Forum: Nasze zdrowie
Temat: Dieta cukrzycowa na 1500 kcal (14)
- https://www.fozik.pl/forum/dieta-cukrzycowa-na-1500-kcal/watek/536271/1.html#p536271https://www.fozik.pl/forum/dieta-cukrzycowa-na-1500-kcal/watek/536271/1.html Dieta cukrzycowa na 1500 kcal
Zasady diety cukrzycowej:
Dieta powinna być idealnie dostosowania do zapotrzebowania energetycznego jednostki. Jeśli pożądany jest ubytek wagi, wtedy proporcjonalnie zmniejszamy o np. 300 kcal dziennie.
Pierwszy posiłek powinien być spożyty najpóźniej 2 godziny od przebudzenia. Każdy kolejny powinien być spożywany w odstępach od 3 do 4 godzin. Ostatni posiłek powinien być spożyty najpóźniej 2 godziny przed snem (przy prawidłowych „cukrach”).
Każdy posiłek powinien zawierać każdą z grup pokarmowych, czyli węglowodany (np. chleb), białko (np. drób), tłuszcze (np. olej) oraz witaminy i składniki mineralne (np. warzywa zielone).
Wybór węglowodanów powinien być uzależniony od ich indeksu glikemicznego. W cukrzycy zalecamy IG na poziomie 0-55, czyli np. surowa marchew ma IG=16, a gotowana już IG=56. W ogólnym uproszczeniu: im produkt mniej przetworzony tym ma mniejszy indeks glikemiczny.
Najbardziej zalecane produkty białkowe to chude mięsa i ryby. Chudy nabiał oraz rośliny strączkowe mimo stosunkowo dużej zawartości białka zawierają również węglowodany.
Oleje roślinne dodawane do potraw, orzechy oraz tłuste ryby to najbardziej pożądane źródła tłuszczu w diecie.
Zalecane są wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, buraków oraz kukurydzy (ich spożywanie powinno zostać ograniczone do 2 razy w tygodniu).
Owoców nigdy nie spożywamy samodzielnie!
Napoje w diecie powinny być bez dodatku cukru, glukozy, fruktozy. W początkowej fazie można stosować słodziki (unikamy tych na bazie aspartamu).
Poniżej przedstawiam przykładowy jadłospis na 1500 kcal. Dieta złożona jest z 5 posiłków i zawiera 18 wymienników węglowodanowych. Obok każdego produktu napisane jest do jakiej grupy pokarmowej należy.
ŚNIADANIE
Płatki owsiane z orzechami i truskawkami, kawa z mlekiem.
II ŚNIADANIE
Kanapki z chleba pumpernikiel z masłem, wędliną drobiową i ogórkiem kiszonym.
OBIAD
Kasza gryczana, pierś z kurczaka duszona, kapusta kiszona, jabłko.
PODWIECZOREK
Kanapki z twarogiem i pomidorem.
KOLACJA
Tuńczyk z warzywami i makaronem.
Proszę pamiętać, że to jest przykładowy jadłospis. Stosowanie diety cukrzycowej powinno być dopasowane indywidualnie przed lekarza oraz dietetyka. - https://www.fozik.pl/forum/dieta-cukrzycowa-na-1500-kcal/watek/536271/1.html#p537573https://www.fozik.pl/forum/dieta-cukrzycowa-na-1500-kcal/watek/536271/1.html Dieta cukrzycowa na 1500 kcal GośćZalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.- Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
- Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
- Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
- Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
- Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
- VIP - więcej niż 6001 postów
- https://www.fozik.pl/forum/dieta-cukrzycowa-na-1500-kcal/watek/536271/1.html#p537668https://www.fozik.pl/forum/dieta-cukrzycowa-na-1500-kcal/watek/536271/1.html Dieta cukrzycowa na 1500 kcal
Witaj Kowalowa,cóż czy przepisy będą smaczne to nie wiem,każdy lubi co innego a jak się jest na ścisłej diecie to trudno jest wybrać coś dobrego i dogodzić podniebieniu,sama coś o tym wiem bo też muszę cały czas przestrzegać diety a tyle mi nie wolno że sama nie wiem w sumie co jeść....
Białka poza węglowodanami i tłuszczami są jednym z podstawowych składników odżywczych. Spełniają w organizmie szereg funkcji budulcowych, są składnikami hormonów, różnorodnych transporterów, enzymów.
W zdrowej diecie wraz z pożywieniem powinnaś dostarczać organizmowi 10-15 proc. białek. Ich źródłem jest chude mięso, ryby, jaja, mleko, ser żółty, twaróg czy rośliny strączkowe.
Istnieją sytuacje, w których stosuje się niewielkie modyfikacje, obniżając zawartość tłuszczy, węglowodanów i wprowadzając większą zawartość białek.
Wysokobiałkową dietę stosuje się w przy takich dolegliwościach i chorobach jak: marskość wątroby, zespół nerczycowy, zespół upośledzonego trawienia i wchłaniania, przy gruźlicy i wychudzeniu, cukrzycy, przewlekłej niewydolności krążenia, nadczynności tarczycy i w stanach pooperacyjnych. Proponuje się ją osobom chcącym zredukować masę ciała. Bogato-białkową dietę, w połączeniu z węglowodanami, poleca się także osobom podejmującym wysiłek fizyczny (ćwiczenia siłowe). Ich skutkiem ma być wszak zwiększenie masy tkanki mięśniowej.
