Hej!Niedługo mój dziadek ma imieniny i szukam dla niego jakiegoś...
Forum: Mężczyzna - zdrowie i kondycja
Temat: Długi meszek na twarzy i nadmierne owłosienie.. (3)
- https://www.fozik.pl/forum/dlugi-meszek-na-twarzy-i-nadmierne-owlosienie/watek/526908/1.html#p526908https://www.fozik.pl/forum/dlugi-meszek-na-twarzy-i-nadmierne-owlosienie/watek/526908/1.html Długi meszek na twarzy i nadmierne owłosienie..
Witam Wszystkich!
Mam 20 lat mam zasadniczy problem z owłosieniem. Zbytnio się tym nie interesowałem bo jak większość mówi " taka twoja uroda" więc nigdy się tym specjalnie nie zgłębialem.. Lecz przez ten ostatni rok drastycznie zarosłem. Mam mocno zarośnięte mogi, ręce, klatke piersiową, w dodatku cale moje ciało pokrywa meszek t aki deliokatnie mówiąc dłuższy. Nie przejmowałbym się tym lecz jak to powiedzieć troche zarasta mi twarz! Dziwnie to brzmi ale tak jest. Tzn. mam wysoki zarost na twarzy( zarosnięte policzki sięgające troszkę niedaleko oczu. jest to dłuższy meszek.. I zawsze mam dylemat czy to zgolić czy nie. Niby tego nei widać ale pod swiatło jak najbardziej tak ;/ W dodatku powiem, że w tamtym roku wyszły mi na pętliczkach uszu kila cieminiejszych włosków i to jest troche krępujące oprócz tego na czupku nosa wyrywam dwa ciemniejsze włoski które tam wyrosły. Według mnei nie jest to normalne zjawisko i poszedłem z tym do lekarza rodzinnego.. Ten oczywiście popatrzył i powiedzial że to jest mieszek i żebym tego nie golił tylko linie zarostu( słysząc to delikatnie się uśmiechnąłem z jego niewiedzy czy niezainteresowania moim problemem). Nie wiem od czego to może zależeć, czy to winika z wysokiego DHT? łysy nie jestem, ale gęstych włosów też nie mam.Dodam, że mocno się poce. Ograniczam wydzielanie potu antidralem, który mi znacznie pomógł z tym problemem. Mam także inne objawy delikatny brak koncentaracji i czasami taki zaniki pamięci tzn. czasami trace wątek o czym mówię, oprócz tego senność w ciągu dnia oraz brak chęci i zmęczenie. Przepraszam wszystkich za ten bezład ale ciężko się o tym pisze.. Proszę was o pomoc bo nie chcę zarosnąć jak małpa Z góry dziękuję Bym zapomniał mam bardzo tłustą cere tzn. łojotok czy coś w tym stylu, ciagle mi się świeci twarz oraz posadam sporą z tego powodu ilość zaskurników, z plecami i klatką piersiową też nie jest lepiej ;/ Pozdrawiam i czekam na wasze odpowwiedzi i ewentualną pomoc.Nadczyność tarczycy też ma wpływ na DHT i większość ilość zarostu? Bo niektóre obiawy mogą u mnie występować( nadmiar pocenia, since pod oczami czy łzawienie, spory apetyt i częste uczucie głodu). Może warto zrobić sobie badanie krwi? A konkretnie stężenia TSH (hormonu pobudzającego tarczycę)? - https://www.fozik.pl/forum/dlugi-meszek-na-twarzy-i-nadmierne-owlosienie/watek/526908/1.html#p526939https://www.fozik.pl/forum/dlugi-meszek-na-twarzy-i-nadmierne-owlosienie/watek/526908/1.html Długi meszek na twarzy i nadmierne owłosienie.. Gość
Widzę, że kolega w tym samym wieku co ja.
Z tego co piszesz wynika że to stało się nagle ?, ja też miałem nagły skok 18-19 lat zaczynałem zarastać trochę na brzuchu na szczęście skończyło sie tylko na pasku od pęka w dół.
Jedyne co możesz zrobić to:
usuwanie laserem - na zawsze , już Ci nie odrosną włosy po paru zabiegach.
Warto sprawdzić Testosteron ale tylko wolny - bo to on jest biologicznie aktywny.
