia doktor Frank Hu, profesor odżywiania i epidemiologii, cytowany przez Agence France Presse.
Dzisiaj, blisko 350 000 000 dorosłych cierpi na cukrzycę, stąd też znaczenie takiego badania. Profesor z Harvardu dorzuca jednakże, że dobrą nowiną jest to, iż te niepokojące czynniki ryzyka można z łatwością wyeliminować, zastępując mięso czerwone zdrowszym źródłem protein.
W rzeczywistości, badacze nie tylko przestudiowali związek między konsumpcją czerwonego mięsa i cukrzycą. Zainteresowali się oni również tym, w jaki sposób można zredukować ryzyko zachorowania na tę chorobę. A to, co odkryli, okazało się raczej zachęcające.
Według otrzymanych rezultatów, fakt zastąpienia czerwonego mięsa zdrowszymi źródłami protein, wystarczy, aby zredukować ryzyko cukrzycy związane z otyłością, siedzącym trybem życia czy też niezdrowym odżywianiem. Źródłem, o którym mowa, mogą być na przykład produkty mleczne w wersji light, orzechy albo jeszcze pełne zboża.
Znaczący spadek
Dlatego też, jeśli osoba konsumująca sto gram czerwonego mięsa każdego dnia, zje na to miejsce garść orzechów, aby uzyskać tę samą ilość protein, osiągnie spadek ryzyka cukrzycy o 17%, donosi Agence France Presse.
Jest to liczba, która wzrasta do 23% w przypadków pełnych ziaren.
Podczas gdy otyłość i cukrzyca są coraz bardziej rozpowszechnione w ostatnich latach, to nowe badanie potwierdza po raz kolejny znaczenie zdrowego odżywiania. Zdrowego i zróżniowanego, przede wszystkim. - Gość
- Sanatorium dla cukrzyka
- Leczenie i leki
Witam. Zdiagnozowano u nie cukrzyce typu 1 ok. 10r.ż. (2012r.)Od tamtej pory jestem leczona...
- Co to może być, jak mogę sobie ulżyć
Hej. Od dłuższego czasu zmagałam się biegunkami, luźnymi stolcami a od...
Forum: Nasze zdrowie - Uciążliwa astma
Jestem astmatyczką, w okresie wiosennym wręcz boję się wychodzić z...
Forum: Nasze zdrowie
- Tematy:
- cukrzyca
- leczenie
- diabetologia