Ograniczenie spożywania białek w codziennej diecie jest bardzo częstym błędem żywieniowym. Szczególnie panie boją się, że doprowadzą one do rozrostu muskulatury. Tymczasem układ hormonalny nie predysponuje pań do znacznej rozbudowy umięśnienia bez odpowiedniego treningu siłowego i dodatkowej suplementacji specjalnymi preparatami proteinowymi. Nie ma się więc czego obawiać, można tylko zyskać - ujędrnieniem sylwetki.
Białka budują tkankę mięśniową. Ale warto pamiętać, że mięśnie służą nam nie tylko do poruszania się w przestrzeni - dieta uboga w białko odbija się ujemnie np. na wyglądzie. Tak jest z mięśniami mimicznymi twarzy, które bez odpowiedniej dawki białka po prostu słabną i wiotczeją.
Posiłki wysokobiałkowe
śniadanie wysokobiałkowe z dodatkiem niewielkiej ilości ciemnego pieczywa (pasta z sera twarogowego, chuda wędlina, masło)
drugie śniadanie powinno składać się z produktów ubogoenergetycznych (np. warzywa)
obiad składający się z porcji mięsa, ryby lub jaj oraz nieograniczonej ilości niskokalorycznych warzyw (możemy również co kilka dni główną potrawę dnia przyrządzić z soczewicy, fasoli lub soi)
kolacja – nabiał i warzywa
***150g tuńczyka w sosie własnym, 1 ugotowane jajko kurze, papryka, ogórek (ewentualnie mogą być konserwowe), ok. 20g koncentratu pomidorowego, 30 g pieczywa żytniego – pumpernikiel.
Tuńczyka odcedzić, wymieszać z pokrojonym jajkiem, warzywami i koncentratem
***30g makaronu razowego, 100g piersi z kurczaka, 1 białko jaja kurzego, 10g płatków owsianych górskich, kalafior, brokuły, łyżka oliwy z oliwek.
Filet ugotować, obtoczyć w białku i płatkach, usmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Oliwę dodać do makaronu.
***
Śniadanie
- 2 jajka - jajecznic lub gotowane, bez masła lub margaryny
- 2 tosty
- 1 plasterek kiełbasy
- połowa grejpfruta lub pomarańcza lub 3 pomidory
- 1/2 szklanki mleka z niską zawartością tłuszczu
Obiad
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba
- 100g sałatki z kurczaka
- 200g pokrojonych warzyw
- 200ml wody lub herbaty
Przekąska
- 100g serka wiejskiego
- 100g orzeszków ziemnych
Kolacja
- 200g zielonej fasoli, marchewki i brokułów
- 100g chudego mięsa: kurczak, wołowina, wieprzowina lub ryba
Propozycja 2
Śniadanie
- jajko lub jajecznica na bekonie
- filiżanka kawy lub herbaty bez mleka
Obiad
- pita z sałatką z tuńczyka
- migdały
Kolacja
- kalafior i brokuły zmieszane z pieczonym łososiem
- szklanka wody - https://www.fozik.pl/forum/dieta-cukrzycowa-na-1500-kcal/watek/536271/1.html#p537724https://www.fozik.pl/forum/dieta-cukrzycowa-na-1500-kcal/watek/536271/1.html Dieta cukrzycowa na 1500 kcal GośćZalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.- Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
- Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
- Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
- Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
- Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
- VIP - więcej niż 6001 postów
- https://www.fozik.pl/forum/dieta-cukrzycowa-na-1500-kcal/watek/536271/1.html#p537885https://www.fozik.pl/forum/dieta-cukrzycowa-na-1500-kcal/watek/536271/1.html Dieta cukrzycowa na 1500 kcal
Przeciwcukrzycowo działa czosnek, zawarta w nim allicyna obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi.
Gwałtownemu wzrostowi poziomu cukru we krwi zapobiegają składniki odżywcze, powoli uwalniane z potraw przyrządzanych z roślin strączkowych, fasoli, grochu, soczewicy i soi.
DIETA DLA CUKRZYKA:
RYBA DUSZONA W MLEKU 166 KCAL 150 g sandacza, szczupaka lub lina, 80 g (1/3 szklanki) chudego, słodkiego mleka, 50 g pomidorów, I łyżka posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki wody, sól. Rybę oczyścić, umyć, posolić, włożyć do płaskiego rondla, skropić wodą, obłożyć cienkimi plastrami pomidora i zalać mlekiem. Dusić powoli na słabym ogniu, aż mleko wyparuje, a ryba pokryje się złotawą skórką. Przed podaniem posypać natką.
CUKRZYCA DIETA:
FILET RYBNY PIECZONY 112 KCAL 100 g fileta z morszczuka, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 2 g (1/2 łyżeczki) oliwy, pieprz, sól. Filet oprószyć przyprawami. Beztłuszczową patelnię cienko posmarować oliwą, dobrze rozgrzać, włożyć filet i upiec, często obracając drewnianą łopatką, aby się nie przypalił.