DHT też można tyle że jest on drogi (ok 60 zł ;/)
TSH pocić sie każdy poci, teraz jest lato, ze mnie się też lece a jestem szczupły...
Kora nadnerczy - ona może produkować zbyt dużo DHEA - zbadać trzeba by było.
Jeśli chodzi o leczenie to można zainwestować w
- spironolakton - najbezpieczniejszy antyandrogen (włosy w tamtych okolicach ciała są androgenozależne)
- finasteryd - hmmm to raczej na łysienie, wątpliwa jest jego skuteczność, lepszy jest jego kolega dutasteryd tyle że droższy.
Małe dawki Androcur też wchodzą w grę.
Trochę sie tym interesowałem, więc mogę Ci powiedzieć co masz zrobić:
Robisz badania:
Testo wolny + TSH + DHEA + jeśli Cię stać to DHT ( nie wszystkie laboratoria go mierzą, raczej jego metabolit)
Dostajesz wyniki jeśli będzie coś ponad normę idziesz do endokrynologa (musisz mieć skierowanie od rodzinnego) mówisz mu że nagle pojawiło Ci sie nadmierne owłosienie ciała, być może masz jakiś hormon zbyt wysoki, i tutaj problem będzie bo nie wszyscy endo chcą leczyć antyandrogenami mężczyzn (boją sie konsekwencji - brak erekcji azoospermia - wszystko to przejściowe)
POza tym jak nie chcesz lekarza to zawsze możesz zamówić leki ze strony magicharma.com z Indii ale nie podróbki mają renomę za granicą, sam zamawiałem
Jak masz pytania to pisz, poza tym jeśli zaczynają Ci sie robić zakola to spiesz się, bo jak zaczną lecieć bardziej włosy z głowy to już ich nie odzyskasz. - https://www.fozik.pl/forum/dlugi-meszek-na-twarzy-i-nadmierne-owlosienie/watek/526908/1.html#p527223https://www.fozik.pl/forum/dlugi-meszek-na-twarzy-i-nadmierne-owlosienie/watek/526908/1.html Długi meszek na twarzy i nadmierne owłosienie..
Dzięki, że zainteresowałeś się moim problemem! Badania postaram się zrobić jak najszybciej, ale praca 12h codziennie nie wiem czy pozwoli mi zrobić je w tym miesiącu. A powiedz mi po co mam robić badania DHEA? wpływają one znacząco na zarost?, bo ma wpływ to tylko na libido chyba. A zamiast duasterydu mogę rozwarzyć prostan? Obecnie biore wierzbowice dorbnoziarnistą ale na efekty zapewne trzeba poczekać. Mam pytanie, czy wierzbownica nie wpłynie na moje wyniki badań( czy nie zaniży wyników np wolnego testosteronu itp, bo jej działanie jest podobne do prostanu.. Co do włosów to ostatnio lecą, tzn jak przeciągne ręką to zostają na niej, więc powoli DHT bierze się zan moją glowe xD Jak zrobie badania postaram się napisać, może jeszcze coś doradzisz ;p Trochę boję się brać prostanu w tym wieku, może mi w jakiś sposób zaszkodzić? Ps zauwarzyłem, że spadło mi delikatnie libido, choć nawet sie z tego ciesze bo w moim odczuciu było b. wysokie. POdobno mie szanka prostanu i wierzbownicy daje b. dobre rezultaty, może słyszałeś o tym? NAwiązując jescze do tych porblemów hormonalnych to ostatnio moje ręce i częsciowo nogi( obszary pokryte licznymi włoskami) zaczeły specyficznie pachnieć, nie jest to uporczywy zapach ale dziwny( niektórzy śmierdzą rybą, czy czymś innym jak czytałem a tu jest bardzo taki dziwny nie do określenia zapach).Może to też jest zmiana na podłożu hormonalnym? Jeszcze raz dzięki, jako porobie badania to napisze, a gdybyś miał jakieś dodatkowe informacje o ktryś zapomiałeś to napisz
- Gość
- Witaminy
- Aplikacja - fotowoltaika
Czy ktoś z Was działa w tej branży? Macie jakieś sensowne aplikacje,...
Forum: Kobieta w pracy - własny salon fryzjerski jaki sprzęt?
W końcu zdecydowałam się na otworzenie salonu fryzjerskiego, troche mnie...
Forum: Kobieta w pracy