SAŁATKA Z ZIELONEGO GROSZKU
114 KCAL 50 g zielonego groszku z puszki, 30 g kiszonego ogórka, 30 g jabłka, I łyżeczka majonezu, 1/2 łyżeczki musztardy, cukier, pieprz, sól, kwasek cytrynowy, natka pietruszki. Składniki pokroić w kostkę, dodać groszek, majonez, musztardę i przyprawy, wymieszać i posypać zieleniną - https://www.fozik.pl/forum/dieta-cukrzycowa-na-1500-kcal/watek/536271/1.html#p537886https://www.fozik.pl/forum/dieta-cukrzycowa-na-1500-kcal/watek/536271/1.html Dieta cukrzycowa na 1500 kcal
SKŁAD DIETY
Dieta cukrzycowa, podobnie jak w żywieniu zdrowego człowieka, zawiera wszystkie składniki pokarmowe, a więc węglowodany, białka, tłuszcze,
witaminy i sole mineralne
węglowodany
Powinny pokrywać 55-60% ogólnego zapotrzebowania energetycznego.
Węglowodany dzielimy na proste i złożone.
Unikaj: spożywania węglowodanów prostych (cukrów prostych), cukru, miodu, dżemu, słodyczy, które powodują wzrost poziomu cukru we krwi.
Źródłem węglowodanów powinny być dla Ciebie głównie:
• produkty zbożowe
szczególnie te bogate w błonnik (np: razowe pieczywo, kasza gryczana) oraz nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica).
• warzywa
spożywaj je w ilości 350 - 500 g na dobę. Mają one niewielką wartość energetyczną, dają uczucie sytości, są źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika
jedz surówkę do każdego posiłku !
• owoce
spożywaj je w ilości 200 - 300 g na dobę (pamiętając o wliczaniu ich do ustalonej ilości wymienników węglowodanowych w danym posiłku).
Są one także dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Pamiętaj aby te same posiłki (np. śniadania) w ciągu kolejnych dni były zbliżone pod
względem zawartości węglowodanów, co zmniejszy wahania cukru we krwi w ciągu
doby.
Najprostszym sposobem obliczania węglowodanów w diecie jest system wymienników węglowodanowych (WW)
białko
Powinno pokrywać 10-1 5% (wyjątkowo 20%) zapotrzebowania energetycznego. Ilość białka
w diecie zwiększa się u kobiet w ciąży, karmiących oraz u dzieci i młodzieży.
Białko pochodzenia zwierzęcego powinno stanowić u osób dorosłych 30 - 50% białka ogółem
Unikaj wieprzowiny, tłustego drobiu (gęsi, kaczki). Spożywając produkty białkowe (np. mleko, wędliny, sery) pamiętaj, aby zawierały jak najmniej tłuszczu.
Dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego dla Ciebie są np. ryby morskie, drób chudy bez
skóry, cielęcina, chude wędliny, mleko i przetwory mleczne odtłuszczone.
tłuszcze
Powinny pokrywać mniej niż 30% zapotrzebowania energetycznego
• Ogranicz ilość spożywanego tłuszczu. Jego nadmiar sprzyja rozwojowi miażdżycy i powoduje szybki przyrost masy ciała.
• Ogranicz spożycie cholesterolu (mniej niż 300 g na dobę) - jest to związek, który zwiększa możliwość wystąpienia miażdżycy.
Produkty bogate w cholesterol to np podroby, masło, śmietanka kremowa, żółtko jaja kurzego (nie należy spożywać więcej niż 2 jaja w tygodniu).
• Uważaj na tłuszcze "ukryte", zawarte w tłustych mięsach, serach, mleku (np 1 parówka zawiera 1 2 g tłuszczu)
Wśród tłuszczów zaleca się spożycie olejów roślinnych i rybnych, a ograniczenie masła i smalcu.
Przygotowując potrawy pamiętaj:
• nie rozgotowuj produktów zbożowych i jarzyn "na miękko" - potrawy bardziej rozgotowane
powodują szybszy wzrost cukru we krwi
• stosuj: gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w pergaminie, duszenie (z dodatkiem jak
najmniejszej ilości tłuszczu)
• przy podprawianiu potraw używaj chudego mleka, kefiru, jogurtu zamiast śmietany i zasmażek
• unikaj potraw smażonych
• ogranicz spożycie soli kuchennej
• Unikaj słodkich płynów (szczególnie między posiłkami). Można je spożywać tylko przy
objawach niedocukrzenia.
Uwaga:
Spożycie mleka na śniadanie u wielu osób jest powodem podwyższenia wartości cukru we krwi po śniadaniu (lepiej wówczas, abyś pił mleko np. wieczorem).
Jeśli chcesz prawidłowo kontrolować swoją cukrzycę:
1. przestrzegaj podstawowych zasad żywienia w cukrzycy
2. często kontroluj poziom cukru we krwi i nabieraj własnych doświadczeń
3. kontroluj swoją wagę raz w tygodniu
Co to jest cukrzyca?
• Każdy posiłek, który spożywasz, dostarcza Ci energii.
• Glukoza to podstawowe "paliwo" Twojego organizmu, pochodzi przede wszystkim z pokarmu i znajduje się we krwi.
• Komórki Twojego organizmu potrzebują energii pochodzącej ze "spalania" glukozy.
• Nadmiar glukozy z pokarmu magazynowany jest w wątrobie i spalany w przerwach między posiłkami.
• Insulina to substancja (hormon) wytwarzana w trzustce w komórkach beta.
• Insulina jest konieczna, żeby komórki mogły pobierać glukozę z krwi.
• Gdy brakuje insuliny, komórki nie mogą prawidłowo funkcjonować.
• Cukrzyca to choroba, która polega na tym, że trzustka nie wytwarza insuliny, nie wytwarza jej wtedy, kiedy trzeba, albo insulina nie działa tak jak powinna. "Niespalona" glukoza gromadzi się we krwi, a jej ilość ciągle się zwiększa wraz z każdym posiłkiem.
• Nadmiar cukru we krwi bardzo powoli uszkadza naczynia krwionośne i układ nerwowy. Tak dochodzi do późnych powikłań cukrzycy.
• Można wyróżnić dwa główne, najczęściej spotykane typy cukrzycy: cukrzycę typu 1 i cukrzycę typu 2.
Leczenie cukrzycy przy pomocy diety
• Cukrzyca typu 2 to choroba, którą we wstępnej fazie można leczyć dietą – bez stosowania leków.
• W cukrzycy typu 2 (tzw. insulinoniezależnej) wchłanianie cukru z jelit do krwi jest prawidłowe, ale z krwi do komórek – już nie.
• Jeśli masz prawidłową wagę, prawdopodobnie potrzebne będą tylko niewielkie zmiany w Twoich nawykach żywieniowych.
• Jeśli masz nadwagę – Twój lekarz pomoże tak zmodyfikować Twoją dietę, aby stopniowo tracić wagę.
• Aby leczenie dietą było skuteczne, trzeba nauczyć się tak komponować posiłki, aby zawierały wszystkie potrzebne substancje odżywcze i dostarczały odpowiednią dla aktywności ilość energii.
Kilka ważnych zasad:
• Jedz często, lecz małe porcje.
• Staraj się przestrzegać harmonogramu posiłków.
• Nie przejadaj się.
• Jedz pełnoziarnisty lub razowy chleb, makaron z pełnej mąki i niełuskany (ciemny) ryż.
• Codziennie jedz warzywa i owoce.
• Ogranicz spożycie tłuszczów, cukru i alkoholu.
Jak jeść, gdy ma się cukrzycę?
Posiłki, które spożywasz każdego dnia, powinny być:
• zaplanowane według indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego,
• wzbogacane o różne składniki pokarmowe we właściwych proporcjach,
• spożywane często o określonych godzinach,
• zjadane w małych ilościach,
• urozmaicone,
• lekkostrawne.
Pamiętaj! Odżywiaj się regularnie!
W naszym pożywieniu główną rolę odgrywają węglowodany, które dostarczają energii. Wynikiem ich trawienia jest glukoza, która trafia do krwi, a dzięki insulinie wnika do wnętrza komórek. U osób z cukrzycą proces ten jest zaburzony ze względu na nieprawidłową produkcję insuliny. Dlatego osoby z cukrzycą powinny dokładnie kontrolować liczbę zjadanych węglowodanów. Aby zadanie to było proste do zrealizowania, wprowadzono do diety cukrzycowej pojęcie wymiennika węglowodanowego.
Co to jest 1 wymiennik węglowodanowy?
Jeden wymiennik węglowodanowy (1 WW) to taka ilość produktu wyrażona w gramach, która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych przez organizm (co odpowiada 10 g czystego cukru). Np.: jeżeli jedna bułka (kajzerka) zawiera 3 WW, to oznacza, że poziom cukru we krwi rośnie tak, jak po spożyciu 30 g (3 x 10 g) czystego cukru. Węglowodany przyswajalne to np. skrobia, cukier buraczany (sacharoza), cukier mleczny (laktoza), natomiast węglowodany nieprzyswajalne to np. błonnik pokarmowy. Po ustaleniu, ile WW należy spożywać, np. na śniadanie, posiłki należy komponować tak, aby w kolejnych dniach śniadania zawierały podobną liczbę WW. Dzięki temu można zapobiec wahaniom poziomu cukru we krwi.
Wymienniki węglowodanowe ułatwiają i pomagają planować codzienny jadłospis.
W prosty sposób pozwalają na zastąpienie określonej ilości jednego produktu odpowiednią ilością innego produktu, który dostarcza tę samą liczbę węglowodanów. W tym celu można korzystać z gotowych tabel wymiennikowych. Należy pamiętać, aby wymieniać produkty z tej samej grupy produktowej, np. warzywa na inne warzywa, produkty zbożowe na inne produkty zbożowe.
W jaki sposób wymieniać warzywa w ciągu tygodnia?
Śniadanie:
Poniedziałek – sałatka z pomidorów
Wtorek – fasolka z wody
Środa – sałatka z kiszonej kapusty
Czwartek – papryka
Piątek – sałata z jogurtem
Sobota – kalafior z wody
Niedziela – sałatka z ogórków.
Posiłki należy planować w taki sposób, aby każdego dnia zawierały zbliżone ilości składników odżywczych, ze szczególnym uwzględnieniem węglowodanów.
Ustalona liczba węglowodanów na dany posiłek może ulegać modyfikacji w zależności od:
• zaplanowanego wysiłku fizycznego,
• dawek insuliny,
• wyników poziomu cukru we krwi,
• dodatkowych chorób.
Zmiany w ilości spożywanych wymienników węglowodanowych zawsze uzgadniaj z lekarzem.
W początkowym etapie stosowania wymienników węglowodanowych należy być bardzo cierpliwym: korzystać z tabel oraz mierzyć i ważyć produkty. Przy systematycznym korzystaniu z tabel szybko zapamiętasz wartości najczęściej zjadanych produktów. Stopniowo zdobędziesz doświadczenie i po pewnym czasie za pomocą wzroku czy dotyku ocenisz masę i wymiary produktów. Początkowo warto więc kupić wagę kuchenną.
Pamiętaj! We wszystkim, co robisz i planujesz, zachowaj dokładność, ale również rozsądek.
Osoba z cukrzycą planująca swoją dietę powinna uwzględnić i kontrolować następujące elementy:
• węglowodany,
• białka,
• tłuszcze,
• cholesterol,
• włókno pokarmowe,
• sód,
• masę ciała,
• zapotrzebowanie energetyczne.
Elementy pożywienia ważne w diecie cukrzycowej – dlaczego je jeść albo ich unikać?
WĘGLOWODANY
Dla osoby z cukrzycą ważna jest zarówno ilość spożywanych węglowodanów, jak również ich jakość.
Węglowodany dostarczają glukozy (paliwa, energii) i podwyższają poziom cukru we krwi.
Produkty spożywcze zawierają węglowodany (cukry) proste i złożone, które wchłaniają się z różną szybkością. Różnice w szybkości wchłaniania węglowodanów z przewodu pokarmowego oraz tempo wzrostu poziomu cukru we krwi zależą od spożytego pokarmu. Zwracaj na to uwagę przy planowaniu posiłków.
Podział węglowodanów ze względu na szybkość wchłaniania:
Szybko wchłaniające się („cukry biegnące”) charakteryzują się bardzo szybkim tempem wchłaniania oraz gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Osoby z cukrzycą powinny unikać tych produktów i spożywać je w sposób umiarkowany.
Do tej grupy należą: cukier, słodycze, czekolada, konfitury, ciasta, lody, napoje, soki owocowe, miód, dżemy, słodkie owoce itp.
Umiarkowanie wchłaniające się („cukry maszerujące”) – ich szybkość wchłaniania się można określić jako pośrednią. Po zjedzeniu produktów z tej grupy poziom cukru we krwi podnosi się równomiernie.
Do tej grupy należą: produkty zbożowe, chleb, ryż, jarzyny suszone, kasze, płatki, ziemniaki, owoce (banany, jabłka, gruszki, śliwki, poziomki, truskawki, ananasy, melony), mleko, jogurt itp.
Wolno wchłaniające się („cukry czołgające się”) są bezpieczne i polecane dla osób z cukrzycą. Wchłaniają się najwolniej i wolno podnoszą poziom cukru we krwi.
Do tej grupy produktów należą: warzywa (wszystkie ich części: korzeń, łodyga, liście, kwiaty) np.: marchew, seler, pomidory, ogórki, kalafior, pietruszka, sałata oraz pieczywo razowe, chleb gruboziarnisty, niełuskany ryż i grube kasze.
BIAŁKA
Białka obok węglowodanów stanowią bardzo ważny składnik pokarmowy ze względu na to, że są materiałem budulcowym całego organizmu. Wykorzystywane są głównie w okresie wzrostu oraz w czasie odnawiania zużytych części komórek i tkanek.
O stopniu ograniczenia lub wzrostu zapotrzebowania na białko powinien decydować lekarz.
TŁUSZCZE
Tłuszcze obok węglowodanów są głównym składnikiem energetycznym naszego pożywienia.
Tłuszcze dostarczają organizmowi witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E, K oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które odgrywają dużą rolę w przemianie tłuszczów oraz przeciwdziałają miażdżycy i nadciśnieniu – chorobom często towarzyszącym cukrzycy.
Istnieją tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Tłuszcze zwierzęce zawierają cholesterol i kwasy tłuszczowe nasycone, które sprzyjają powstawaniu miażdżycy. Tłuszcze roślinne oraz te zawarte w rybach zawierają NNKT. Mają one bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Warto pamiętać również o tym, że tłuszcze roślinne nie zawierają cholesterolu.
Osoby z cukrzycą powinny szczegółowo kontrolować spożywanie tłuszczu, ponieważ jego nadmierne spożycie prowadzi do znacznego wzrostu poziomu cukru we krwi, pojawienia się acetonu oraz otyłości.
WŁÓKNO POKARMOWE (BŁONNIK)
To bardzo ważny składnik pokarmowy, który zwalnia tempo trawienia i wchłaniania węglowodanów z przewodu pokarmowego. Ten składnik diety znajduje się w: bulwach łodyg i liściach roślin, łuskach ziaren (ciemna mąka, razowy chleb, otręby, rośliny strączkowe, łupiny).
CHOLESTEROL
Osoby z cukrzycą powinny zmniejszyć spożywanie produktów zawierających duże ilości cholesterolu. Należy unikać w diecie następujących produktów: wątroby, mózgu, nerek oraz ilość zjadanych żółtek jaj (do 2–3 jaj w ciągu tygodnia).
SÓD
Pacjenci cierpiący na nadciśnienie oraz z nefropatią cukrzycową powinni ograniczać spożycie soli kuchennej. Wybieraj sól kamienną, która zawiera wiele mikroelementów. Potrawy najlepiej doprawiać ziołami np.: majerankiem, liśćmi laurowymi, koprem, natką pietruszki, zielem angielskim, sokiem z cytryny, bazylią czy oregano.
CAŁKOWITE ZAPOTRZEBOWANIE NA ENERGIĘ
Węglowodany 50–60%
Białka 15–20%
Tłuszcze 25–30%
ILE KILOKALORII DOSTARCZAJĄ POSZCZEGÓLNE SKŁADNIKI POKARMOWE?
1 g węglowodanów = 4 kcal
1 g białka = 4 kcal
1 g tłuszczu = 9 kcal
Pacjenci z cukrzycą stosujący insulinę powinni spożywać co najmniej 5, a nawet 6 posiłków dziennie: śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację, II kolację, a także przestrzegać ich składu pod względem liczby kalorii i wymienników węglowodanowych.
Co jeść, a czego spożycie ograniczać?
Właściwe proporcje produktów z różnych grup przedstawia piramida zdrowego żywienia.
Produkty zbożowe
• Produkty zbożowe jedz rozsądnie i z umiarem.
• Koniecznie przeliczaj na wymienniki węglowodanowe i uważaj, aby nadmierna ich ilość nie spowodowała gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
• Z pieczywa wybieraj pieczywo razowe, a unikaj: białego, słodkiego pieczywa jak: chałki czy strucle, bułki maślane, rogale, pieczywo półfrancuskie, chleb z dodatkiem miodu czy karmelu.
• Wybieraj kasze gruboziarniste: gryczaną lub pęczak. Możesz spożywać płatki owsiane, pszenne, żytnie, jęczmienne lub muesli. Muesli przygotuj samodzielnie z dodatkiem niewielkiej ilości suchych owoców i orzechów. Nie używaj miodu i czekolady.
• Z dostępnych rodzajów ryżu najbardziej wskazany jest ryż brązowy, który zawiera większą ilość błonnika.
Warzywa
Warzywa zawierają węglowodany i dużą ilość błonnika, dlatego są polecane przez dietetyków. Jedz je codziennie do każdego posiłku, najlepiej w postaci surówek i sałatek.
Do najbardziej wskazanych, które można jeść w dużych ilościach należą: cykoria, kalafior, kiszona kapusta, ogórki świeże i kiszone, pomidory, rzodkiewki, sałata, szpinak.
Istnieje również grupa warzyw, które są polecane, ale należy ograniczać ich ilości. Należą do nich: buraki, cebula, fasolka szparagowa, kapusta, marchew, papryka, pory. Warzywa o dużej zawartości węglowodanów to: groszek i kukurydza konserwowa, bób, korzeń pietruszki i selera.
Warzywa przyrządzaj z niewielką ilością tłuszczu. Do surówek i sałatek dodawaj olej słonecznikowy, sojowy lub kukurydziany. Zrezygnuj ze śmietany, a w zamian zastosuj: jogurt, kefir, zsiadłe mleko, niskotłuszczowy majonez. Do warzyw gotowanych dodawaj niewielkie ilości masła lub margaryny.
Owoce
Pamiętaj, że owoce zawierają glukozę i fruktozę, które podnoszą poziom cukru we krwi. Jedz je codziennie w kilku porcjach. Zawartość węglowodanów w owocach jest dość zróżnicowana. Najmniej zawierają ich arbuzy, grejpfruty, poziomki, truskawki. Średnią zawartość węglowodanów posiadają: agrest, brzoskwinie, czereśnie, jagody, jabłka, gruszki, kiwi, maliny, morele, mandarynki, pomarańcze, czerwone porzeczki, wiśnie. Owoce o bardzo dużej zawartości węglowodanów to: czarne porzeczki, śliwki, winogrona, banany, ananasy, brzoskwinie z puszki. Ograniczaj spożycie owoców suszonych.
Przetwory owocowe
Wyeliminuj z diety syropy owocowe, wysokosłodzone dżemy, powidła i marmoladę. Z umiarem stosuj dżemy niskosłodzone.
Soki owocowe czy słodkie napoje gazowane szybko podnoszą poziom cukru we krwi, szczególnie gdy są dosładzane cukrem. Soki pij w ograniczonych ilościach i wybieraj słodzone substancjami słodzącymi typu aspartam lub acesulfam.
Dla osób z cukrzycą najlepszym napojem jest woda mineralna z dodatkiem soku lub plastra cytryny.
Mleko i jego przetwory
Produkty te szybko podnoszą poziom cukru we krwi, dlatego nie można ich pić w dużych ilościach. Nie należy jednak z nich rezygnować!
Wybieraj produkty zawierające nie więcej niż 2% tłuszczu. Z serów twarogowych najlepiej stosuj ser chudy lub półtłusty. Do przygotowania twarożków zamiast śmietany dodawaj zsiadłe mleko, kefir lub jogurt naturalny.
Ograniczaj spożycie serów żółtych, pleśniowych i topionych ze względu na dużą zawartość tłuszczu i cholesterolu.
Z serów żółtych wybieraj sery o obniżonej zawartości tłuszczu.
Mięso, drób, ryby
Produkty te nie zawierają węglowodanów, a dostarczają dużych ilości białka. Niektóre produkty mogą dostarczać również tłuszczu i cholesterolu.
Zaleca się mięsa chude, np. indyk, kurczak (bez skóry), wołowinę, cielęcinę. Z przetworów najlepiej wybieraj wędliny drobiowe i wołowe. Rezygnuj z tłustych przetworów typu: parówki, salcesony, pasztety.
Najlepszym sposobem przygotowania mięsa jest jego gotowanie, pieczenie w folii czy duszenie. Niewskazane jest smażenie na tłuszczu.
Szczególnie polecane są ryby chude: dorsz, flądra, morszczuk, mintaj oraz bardziej tłuste, jak: makrela, halibut, tuńczyk czy śledź.
Tłuszcze
Z diety wyklucz słoninę, boczek i smalec. Wybieraj produkty chude, ogranicz tłuszcze do smarowania pieczywa.
Oleje: słonecznikowy, sojowy czy kukurydziany, najlepiej stosuj do sałatek i surówek. Do przygotowywania gorących posiłków poleca się oliwę z oliwek.
Produkty słodkie i miód
Produkty te znacznie podnoszą poziom cukru we krwi. Jedzenie słodkich produktów powinno być przez Ciebie ściśle kontrolowane i wliczane do dziennej puli wymienników węglowodanowych. Przy wyjątkowych okazjach można pozwolić sobie na bardzo małą porcję słodyczy. Odnosi się to wyłącznie do osób o prawidłowej masie ciała i z wyrównaną cukrzycą.
Produkty słodkie typu: cukier, glukoza, dżemy, słodycze, można stosować w przypadku hipoglikemii. Jeśli nie chcesz zrezygnować ze słodkiego smaku, do słodzenia napojów lub ciast możesz używać słodziku. Dostępne są również gotowe produkty niezawierające cukru tj. czekolada, ale z dużą zawartością tłuszczu i węglowodanów. Zjadając te produkty pamiętaj o liczeniu zawartych w nich węglowodanów Artykuły wybrane dla Ciebie
- https://www.fozik.pl/forum/dieta-cukrzycowa-na-1500-kcal/watek/536271/1.html#p538026https://www.fozik.pl/forum/dieta-cukrzycowa-na-1500-kcal/watek/536271/1.html Dieta cukrzycowa na 1500 kcal
Wiele osób zadaje sobie pytanie – czym się różni prawdziwa dieta stosowana u diabetyków od zwykłego odżywiania. Otóż niczym. Dieta cukrzycowa to racjonalny i prawidłowy jadłospis, który każdy człowiek powinien stosować na co dzień.
Zasady diety cukrzycowej:
*** Dieta powinna być idealnie dostosowania do zapotrzebowania energetycznego jednostki. Jeśli pożądany jest ubytek wagi, wtedy proporcjonalnie zmniejszamy o np. 300 kcal dziennie.
*** Pierwszy posiłek powinien być spożyty najpóźniej 2 godziny od przebudzenia. Każdy kolejny powinien być spożywany w odstępach od 3 do 4 godzin. Ostatni posiłek powinien być spożyty najpóźniej 2 godziny przed snem (przy prawidłowych „cukrach”).
***
*** Każdy posiłek powinien zawierać każdą z grup pokarmowych, czyli węglowodany (np. chleb), białko (np. drób), tłuszcze (np. olej) oraz witaminy i składniki mineralne (np. warzywa zielone).
*** Wybór węglowodanów powinien być uzależniony od ich indeksu glikemicznego. W cukrzycy zalecamy IG na poziomie 0-55, czyli np. surowa marchew ma IG=16, a gotowana już IG=56. W ogólnym uproszczeniu: im produkt mniej przetworzony tym ma mniejszy indeks glikemiczny.
*** Najbardziej zalecane produkty białkowe to chude mięsa i ryby. Chudy nabiał oraz rośliny strączkowe mimo stosunkowo dużej zawartości białka zawierają również węglowodany.
*** Oleje roślinne dodawane do potraw, orzechy oraz tłuste ryby to najbardziej pożądane źródła tłuszczu w diecie.
***
*** Zalecane są wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, buraków oraz kukurydzy (ich spożywanie powinno zostać ograniczone do 2 razy w tygodniu).
***
*** Owoców nigdy nie spożywamy samodzielnie!
***
*** Napoje w diecie powinny być bez dodatku cukru, glukozy, fruktozy. W początkowej fazie można stosować słodziki (unikamy tych na bazie aspartamu).
Poniżej przedstawiam przykładowy jadłospis na 1500 kcal. Dieta złożona jest z 5 posiłków i zawiera 18 wymienników węglowodanowych. Obok każdego produktu napisane jest do jakiej grupy pokarmowej należy.
ŚNIADANIE
Płatki owsiane z orzechami i truskawkami, kawa z mlekiem.
II ŚNIADANIE
Kanapki z chleba pumpernikiel z masłem, wędliną drobiową i ogórkiem kiszonym.
OBIAD
Kasza gryczana, pierś z kurczaka duszona, kapusta kiszona, jabłko.
PODWIECZOREK
Kanapki z twarogiem i pomidorem.
KOLACJA
Tuńczyk z warzywami i makaronem.
Proszę pamiętać, że to jest przykładowy jadłospis. Stosowanie diety cukrzycowej powinno być dopasowane indywidualnie przed lekarza oraz dietetyka. - https://www.fozik.pl/forum/dieta-cukrzycowa-na-1500-kcal/watek/536271/1.html#p538028https://www.fozik.pl/forum/dieta-cukrzycowa-na-1500-kcal/watek/536271/1.html Dieta cukrzycowa na 1500 kcal
Zasady diety cukrzycowej:
*** Dieta powinna być idealnie dostosowania do zapotrzebowania energetycznego jednostki. Jeśli pożądany jest ubytek wagi, wtedy proporcjonalnie zmniejszamy o np. 300 kcal dziennie.
*** Pierwszy posiłek powinien być spożyty najpóźniej 2 godziny od przebudzenia. Każdy kolejny powinien być spożywany w odstępach od 3 do 4 godzin. Ostatni posiłek powinien być spożyty najpóźniej 2 godziny przed snem (przy prawidłowych „cukrach”).
***
*** Każdy posiłek powinien zawierać każdą z grup pokarmowych, czyli węglowodany (np. chleb), białko (np. drób), tłuszcze (np. olej) oraz witaminy i składniki mineralne (np. warzywa zielone).
*** Wybór węglowodanów powinien być uzależniony od ich indeksu glikemicznego. W cukrzycy zalecamy IG na poziomie 0-55, czyli np. surowa marchew ma IG=16, a gotowana już IG=56. W ogólnym uproszczeniu: im produkt mniej przetworzony tym ma mniejszy indeks glikemiczny.
*** Najbardziej zalecane produkty białkowe to chude mięsa i ryby. Chudy nabiał oraz rośliny strączkowe mimo stosunkowo dużej zawartości białka zawierają również węglowodany.
*** Oleje roślinne dodawane do potraw, orzechy oraz tłuste ryby to najbardziej pożądane źródła tłuszczu w diecie.
***
*** Zalecane są wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, buraków oraz kukurydzy (ich spożywanie powinno zostać ograniczone do 2 razy w tygodniu).
***
*** Owoców nigdy nie spożywamy samodzielnie!
***
*** Napoje w diecie powinny być bez dodatku cukru, glukozy, fruktozy. W początkowej fazie można stosować słodziki (unikamy tych na bazie aspartamu).
Poniżej przedstawiam przykładowy jadłospis na 1500 kcal. Dieta złożona jest z 5 posiłków i zawiera 18 wymienników węglowodanowych. Obok każdego produktu napisane jest do jakiej grupy pokarmowej należy.
ŚNIADANIE
Płatki owsiane z orzechami i truskawkami, kawa z mlekiem.
II ŚNIADANIE
Kanapki z chleba pumpernikiel z masłem, wędliną drobiową i ogórkiem kiszonym.
OBIAD
Kasza gryczana, pierś z kurczaka duszona, kapusta kiszona, jabłko.
PODWIECZOREK
Kanapki z twarogiem i pomidorem.
KOLACJA
Tuńczyk z warzywami i makaronem. - https://www.fozik.pl/forum/dieta-cukrzycowa-na-1500-kcal/watek/536271/1.html#p538046https://www.fozik.pl/forum/dieta-cukrzycowa-na-1500-kcal/watek/536271/1.html Dieta cukrzycowa na 1500 kcal GośćZalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.- Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
- Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
- Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
- Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
- Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
- VIP - więcej niż 6001 postów
- https://www.fozik.pl/forum/dieta-cukrzycowa-na-1500-kcal/watek/536271/1.html#p538077https://www.fozik.pl/forum/dieta-cukrzycowa-na-1500-kcal/watek/536271/1.html Dieta cukrzycowa na 1500 kcal
- Gość
- stan zapalny
Witam.Zgłaszam się z prośba o poradę . 14 lutego byłam na wizycie...
Forum: Co warto wiedzieć o masażu - rzucanie palenia
Liczę, ze tutaj dostanę pomoc, w końcu postanowilam rzucić palenie....
Forum: Nasze zdrowie - Różny odczyt poziomu glukozy
Witam, Może ktoś z Was miał taką samą sytuację z glokometrem. Mam...